РайСтрах

Більша частина з нас упевнені, що домовилися з Богом. А що? Орендна плата невисока: сходити в неділю в храм, трохи почитати Писання, трохи помолитися, попостити. Зовсім не важко.

Інший шлях стати до Бога ближчим – через книги. Діонісій Ареопагіт відкриває таємниці ангельського світу. Палама – тонкі налаштування Всесвіту. Іоанн Богослов – неясні прикмети майбутнього. І людині, яка доторкнулася до задуму Божого про світ, здається, що вона стала однодумцем і, отже, другом Творця, а формальності обряду, проповіді, вже не для неї.

Дві лузи оманливого спокою: ритуал і таємне знання. Обидві без Бога порожні. І біси знають про механіку Вселеної, і папуаси танцюють у складному ритуальному танці, але, ні ті, ні другі не стають ближчими до Христа. Звісно, Господь прагне врятувати всяку живу душу. І звичайно, Він якось шукає всім спасіння. Але слова Євангелія про покликання на святкову вечерю звернені, все-таки, не до всіх, а лише до певного, обмеженого кола людей.

“Один чоловік справляв велику вечерю і запросив багатьох. І коли настав час вечері, послав раба свого сказати запрошеним: ідіть, бо все вже готове” (Лк. 14:16,17).

З уривка ясно, що “запрошені” знайомі Богу і Він знайомий для них. Господь повідомляє про те, що все готово, і вони в курсі цього. Про цю готовність і очікування ми домовилися з Богом під час хрещення. Цю готовність ми принесли в обітницях, даними нами при хрещенні.

Ми перед людьми, в ясній думці і з радістю, сповідували те, що Бог наш Отець – голова світу і ми Його діти. Ми також обіцяли перейняти на себе спосіб Його життя, смерті і воскресіння. Ми обіцяли жити чисто для того, щоб Бог міг вселитися в нас. І ми чули і погодилися з тим, що нам було сказано: “Йдіть, навчайте всі народи, хрестячи їх в ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа, навчаючи їх зберігати все, що Я заповів вам” (Мф. 28:19,20).

Чи нам здалося, що хрещення – це змова на удачу і здоров’я і тепер нам не зрозуміло, навіщо нас Христос кличе кудись, якщо здоров’я є і справи йдуть непогано.

У Євангелії є місця про належну поведінку людей між собою, є фрагменти про увагу до себе, а є про наше ставлення до Бога. Євангеліє про запрошених на Вечерю якраз про це. Ми, прочитавши це місце, повинні вирішити хто для нас Бог і навіщо Він нас кличе і чому ми мовчимо у відповідь.

Нас кличуть у Царство Небесне. Кличуть у хороше місце. Не в пекло, ні в піднебесну пустелю, ні в землю, а на небо до престолу Божого. А ми не йдемо. Нас просять визначитися куди, врешті-решт, ми бажаємо потрапити на вічне поселення.

Нас кличуть, бо ми викликалися бути підданими Царя абсолютно добровільно. При вході в царство нам дали небесні дари, за допомогою яких ми можемо робити те, що не можливо простій людині, але тільки Богу – любити. Нашій душі дали нову світлу ризу, що приховує нашу занепалу природу. І ми увійшли в дім Божий під оплески ангелів і розчулені погляди друзів-християн і… залишилися біля воріт.

А там, у минулому житті, стільки цікавого! Там багато жінок і веселощів! Адже в Раю не одружуються і не виходять заміж. Там воли, автомобілі, автосервіси і гаражне життя. Там купівля землі, будинків, квартир, спадок і захоплююче надбання капіталу.

Усе цього в Раю не буде.

Більше того, ми підозрюємо, що вечеря Христова не проста. Адже якщо ти їв з другом хліб, то ти вже не смієш його зрадити чи засмутити. А значить, якщо ти прийшов до Христа в палац, то після бенкету потрібно вже жити по-іншому. Ми боїмося “пастки” любові. Страшно втратити те, що здається нам найважливішим – свободу. Свободу без Бога, в якій немає нікого вище за мене. Бути з Христом означає розстатися з цією свободою від Бога. Це лякає як смерть. Бог заважає жити людині як маленькому богу. Маленькому богу здається, що бути божком краще, ніж сином або рабом великого Бога.

Тоді навіщо багатьом з нас потрібен Бог якщо і так не погано? Він потрібен як страховий агент. Поки все добре, агент спить у конторці і не заважає приймати в руки те, “що само пливе в руки”. Прийшла біда, і люди викликають агента, щоб прийняти виплати і відсотки з відвідування храму, піст, молитви і час, витрачений на читання богословських брошур.

Так відбувається, бо Царство Небесне для деяких “запрошених” РайСтрах. Але ж при хрещенні не було в договорі слів про страховку. Там були слова про спільний шлях і труди, смерть і воскресіння людини з Богом.

Людина пішла у світ служити Богу і забула Його, як Каїн. Каїн захопився роботою, настільки, що став жадібний з Богом. Його жертва – це не дар другу, а відсоток оренди. Його стосунки з Богом зіпсувалися через те, що він, маючи в собі жало первородного гріха, вирішив влаштувати навколо себе свій мікросвіт, в якому він міг бути маленьким богом.

Часто люди, які впали в гріх або образу, раптом відтаюють від зробленої їм щедрої жертви. Так і Господь вирішив поступити з тими, хто захопився світом – покликав їх до Себе. Бог кладе Свою руку на плече, але людина відсмикує плече і відвертається. Господь чекав щедрістю розтопити скрижаніле серце. Але якщо людина відвернулася від Бога, якщо вона не бажає приймати дарів від Бога, які Він простягає заради примирення, то навіщо така людина Богові?

Сказали запрошеним: “Ідіть, бо все вже готове.  І почали всі, ніби змовившись, вибачатися. Перший сказав йому: я купив землю і мені треба піти і оглянути її; прошу тебе, вибач мені. Другий сказав: я купив п’ять пар волів та йду випробувати їх; прошу тебе, вибач мені. Третій сказав: я одружився і через те не можу прийти” (Лк. 14:17-20)… і нехтуючи тим, пішли, хто на поле своє, а хто на торгівлю свою; інші ж, схопивши рабів його, образили і вбили їх.

Між людиною і Богом встали дружини, воли і тлінна радість світу. Але Господь не сказав кинути дружину, автомобіль або землю. Тут наш розум занадто швидко пролітає далі, сильно помиляючись, як в Євангелії зі словами про те, що якщо хтось полюбить дружину чи батька чи матір більш за Мене, то він не гідний Царства Небесного. Там не сказано: “не любити рідних”, а тільки те, що не можна любити дружину чи матір як Бога чи більше Бога. І все. Любити потрібно, але не до нестями. Так і тут. Немає гріха в цих володіннях, а є гріх у тому, що людина не може відірватися від дружини і землі, навіть заради Бога на невеликий час. Гріх у тому, що людина бачить у дружині, волах і землі не благовоління Боже, а тільки особисте майно, з яким боїться розстатися. Питання не в дружинах і волах, якими необхідно пожертвувати, а в тому, що людина не хоче впускати у свій світ іншого хазяїна.

Але, слава Богу, що Він передбачив такий сценарій і дав нам Євангеліє. А ще вбудував у душу навігатора, сигнал якого не заглушають дружини, автомобілі і шум вітру над новим паєм землі. Вбудований навігатор Божественної любові перебиває своїм сигналом будь-яку земну радість пам’яттю про більшу любов і більшу радість.

Цей сигнал – голос нашого серця – є сигнал Навігатора. Прислухаємося до свого серця. Голос Бога – от він! Він завжди звучить у кожному з нас, приносячи томливу солодкість очікування зустрічі і тонку гіркоту розлуки.

Цей уривок Євангелія про наші стосунки з Богом. Ми як би любимо Бога чи хоч би хочемо любити. Тому ми як би повинні шукати зустрічі. Але якщо ми чекаємо зустрічі з Ним, то чому живемо так, немов Його немає?

А якщо ми живемо, немов Його немає, то навіщо ми звемося християнами і ходимо в церкву? Потрібно визначитися з якого боку небесних брам ми стоїмо чи хочемо стояти: з волами чи з Богом.

Богові не потрібні ні наші близькі, ні воли, ні земля. Він не ревнивий. Йому взагалі від нас нічого не треба, окрім любові. Йому хочеться бути разом з нами. Але нам чомусь не подобаються Його обійми. Апостол Павло писав: “Добра, якого хочу, не роблю, а зло, якого не хочу, роблю” (Рим. 7:19), причому все знову і знову.

Це величезна трагедія – не мати рішучості відповісти Богу на Його заклик. Це драма, що триває від падіння Адамового. Тепер ми, замість Адама, дивимося Богу в очі і мовчимо. Занепалий Адам, знаходячись у Раю, відповідав і чув Бога. Навіть Каїн чув Його голос і відповідав Йому. А ми і не чуємо і не відповідаємо. Отже, ми десь там, куди не заходив сам Каїн. А наші стосунки з Богом гірші, ніж у нього. Напевно, тому нам увесь час погано. Погано грішнику з Богом, погано без Бога. Але Йому з нами теж не просто.

Усі ми одного дня були знехтувані коханими. Ми всі знаємо що таке, коли нам повертають нашу любов, яка стала не потрібною. Деякі також знають що таке, коли тебе відкидають діти. Тому ми можемо уявити, що означає бути знехтуваним для Бога. Ми пам’ятаємо цей біль, що трохи полегшується надією. Серце завмирає і засинає як дерево взимку і готове нескінченно чекати весняного тепла.

Не дивлячись ні на що, люблячий Отець чекає і кличе нас до Себе. У серці ніколи не завмирає Його голос. Варто лише прислухатися і серце починає тихо радіти. Цією радістю ми і тягнемося до неба. А наш вхід у небесні оселі – краща радість для Христа. Не потрібні батькам подарунки дітей, які повернулися додому. Отцю потрібні лише обійми і розділена радість.

Нам треба одного дня подумати і зрозуміти, що земне життя має свій кінець. Брами смерті невблаганно наближаються. З чим ми виявимося перед ними? З волами і полями, паперами і квитанціями, вкладами і боргами? Ці слова не для того, щоб налякати, а для того, щоб ви опам’яталися. Життя в любові ще можливе. Ще ми тримаємо в руках одяг, даний нам при хрещенні, який буде нам вхідним квитком на пасхальний бенкет вічності. Ще є час усвідомити, що бути божком трикімнатної квартири – це безумство і огидно, навіть на вигляд. Потрібна рішучість перестати думати, що ти бог, а справжній Бог – страховик.

Бог не страховий агент. Він по-батьківськи кличе: “Прийдіть до Мене, всі струджені і обтяжені, і Я заспокою вас; візьміть ярмо Моє на себе і навчіться від Мене, бо Я лагідний і смиренний серцем, і знайдете спокій душам вашим” (Мф. 11:28,29). Амінь.

Автор: священик Костянтин Камишанов

Попередній запис

Рай – у любові

Сходження Христове в пекло Адам втратив рай – це був його гріх; Адам втратив рай – ... Читати далі

Наступний запис

Боязнь раю

Підходить до мене днями молода дівчина (я знаю її вже років 10, відколи вона прийшла в храм з мамою смішним ... Читати далі