Бійтеся Бога не боятися

Як ви думаєте, якби Бог вирішив звернутися до людства у вирішальний момент історії, незадовго до Його другого пришестя, які найголовніші слова містила б ця звістка? Свої роздуми ви можете порівняти з Біблією, де в книзі Одкровення записані слова трьох ангелів, звернені до нас, народу останнього часу. От як описується звістка першого з цих ангелів:

«І побачив я іншого ангела, що летів посеред неба, який мав вічне Євангеліє, щоб благовістити тим, які живуть на землі, усякому племені, і коліну, і людям, й народу; і говорив він гучним голосом: бійтеся Бога і воздайте Йому славу, бо настав час суду Його, і поклоніться Тому, Хто створив небо і землю, і море, і джерела вод» (Одкр. 14:6-7).

Бійтеся Бога. Що стоїть за цими словами? Що за страх має на увазі Господь? Що взагалі таке страх? У первинному, чистому задумі, страх – це здоровий інстинкт, закладений Самим Господом у всяке творіння, як життєво необхідний сигнал про небезпеку, що погрожує. У тому вигляді, в якому його дав Господь, ми бачимо страх Божий у словах першої заповіді, даної в Едемі Адаму і Єві: «І заповів Господь Бог людині, сказавши: від усякого дерева в саду ти будеш їсти, а від дерева пізнання добра і зла не їж від нього, бо в той день, коли ти з’їси від нього, смертю помреш». (Буття 2:16,17).

Наші прабатьки, без сумніву, сприймали це веління Творця не як загрозу, а як попередження, дане для їх блага, і береглися непослуху. У словах, сказаних Євою під час діалогу із змієм-спокусником, ми бачимо цей святий страх Божий.

От як описаний цей епізод у Біблії: «Змій був хитрішим за всіх звірів польових, яких створив Господь Бог. І сказав змій жінці: чи дійсно сказав Бог: не їжте ні від якого дерева в раю? І сказала жінка змію: плоди з дерев ми можемо їсти, тільки плодів з дерева, яке посеред раю, сказав Бог, не їжте їх і не доторкайтеся до них, щоб вам не померти». (Буття 3:1-3).

Що робить змій? Куди спрямовує він свій удар? Диявол намагається представити ситуацію таким чином, ніби він приносить свободу «поневоленій страхом душі», дарує певну спотворену подобу «благодаті»: «І сказав змій жінці: ні, не вмрете, але знає Бог, що того дня, коли ви з’їсте їх, розкриються очі ваші, і ви будете, як боги, що знають добро і зло» (Буття 3:4-5).

З тих древніх часів у методах зваблювання диявола нічого не змінилося. Він як і раніше представляється жертвам свого обману як великий “визволитель” від страху Божого, подавець великих благ, яких ніби позбавлені ми з вами підступним Богом.

Простежимо ж, що стало з Адамом і Євою. Чи дійсно вони перестали боятися, стали як боги? Біблія оповідає: «І побачила жінка, що дерево добре для їжі, і що воно приємне для очей і жадане, тому що дає знання; і взяла плодів його і їла; і дала також чоловікові своєму, і він їв. І розкрилися очі у них обох, і пізнали вони, що нагі, і зшили вони фігове листя, і зробили собі оперезання. І почули голос Господа Бога, Який ходив по раю під час прохолоди дня; і сховався Адам і жінка його від лиця Господа Бога між деревами раю. І покликав Господь Бог Адама і сказав йому: Адаме, де ти? Він сказав: почув я голос Твій у раю, і злякався, тому що я нагий, і сховався» (Буття 3:6-10).

Подивіться, як гріх привів Адама і Єву до стану ірраціонального гріховного страху! Цей страх позбавляє їх розуму, споруджує між ними і Творцем бар’єри, перетворює їх на жалюгідних, тремтячих істот, які свою провину перекладають один на одного.

Вигнання Адама і Єви з раю, Бенджамін Вест

Операція змія вдалася. Віднині і до кінця віку людство і все творіння народжуватимуться і помиратимуть у цьому страху, прищепленому ним сатаною.

Бог створив людину вільною. Боже попередження не сковувало розум, не поневолювало. Навпаки, ми бачимо, як сміливо розмовляє Єва зі змієм: не оглядаючись, не таячись, не пошепки. І тільки після гріхопадіння жахи, боязнь, страждання – усе це стало надбанням усіх створених істот і понад усе – людини.

Зі зникненням страху Божого, змінилося в людині багато що: замість слави з’явилося безглузде марнославство; замість честі – честолюбство, що призводить до ганьби; замість сміливості – боягузтво; замість доброї радості – кепкування і злорадство; замість дружби – ворожнеча. Список цей дуже довгий.

Знаєте, яка найпереконливіша мотивація всіх язичницьких культів, усіх релігій, що не мають походження від Бога, не заснованих на Його заповідях, на вірі в Спасителя Христа? СТРАХ ЛЮДСЬКИЙ!

Це він примушував людей приносити своїх дітей у жертву, скоювати самі бузувірські культові дійства – страх перед фальшивими богами. Апостол Павло писав: «Знаєте, що коли ви були язичниками, то ходили до ідолів безмовних, ніби вас вели» (1Кор. 12:2).

Страх примушує мільйонера прагнути стати мільярдером, а потім усе множити і примножувати статки. Страх втратити свій вплив розпалює війни між державами, страх виявитися неуспішним рухає подружніми зрадами, страх примушує красти, зводити наклеп, зраджувати. Страх затьмарює від людини Бога, штовхає її до прірви.

Ті, хто не має страху Божого, платять за це невідбутним відчаєм. Своїми вчинками вони заганяють себе все далі і далі в лабіринти гріха.

Таким згубним шляхом пішов Давид, той, про кого Бог сказав: «Знайшов Я мужа по серцю Моєму, Давида, сина Єссея, який здійснить усі бажання Мої» (Діян. 13:22). На якийсь момент він, втративши Бога із виду, захопився красивою жінкою, чужою дружиною. Зав’язавши, як би зараз сказали, «красивий роман», Давид у результаті став винним у підступній інтризі, підлогу, вбивстві, залученні багатьох своїх підданих до гріха! Диявол крок за кроком пропонував йому «єдино вірний вихід», і Давид покірно йшов до загибелі, ведучи туди ж своє оточення і свій народ.

Що ж зробив люблячий Господь? Тільки в той момент, коли цар Давид почув з вуст Божого пророка страшні слова викриття, пелена спала з його очей. Він згадав, що не викриття слід боятися, а гріха. 50-й псалом Давида – приклад того, як страх Божий призводить до покаяння і спасіння душі: «Помилуй мене, Боже, з великої милости Твоєї, і з великого милосердя Твого прости провини мої. Особливо омий мене від беззаконня мого і від гріха мого очисти мене. Бо беззаконня моє я знаю, і гріх мій повсякчас переді мною. Проти Тебе єдиного я згрішив і лукаве перед Тобою вчинив, отже, праведний Ти у слові Твоїм і справедливий у присуді Твоїм» (Пс. 50:3-6).

Туга Давида, Юліус фон Каролсфельд

Священне Писання наполегливо і ясно пропонує нам замінити всі страхи людські на єдиний страх, в якому немає муки, – на страх Божий.

Достатньо людині набути цей дорогоцінний стан духу, як вона перестає боятися усього, чого боїться світ, і стає в цьому світі сміливіше за лева, твердіше за скелю. Подивіться на біблійних героїв: Даниїла, Седраха, Мисаха і Авденаго перед пащею вогненної печі (Даниїла 3 роз.)! Подивіться на Давида, який наздоганяє лева, що вкрав вівцю з його стада, і віднімає в хижака здобич! Щоб зрозуміти міру його сміливості, спробуйте відняти кісточку в сусідського пса! Подивіться на Авраама, мирну і нешкідливу людину, що озброїв своїх рабів і з цим невеликим батальйоном переслідував сполучену армію чотирьох царів! Згадайте перших християн, які піддавалися гонінням, але були готові швидше бути розтерзаними дикими звірами, ніж відректися від свого Спасителя.

Що об’єднує цих вільних, великих, сміливих, святих людей? Чи не про те, що нагадує перший ангел з Одкровення 14:7?

Захоплює історія однієї богобоязливої людини з книги Буття – Йосифа. Відданий рідними братами, які продали його проїжджим купцям у рабство, він опинився в Єгипті і провидінням Божим був поставлений керівником у домі царедворця Потіфара. Тут його чекала спокуса, з якої він вийшов переможцем! Коли його пані, дружина Потіфара, намагалася спокусити свого молодого раба, Йосиф вигукнув: «Як же зроблю я це велике зло і згрішу перед Богом?» (Буття 39:9). Він відмовився від гріха, маючи страх Божий у серці. Цю велику якість свого характеру він зберіг, і опинившись у тюремному ув’язненні, і пізніше, коли став другою особою в державі і зміг врятувати від голодної смерті не лише жителів Єгипту. Але і Ізраїльський народ.

Минули довгі роки, перш ніж Йосиф зустрівся зі своїми братами. Вони, не забувши свого давнього злочину, побоювалися помсти з боку Йосифа, а життєві негаразди сприймали як Божу кару за гріх своєї молодості. Йосиф був скрушений такою недовірою, тим, як спотворив їх душі страх людський, як принизив, як зробив нездатними прийняти його прощення і любов! «І сказав Йосиф: не бійтеся, тому що я боюся Бога; ось, ви замишляли проти мене зло; але Бог перетворив це на добро, щоб зробити те, що тепер є: зберегти життя великій кількості людей; отже, не бійтеся: я буду годувати вас і дітей ваших. І заспокоїв їх і говорив по серцю їх» (Буття 50:19-21).

Страх Божий у серці і вчинках виковує благородні характери, формує безстрашних, непохитних осіб, людей великих масштабів, які при цьому залишаються напрочуд скромними, люблячими, терплячими і жалісливими до ближніх, до їх недоліків, слабкості, низькості душевної.

Ті, що бояться Бога, знають, у Кого увірували. Від Нього вони перейняли такі якості, що зробили їх великими і дійсно святими. Саме вони Його істинні друзі. Їх не посоромиться Господь, коли прийде судити землю.

От що сповіщає перший ангел з книги Одкровення, який «мав вічне Євангеліє» (Благу звістку), – замініть страхи людські на страх Божий. І тоді ви перестанете тремтіти перед ідолами, бісами, перед людьми і їх злою волею. Вам не доведеться наперекір совісті кривити із страху душею і грішити. Ви не матимете нужди в поклонінні фальшивим богам, ви вклонитеся Одному, Істинному, Люблячому Отцю Небесному, Хто Створив небо і землю і усе, що в них.

Прийдіть, діти, послухайте мене, я страху Господнього навчу вас“. (Пс. 33:12). Це слова Давида. Він знав добре те, про що і Того, про Кого говорив… Чи знаємо Його ми?

Автор: В. Бранашко

Попередній запис

Неочевидна найочевидніша річ

У колі віруючих людей часто виникає ситуація, яку найкраще може проілюструвати наступна притча: «Одного разу риби в річці почули, як ... Читати далі

Наступний запис

Що Біблія каже про страх?

Біблія згадує про два різні типи страху. Перший є корисним і має заохочуватися. Другий тип – шкідливий, і з ним ... Читати далі