2 Коринтян 5:11-15 – 5:16-6:2

2 Коринтян 5:11-15 – Любов Христова обіймає нас

«Отже, відаючи страх Господній, ми людей переконуємо, а Богові явні; але маю надію, що й у ваших сумліннях ми явні. Бо не знову себе ми доручуємо вам, але даємо вам привід хвалитися нами, щоб мали ви що проти тих, що хваляться обличчям, а не серцем. Коли бо ми з розуму сходимо, то Богові, коли ж при здоровому розумі, то для вас. Бо Христова любов спонукує нас, що думають так, що коли вмер Один за всіх, то всі померли. А вмер Він за всіх, щоб ті, хто живе, не жили вже для себе самих, а для Того, Хто за них був умер і воскрес.»

«Що змусило її вчинити саме так?»

Кореспондент однієї газети перебував у нерозумінні. Молода жінка стала переможницею в змаганнях. Першим призом була тритижнева кругосвітня подорож. Це, можливо, була абсолютно приголомшлива можливість, яка випала їй тільки тепер. І вона відмовилася від цього турне з тим, щоб залишитися зі своєю подругою, яку поклали в лікарню і на яку чекала вирішальна, дуже складна операція.

«Я сумніваюся, – сказав кореспондент, – що вона вчинила правильно в цьому випадку. Адже було немало інших людей, які могли б посидіти і підтримати хвору».

Молода жінка нічого на це не відповіла, тільки на хвилину замислилася. Проте було явно, що вона не може не відреагувати на слова журналіста, і вона раптом рішуче заговорила: «Гаразд. Якщо ви правда хочете знати, то я скажу. Ви думаєте, я не з повна розуму. Але ж ніхто з вас не знає – і я не збиралася розповідати вам про це, але, мабуть, доведеться, – на що моя подруга три роки тому пішла заради мене. Я тоді серйозно підсіла на наркотики і не могла зупинитися. Мені ставало дедалі гірше. Моя сім’я відвернулася від мене. І вона була єдиною людиною, яка залишилася зі мною. Вона знаходилася поряд зі мною і вдень, і вночі, переконувала мене зав’язати з цим. Вона підтирала за мною мою блювоту, вона перевдягала мене, вона, врешті-решт, помістила мене в клініку, вона спілкувалася з лікарями, вона підбадьорювала мене, будучи упевнена на всі сто, що я видеруся з цього. Вона допомогла мені із судовими справами. Вона навіть знайшла для мене роботу. Вона – вона – вона любить мене. Отже, чи можу я поступити інакше в даному випадку? Тепер вона сама сильно захворіла, і це єдина річ – залишитися з нею, – щоб хоч якось відповісти на її любов. І це значно менше, ніж вона зробила для мене».

Логіка любові, напевно, найпереконливіша і найпотужніша в порівнянні з будь-якою іншою логікою, яку тільки знає людство. І якраз це, а саме, що любов здатна змінити багато речей і дати сили мужньо прийняти обставини і зробити такі справи, які, здавалося б, винести і зробити нам не під силу, – має на увазі Павло у своїх міркуваннях, які ми читаємо в цьому уривку. Це стає ясно з першого ж вірша, який продовжує його відповідь на питання: чому він, будучи апостолом Христовим, провадить такий спосіб життя? Чому так багато страждань у його житті? Чому він абсолютно не схожий на такого роду лідерів і наставників, яким би хотіли його бачити коринтяни.

У розділі 4 він вже відповів, що уся справа в його наслідуванні зразка вмирання і оживання, який дав сам Ісус і якого Павло як апостол Царя Ісуса невідступно тримається. Вже це містить у собі щонайпотужніше обґрунтування. Але тоді Павлом на початку розділу також було згадано про обіцянку нового життя, нового тіла, нового творіння, у рамках якого усе, що здійснюється нами в нинішньому житті, досягне своєї досконалості в навряд чи зрозумілому тепер масштабі. Потім він говорив про судовий престол Христовий, перед яким нам усім належить з’явитися. І хоча йому краще, ніж багато кому іншому, було відоме, що для тих, хто належить Христові, немає «жадного осуду» (Рим. 8:1), досі на нас залишається (як можна бачити з попереднього розділу) велика відповідальність і необхідність постійно мати в пам’яті той момент, коли всі ми з’явимося перед суддею, що відає таємниці людського серця.

Тому, каже він (в. 11), ми постійно маємо страх перед Господом; не тваринний страх перед безсердечним тираном, але шанобливий трепет і зобов’язання перед втіленим Володарем усього. Таке розуміння також, у свою чергу, має пояснювати, чому він поступає так, як поступає; його абсолютно не турбують людські упередження, вкорінені в їх культурному оточенні з цього приводу, оскільки для нього єдино значущим є зразок, який запропонував сам Господь. Усвідомлюючи це, каже він, я завжди відкритий для Бога: Бог бачить мою щирість і старання. І Павло сподівається, що в коринтських християн він знайде розуміння; тоді вони змогли б гордитися їм і наводити його як приклад іншим (в. 12), – замість того, щоб засуджувати його або соромитися його як їх апостола, що відбувається в них унаслідок чисто людських суджень, застосування звичайних світських категорій.

Далі Павло робить наступний крок, який цілком виводить нас на новий рівень. «Ви дійсно жадаєте знати, – запитує він, – чому ми поводимося таким чином? Якщо ви і справді досі стурбовані тим, що наша манера служіння і наше життя такі відмінні від того, що ви чекали в нас побачити, тоді от що я скажу» (в. 13): «Іноді вам може здатися, що я зовсім збожеволів, але якщо воно так і є насправді, то тому, що я працюю для Бога, а не для себе! В інші моменти я мислю цілком розсудливо і вкрай зважено, але це буває тоді, коли я спілкуюся з вами! Але біля витоку і того, і другого лежить любов Христова». Головною причиною того, що апостол поводиться саме таким чином, є не якась абстрактна концепція; не страх перед судом, але тільки любов.

Христос полюбив мене, каже він у Гал 2:20, і «видав за мене Самого Себе»; і ніщо тепер не буде здатне розлучити «від любови Христової» (Рим. 8:35). Любов Христова дає мені нові сили, спонукає мене до дії, тягне мене вперед. От, що робить любов: вона примушує нас робити, що ми робимо, і зміцнює нас у цьому. Якщо ви шукаєте повного звільнення від якоїсь відповідальності, то вам доведеться навчитися жити без любові. Але весь зміст і суть Благої звістки полягає в любові; резюме наприкінці вірша 15 перекликається з резюме усієї Звістки, зробленим у 1Кор. 15:3-4 («Христос був умер ради наших гріхіві воскрес»). Блага звістка – це не є певне пристосування, за допомогою якого люди стають врятованими. Це проповідь про любов, яка змінює світ, про любов, яка охоплює людей, які зрозуміли і пережили той факт, що вони улюблені, і веде їх абсолютно новими шляхами життя і діяльності.

Звідси виходить, що сила, яка робить нас здатними залишатися і реалізовуватися як християни, тобто як тих, хто покликаний працювати для Благої звістки, має своїм джерелом не суворе усвідомлення свого боргу, не страх покарання за невиконання розпоряджень зверху, але відповідь серця, що палає любов’ю, на любов, яка, розливаючись всюди, нарешті досягла і вас. Це, звичайно, може спонукати вас здійснювати дії, які, дуже ймовірно, здивують, а то і приведуть у шок людей, які оточують вас. Євангелія повні оповіданнями про такого роду вчинки і ситуації; така ж історія Павлового життя. Але якщо, каже далі Павло, вже народився новий світ, то навряд чи буде розумним чекати, що усе йтиме по-старому, хіба не так?

2 Коринтян 5:16-6:2 – Нове творіння, нове служіння

«Через те відтепер ми нікого не знаємо за тілом; коли ж і знали за тілом Христа, то тепер ми не знаємо вже! Тому то, коли хто в Христі, той створіння нове, стародавнє минуло, ото сталось нове! Усе ж від Бога, що нас примирив із Собою Ісусом Христом і дав нам служіння примирення, бо Бог у Христі примирив світ із Собою Самим, не зважавши на їхні провини, і поклав у нас слово примирення. Оце ми як посли замість Христа, ніби Бог благає через нас, благаємо замість Христа: примиріться з Богом! Бо Того, Хто не відав гріха, Він учинив за нас гріхом, щоб стали ми Божою правдою в Нім!

А ми, як співробітники, благаємо, щоб ви Божої благодаті не брали надармо. Бо каже: Приємного часу почув Я тебе, і поміг Я тобі в день спасіння! Ось тепер час приємний, ось тепер день спасіння!»

Коли народжується новий світ, разом з ним виникає і новий спосіб існування.

Істинність цього твердження видна з різних явищ світового життя. Це можна бачити, приміром, у події появи на світ нової дитини; у житті сімейної пари відкривається абсолютно новий розділ, і ніщо тепер не буде таким же, як раніше. У батьків з’являються нові турботи і відповідальність; з чим би вони не стикалися і куди б не спрямовувалися, усе для них тепер виявляється в новому світлі. Це також істинно, коли людина, яка жила в маленькому і погано обладнаному будиночку, переїжджає в просторий великий будинок з усіма зручностями. Тепер їй не доводиться бігати за водою на вулицю до колонки; більше на стільцях у вітальні не висить жодної білизни та інше. Це, звичайно, істинне в ще більшій мірі для тих випадків, коли люди переїжджають з однієї країни в іншу. Їм доводиться посилено освоювати нову мову, підкорятися новим законам. Адже якщо ви вирішите не підкорятися законам і не говорити мовою цієї країни, то навряд чи проживете там довго. Ви просто не будете в змозі добре розуміти, що навколо вас відбувається.

Але якраз так, за словами Павла, і поступають коринтські християни. З цієї причини йому знову і знову доводиться закликати їх подивитися на світ по-новому – у світлі Благої звістки, замість того щоб чекати чогось, передусім від його апостольської діяльності, що могло б затвердити їх в образі життя і звичках, з якими вони зрослися. Старий світ – це світ зацикленості на «чисто людських» речах. Павло вживає тут один зі своїх улюблених виразів, який буквально означає «у згоді з тілом»; проте він не має на увазі під «тілом» «фізичне тіло». Він використовує поняття «тіло» у даному випадку в значенні того, що «схильне до руйнування і зникнення». Якраз через смерть Ісуса в «тілі» у цьому значенні і завдяки Його воскресінню в новому, прославленому, не схильному до руйнування, але одночасно і фізичному тілі, новий світ почав своє існування. Блага звістка містить у собі заклик жити в цьому новому світі. Зі свого боку, Павло закликає коринтян зрозуміти, що саме це життя і проявляється в усій його діяльності.

Він починає з того, що описує, у досить стислій формі, свій нинішній стан. Павло бачить себе, що стоїть на порозі нового творіння, і усе тепер оцінюється зовсім в іншому світлі, бо усе починає ставати іншим. При погляді на інших людей, зокрема на християн, на самого себе він дивиться на усіх абсолютно іншими очима, способом, значно відмінним від колишнього. Коли він дивиться на Христа, то і Його він бачить і пізнає тепер абсолютно іншим чином, ніж робив це раніше; тоді він зв’язував усі свої думки і мрії, що стосуються Месії, з «чисто людськими» інтересами, тобто «тілесно»; його ідеалом був такий Месія, який повинен був знищити всіх ворогів Божих, відновити Храм Божий, встановити «чисте людське» правління на землі. Усі ці сподівання і мрії несподівано розсипалися; і тепер для нього мало значення тільки те, що відкрилося йому завдяки смерті і воскресінню Христовому. Тепер шлях у Царство пролягає через смерть і веде в Божий новий світ.

Отже, на цьому етапі нашого аналізу необхідно звести воєдино, що Павло осягнув відносно інших людей і чому він навчився відносно Месії, і подивитися, що в нас виходить. Зміст в. 17 – це одне з якнайглибших резюме самої суті християнства. Грецькою, якщо перекладати буквально, цей вираз має дуже лаконічний вигляд: «Хто в Христі, той – нове творіння!» Вираз «нове творіння» ставить перед нами питання як у плані додатка його до окремої людської особи, так і в плані розуміння, чим тепер став створений світ, який проголошується примиреним зі своїм Творцем.

Наступні вірші (18 і 19) присвячені цій темі примирення; у них особливо підкреслюється, що все, що сталося унаслідок смерті і воскресіння Христа зі світом, не є якась претензія Бога на володіння цим світом, що раніше Йому не належав, або чергове створення іншого світу ні з чого; ні, це саме примирення Бога зі Своїм світом, Його прекрасним і улюбленим творінням, яке перебувало тривалий час у стані перманентного руйнування і розкладання. Ці міркування роблять ще зрозумілішим усе, про що Павло веде мову аж до цього моменту. Хоча Бог насправді зробив такі діяння через Христа, проте все ще зберігається нужда в тому, щоб продовжувати поширювати наслідки цих діянь на весь світ, щоб довершити ці дії. Велику симфонію примирення, «вигадану» на Голгофі, необхідно розписати по партіях і розмножити для всього світу. Цим і займаються Павло та інші апостоли. Бог «примирив із Собою Ісусом Христом і дав нам служіння примирення». Він говорить про це двічі в цьому фрагменті, приблизно в однакових виразах, щоб прояснити ще більше свою Звістку. У світі сталося щось, досі небачене, і ще щось нове продовжує відбуватися прямо зараз. Світ не чув ніколи до цього про служіння примирення; йому досі ніколи ще не проповідували Звістку про це. Тому недивно, що в коринтських християн виникали серйозні проблеми з розумінням істини. Ця Звістка не відповідає ніяким добре відомим для них ідеям і вченням. Павло поводився як той… хто майже усією своєю істотою живе вже в новому світі.

У цього нового світу є свій новий цар, а цей цар має своїх глашатаїв. Павло не пропонує якогось нового виду філософії, хоча його Звістка несе в собі філософський зміст у власному і глибинному значенні цього слова. Він у жодному разі не закликає людей набути якогось нового релігійного досвіду, хоча кожен, хто вірить у Благу звістку, залучається до досвіду, про який він або вона і помислити не сміли. Павло мандрує по всьому світу із Звісткою від свого нового правителя, що не так давно вступив на трон, закликаючи всяку людину примиритися з Богом, Який створив їх, любить їх і надав їм засоби для примирення – повернутися до Нього, пізнавати Його і любити Його у відповідь на Його любов. Друга частина в. 20 не адресована тільки коринтянам, як передають деякі переклади; це загальне твердження стосовно суті Павлового служіння. По суті, він каже: «Це якраз і є те, що я роблю постійно і всюди! Я – не філософський наставник і не базіка; я – миротворець!»

В. 21, чи не найвідоміший з цього уривка, часто розуміється не зовсім вірно. Він не містить узагальнювального судження відносно значення розп’яття Ісуса, хоча, без сумніву, Павло визнав би таке трактування досить дотепним. Проте воно, подібно як і попередні три розділи в цілому, відноситься до його власного служіння. Павло був покликаний не просто для того, щоб констатувати той факт, що Бог засвідчив Свою вірність Заповіту; він був покликаний, щоб також утілити в собі цю вірність, щоб вона була явлена наочно, як він міркує в розділах 4 і 5, у його «смерті» і новому житті, у його готовності з’явитися перед судовим престолом Христа, Який його так сильно полюбив. Саме розп’яття, в усій безмірності сенсу цієї події, незмінно визначає весь напрям і зміст Павлового служіння. І Павло хоче донести цю думку до коринтян.

Але як таке можливе? Схоже питання Павло вже ставив у 2:16, де запитував, хто здатен виконувати такі немислимі доручення як безпосередній Божий посланець? Відповідь на це – хрест, на якому Бог зробив безгрішного Христа гріхом замість нас. Усі наші гріхи, усі падіння, усі слабкості і невірність якимсь чином мають до цього відношення, так щоб ми – будь то апостоли або ті, хто покликаний бути «служителями примирення», – могли утілювати в наших власних життях вірність Божу. Недивно, що коринтянам так нелегко було зрозуміти і прийняти те, про що Павло веде мову, і те, чому його служіння мало саме таку форму. Адже нічого подібного світ не міг собі навіть і близько уявити досі.

Спираючись на таке розуміння свого служіння, Павло в перших двох віршах розділу 6 звертається до коринтських християн з прямим закликом, який стосується їх у тій же мірі, як і нас з вами. Ви прийняли благодать Божу; так постарайтеся тепер не допустити, щоб це минуло даремно! Зробіть усе залежне від вас! Нове творіння вже починає себе проявляти. Бог каже «Так»! через виконання усіх пророцтв (1:20), і Він каже це прямо зараз. Сьогодні день спасіння, сьогодні найслушніший момент. Не упустіть наданої вам приголомшливої можливості.

Попередній запис

2 Коринтян 5:1-5 – 5:6-10

2 Коринтян 5:1-5 – Житло, яке нас чекає на небесах «Знаємо бо, коли земний мешкальний намет наш зруйнується, то маємо ... Читати далі

Наступний запис

2 Коринтян 6:3-13 – 6:14-7:1

2 Коринтян 6:3-13 – Труди служителів Божих «Ні в чому ніякого спотикання не робимо, щоб служіння було бездоганне, а в ... Читати далі