Що таке совість?

Гомо сапієнс спроектований, зібраний і доведений до досконалості вражаючим чином. Після 6000 років вивчення людини найглибинніші процеси в ній як і раніше є загадкою. Наука може зрозуміти багато що, але людина для неї – найбільша загадка.

Людина бачить красу всесвіту за допомогою двох інструментів, званих “очі”. Вона відчуває всією своєю істотою всі вібрації людського досвіду.

Внутрішні механізми людського розуму і емоцій вражають уяву, совість і пам’ять невимовно. Ви можете боротися з ними, але вони спантеличують вчені уми.

Людська совість – один з найбільших дарів, які Бог дав людині. Біблія каже в Діян. 24:16: “Тому і сам дбаю я завжди мати непорочну совість перед Богом і людьми“.

Що таке голос совісті? Що означає мати совість? Коли ми кажемо: “людина має совість”, що ми маємо на увазі?

Якщо людина нав’язує комусь невигідну угоду, то її сусіди скажуть: “У нього/неї немає совісті”. Чого насправді бракує цій людині? Без совісті людина була б твариною. Вона не була би людською особистістю. Вона не була б “створена за образом і подобою Божою”. Совість людини є частиною її душі, не духу. Вона частина нашої адамової природи, а не народженої згори духовної природи.

Англійське слово “conscіence” (“совість” – прим. пер.) походить від латинського слова “conscіre”, яке означає “зі знанням”. Слово “conscіentіa” означає “моральне сприйняття знання”

Слово “conscіence” походить від грецького слова “suneіdesіs”, яке означає “знання істини” або “знати істину”. Совість означає знання істини.

Совість – це здатність, за допомогою якої ми розуміємо волю Божу. Це функція і дія нашої душі.

Совість призначена для управління нашим життям. Відчуття провини перед Богом приходить через совість. Вона допомагає нам знати, як нам слід жити перед Богом. У Євр. 10:2 сказано: “Інакше їх перестали б приносити, бо ті, що приносять жертву, один раз очистившись, не мали б уже ніякої свідомости гріхів“.

У Старому Завіті гріх прощався під час жертвопринесення. Коли старозавітний вірний скоював черговий гріх, він мав повертатися і знову просити вибачення. Бог каже, що жертви, які приносилися в той час, не знищували свідомість гріхів. Господь Ісус не діє так. Йому не треба помирати щороку, щомісяця або щодня. Христос помер одного разу. Він очистив нашу совість… через 2000 років людство все ще очищене.

Совість розрізняє те, що вважається морально добрим або поганим. Вона хвалить нас, якщо ми хороші, і засуджує нас, якщо ми погані.

Совість – це здатність оцінювати, судити і виправдовувати справи або думки, які ви маєте.

Совість не можна виміряти. Це вибухова сила, яка просочує усю вашу істоту. Вона діє через усі ваші душевні частини: ваш розум, почуття і рішення.

Людська совість не була частиною людської натури до тих пір, поки Адам і Єва не з’їли плід Дерева Пізнання Добра і Зла в Едемському саду. Кенет Тейлор у своїй “Живій Біблії” (один з англійських перекладів Біблії – прим. пер.) написав, що дерево, від якого Адам і Єва їли, було “Деревом Совісті”.

Як душевна сила, совість нейтральна. Совість може стати духовною через духовне відродження. Совість може стати злою, якщо ви вдастеся до зла. Тоді людська совість вже не нейтральна.

Причина того, що Біблія каже, що в деяких людей совість спалена – неправильні рішення. Ці люди роблять неправильні речі. Ваша совість може бути плотською, або вона може бути духовною. Людина повинна вирішити, яку совість вона хоче мати усередині себе.

Апостол Павло сказав: “Я хочу мати совість, непорочну перед Богом”. Потім він зробив паузу і сказав: “Я хочу мати совість, непорочну перед людьми” (див. Діян. 24:16).

Він мав здатність направляти совість до того, щоб їй бути духовною і гріховною. Ви маєте усередині себе владу вирішити, яка совість буде у вас. Ви можете зробити свою совість чутливішою, якщо наблизитеся до Бога.

Бог нікому не дозволив жити своєю совістю. Він велів нам жити кров’ю Ісуса Христа, яка очищає нас від наших гріхів, щоб ми могли бути святими перед Ним і жити за Його Словом.

Ми використовуємо слово “совість” цікавими способами. Наприклад, “в’язень совісті” – це ув’язнений у країні з тоталітарним режимом, який потрапив у в’язницю за розбіжність переконань його совісті з ідеологією режиму.

У Лондоні, Англія, є Суд Совісті. Він використовується для повернення невеликих боргів, зазвичай для того, щоб не пропускати дрібні справи до великих судів.

Ваша совість – як компас. Вона небрехливо каже вам, де ви. Вона вказує напрям, куди ви йдете.

Совість Єви в Едемському саду сказала: “Бог сказав не їсти від цього дерева”. Спростування сатани було: “Ти ніяк не помреш. Будь сміливішою і з’їси від цього плоду”. Сатана сказав Єві, що заборонений плід дуже смачний.

Диявол завжди пропонує щось, чого в нього немає. Він сказав, що цей плід просвітить душу. Те, що сатана не сказав Єві – це що її бунт буде згубний для людського духу. Бунт зробить її чужою для Всевишнього Бога. Він принесе біль при дітородінні і печаль їй і усім жінкам, які житимуть на Землі.

Коли людина усвідомлює, що вона в біді, її совість починає допомагати їй. “Згадай, от те, що ти скоїв!” Тоді ви молитеся: “О, Боже, прости мене”.

Чому ваша совість була такою живою? Бо ви були в біді. На війні люди дають Богові найрізноманітніші обіцянки. У лікарнях чоловіки і жінки приймають нові рішення, рішення по совісті.

Совість може змусити вас усвідомити реальні потреби. Совість – поліцейський. Вона вартовий вашої душі. Совість – це апеляційний суд, що дає оцінку рішенням, які ви прийняли.

Через читання Слова ваша совість зробить викриття в гріху. Без совісті немає викриття.

Ви не можете уявити собі, що робиться в серцях чоловіків і жінок, які нечесно живуть зі своїм подружжям. Їх совість звинувачуватиме їх до кінця життя. Для совісті немає ліків. Наркотики приносять лише тимчасове полегшення.

Людська совість може привести людину від безнадійності до Всевишнього Бога. Коли ваша совість каже вам, що вам дуже потрібна допомога, то Христос ваш помічник.

Павло писав у 1Тим. 3:9: “Такими, що зберігають таїнство віри в чистій совісті“. Ваша совість діє через таємницю віри. Людська совість, коли вона народжена згори, навчена, як догоджати Богові Святим Духом і через Слово Боже. Вона діє через новонароджений дух, що мешкає усередині вас. Павло називає це “таїнством віри”. Віра направляє совість до ухвалення духовних рішень замість плотських і гріховних.

У 2Кор. 1:12 сказано: “Бо похвала ця наша – є свідченням совісти нашої…” Свідоцтво вашої совісті каже про те, яка ви людина. Апостол Павло проголосив, що його совість свідчила про простоту і щирість його служіння людям.

Павло сказав: “У мене є кращий свідок усередині себе”. Його звуть совість, і він добре свідчить вгору Богові. Він добре свідчить назовні вам. Він добре свідчить всередину мені самому. Я почуваю себе добре усередині”. Це дуже важливо.

Біблія каже нам про те, щоб берегти свою совість і тримати її в руках. У 1Тим. 1:19 сказано: “Маючи віру і добру совість, яку деякі відкинувши, зазнали загибелі корабля у вірі“. Ви повинні зберігати добру, чисту совість, духовну і радісну перед Господом. Ми повинні берегти свою совість як скарб. Ми повинні триматися доброго сумління.

У 1Тим. 4:2 сказано: “Через лицемірство лжесловесників, спалених у совісті своїй“.

Павло каже про надірвану або спаплюжену совість. Ваша совість може стукатися в двері вашого серця і зустріти відмову. Вона може позбавити ваш мозок спокою вночі через те, що вдень ви не зробили того, що було б правильно. Людська совість може бути спалена. Вона може стати такою черствою, що навіть якщо ви скоїте вбивство, ваша совість не турбуватиме вас.

Переконання людини видно завдяки її совісті, що розкриває її істинне обличчя. Ваша совість – як ваша тінь. Вона завжди поруч.

Людина повинна навчитися жити зі своєю совістю, бо ваша совість – це ваги вічної справедливості.

Автор: Лестер Самрал

Попередній запис

Ціна порочної совісті

Кожна людина має усередині себе вкладене Богом почуття доброго і справедливого – совість, яка і спонукає її до послуху. І ... Читати далі

Наступний запис

Про совість

Центром нашого духовного життя є совість. Переживання совісті відомі кожній людині з особистого досвіду. Для одних вони асоціюються з позитивними ... Читати далі