Римлян 8:31-39

Римлян 8:31-39 – Ніщо не відлучить нас від любові Божої

«Що ж скажем на це? Коли за нас Бог, то хто проти нас? Той же, Хто Сина Свого не пожалів, але видав Його за всіх нас, як же не дав би Він нам із Ним і всього? Хто оскаржувати буде Божих вибранців? Бог Той, що виправдує. Хто ж той, що засуджує? Христос Ісус є Той, що вмер, надто й воскрес, Він праворуч Бога, і Він і заступається за нас. Хто нас розлучить від любови Христової? Чи недоля, чи утиск, чи переслідування, чи голод, чи нагота, чи небезпека, чи меч? Як написано: За Тебе нас цілий день умертвляють, нас уважають за овець, приречених на заколення. Але в цьому всьому ми перемагаємо Тим, Хто нас полюбив. Бо я пересвідчився, що ні смерть, ні життя, ні Анголи, ні влади, ні теперішнє, ні майбутнє, ні сили, ні вишина, ні глибина, ані інше яке створіння не зможе відлучити нас від любови Божої, яка в Христі Ісусі, Господі нашім!»

Страшні історії розповідають про війни, теракти та інші жорстокості. Заручники, яких узяли в Лівані в 1980-х роках, розповідали, що їх неодноразово виводили із зав’язаними очима нібито на розстріл. До голови прикладали пістолет, тримали його кілька митей, потім слідував грубий сміх, стусан, і людей відправляли назад у камери. Важко навіть уявити почуття полегшення, змішане з розумінням, що все це може повторитися наступного дня. Згодом, коли заручників випустили, їм знадобилися місяці, а то і роки, щоб навчитися прокидатися уранці спокійно, знаючи, що поруч немає ворогів і що ніхто не поведе їх на розстріл.

Згадаємо і біблійні історії про несподіване позбавлення, наприклад про жінку, узяту в перелюбі (Ів. 8:1-11). Жінку повинні були побити камінням. Вона стояла навколішки або лежала на землі, у жаху чекаючи, як у неї ударить перший камінь, а за ним другий… як, швидше за все, вона буде знівечена перед смертю. І от вона піднімає голову. Чоловіки пішли, присоромлені Ісусом, Який нагадав їм про їх власні гріхи. Перед жінкою стоїть Ісус. З дещо похмурим гумором Він запитує її: «Чи ніхто тебе не засудив?»

Аналогічне почуття здивування і полегшення пронизує цей уривок. Ми озираємося на всі боки, щоб побачити, хто нас засудить, і раптом бачимо, що нікого немає. Усі пішли. Чотири рази задається питання, і кожного разу ми бачимо рішучу відповідь. Хто проти нас? Ніхто: врешті-решт, Бог віддав Сина Свого і з Ним дарував нам усе. Хто висуне звинувачення проти нас? Ніхто: сам Бог вже виправдав нас. Хто засудить нас? Ніхто: Ісус помер, воскреснув і прославлений. Він клопоче за нас. Хто відлучить нас від Його любові? Ніхто. Тобто спробують відлучити багато, але стоятимемо міцно: усі вони безсилі перед любов’ю Божою, явленою в Царі Ісусі.

Саме так влаштований уривок, і з контексту ми бачимо, що він повний захопленої радості, – подібно до фінальних акордів симфонії, які звучать все швидше і швидше, тріумфально вбираючи в себе попередні теми. Рим. 8:31-39 підсумовує тему розділів 5-8 у формі короткого риторичного твердження. Погляньте, що зробив Бог! Погляньте, що зробив Христос, та і зараз робить, поки ми з вами розмовляємо! Озирніться на всі боки: скільки усього намагається відлучити, відокремити вас від любові, явленої в хресті і воскресінні, – але ці вороги вже переможені! Співайте і танцюйте від радості побачивши перемогу Божу! Фінал розділу 8 заслуговує того, щоб його записали вогняними буквами на живих скрижалях наших сердець.

Але над ним варто і глибоко розміркувати. Взагалі вся аргументація, починаючи з розділу 5, будувалася на упевненості. Це часто висміюють: ніби, який самообман, яка самовтіха, який егоцентризм, яке нахабство, – думати, що можна бути упевненим у любові Божій і у власному спасінні! Зараз не висуватимемо те очевидне заперечення, що подібні речі іноді говоряться із заздрості. Зауважимо краще інше. Твердження, що «за нас Бог» (8:31), здається легковагим, якщо згадати про армії, які переконані, що Бог б’ється на їх боці. Але зовсім інша справа, коли про це говорить апостол, який стоїть перед лицем тягот, гонінь, небезпек і смерті. Як і в 5:1-5 і 8:17, слова про те, що надія не підведе, можуть бути сказані тільки в тому випадку, якщо ми беремо участь у стражданнях Христових.

З урахуванням цього дуже багато що будується на сенсі виправдання: Бог оголосив правими усіх, що вірять благовістю, і ніхто не зможе скасувати Його вердикт. Врешті-решт, основа упевненості – не просто виправдання, а виправдання вірою. Ми не виправдовуємося вірою, вірячи на виправдання вірою; ми виправдовуємося вірою, вірячи в благовістя, (тобто) вірячи, що Ісус розіпнутий і воскреслий Володар світу. Коли ми розуміємо виправдання, ми набуваємо не саме виправдання, а упевненості. Бог, Який призвав нас у благовісті, оголосив, що ми – члени Його сім’ї і що Він нас не відпустить. Таким чином, цей уривок, завершуючи аргументацію, почату в розділі 2, сповіщає: у день Останнього Суду Бог підтвердить вердикт, Який раніше виніс на підставі віри.

Попутно Павло згадує про діяння Христа, Якого він ніде більше у своїх посланнях не згадує. (Зробимо для себе замітку: напевно є немало інших важливих речей, які Павло не згадує в листах, що дійшли до нас, хоча вони можуть бути дуже суттєві.) Після Своєї смерті, воскресіння і прославлення Ісус молиться про Свій народ, клопоче за нього, сидячи праворуч Бога (8:35; див. також Євр. 7:25; 9:24; 1Ів. 2:1 і, можливо, Дії 7:55). Ця думка є великою розрадою, особливо у важких обставинах життя, а Павлу часто доводилося нелегко, як згодом і тим, хто слідував його благовістю і жив ним.

За своїм звичаєм (у тому числі це характерно і для Послання до Римлян), Павло багато в чому спирається на Біблію. У в. 32 він згадує про розповідь про жертвопринесення Авраамом Ісака – розповідь, яку багато юдеїв вважали одним з ключових моментів у встановленні Заповіту. За словами Павла, Бог зробив те, що зробив і Авраам, – навіть набагато, набагато більше. У в. 33 і 34 Павло посилає читача до однієї з Пісень Страждальника (Іс. 50:4-9). В якомусь сенсі він розуміє самого Ісуса як «Страждальника», але частково «Страждальник» – ще і та роль, яку Ісус розділяє зі Своїми учнями (включаючи самого Павла), коли вони несуть благовістя у світ.

Далі у в. 36 Павло цитує Пс. 43:23 – псалом стогону до Бога, що возноситься з глибини страждань. Псаломщик страждає не через невірність Ізраїлю. Навпаки, Ізраїль вірний, але тут, як і в Піснях Страждальника, ми знаходимо дуже важливу для юдаїзму думку, яку ввібрали і ранні християни (і, мабуть, навіть сам Ісус): Бог врятує Свій народ не всупереч їх стражданням, а через них і частково навіть через них. Певним таємничим чином (див. також Кол. 1:24) страждання народу Божого складають частину задуму Божого: вони несуть у світ любов Христову. Ті, хто вірить цьому, можуть не сумніватися: «Але в цьому всьому ми перемагаємо Тим, Хто нас полюбив».

Павло знову і знову звертається до цієї любові: ця тема лежить в основі усього уривка. Згадаємо 5:1-11, де любов Божа була явлена через смерть Ісуса, – і ми зрозуміємо, що зараз Павло обкреслив панораму цілком. Англійський поет Джон Донн колись уподібнив любов Божу колу, побачивши, що вона нескінченна. Вона торжествує над смертю і править життям, вона вище за сили небесні і земні. А оскільки любов притягає нездоланними узами, Павло говорить про свою упевненість: Ні смерть, ні життя, ні Анголи, ні влади, ні теперішнє, ні майбутнє, ні сили, ні вишина, ні глибина, ані інше яке створіння не зможе відлучити нас від любови Божої, яка в Христі Ісусі, Господі нашім.

Попередній запис

Римлян 8:18-25 – 8:26-30

Римлян 8:18-25 – Оновлене творіння і терпляча надія «Бо я думаю, що страждання теперішнього часу нічого не варті супроти тієї ... Читати далі

Наступний запис

Римлян 9:1-5 – 9:6-13

Римлян 9:1-5 – Дари і трагедія Ізраїлю «Кажу правду в Христі, не обманюю, як свідчить мені моє сумління через Духа ... Читати далі