Як уникнути тенет неправди

«Не кради» (Вих. 20:15), – здавалося б, ці слова не мають жодної двозначності та не потребують будь-яких пояснень. Проте таке може здатися на перший погляд, адже вкрасти можна не тільки матеріальну річ, але ідею, час, здоров’я… Загалом багато того, про що пересічні обивателі не здогадуються, що це теж варто вважати злодійством. Втім, не все так просто і з матеріальними речами, адже привласнюючи чуже, люди часто послуговуються ніби «благими» намірами: наприклад, «не беру, а позичаю», «не собі, а дітям», «ця річ мені більш потрібна» і т. д. і т. п. Одним словом це не злодійство зовсім…

Якщо таке стається з матеріальними речами і з реальними діями, то ще вже казати про брехню, особливо «маленьку» та начебто зовсім «нешкідливу» (чи майже нешкідливу), яку і побачити не вдасться і руками не відчути? Тому і шириться світом чергова «нешкідлива» брехня, продовжуючи диявольську справу розпочату в Едемському саду. А що вже казати, якщо люди при цьому впевнені, що це цілковита правда? Хіба не може бути такого?

«Горе тим, які зло називають добром, і добро – злом, пітьму вважають світлом, і світло – пітьмою, гірке вважають солодким, і солодке – гірким! Горе тим, які мудрі у своїх очах і розумні перед самими собою!» (Іс. 5:20). Як бачимо, «немає нічого нового під сонцем», «що було, те і буде; і що робилося, те і буде робитися» (Еккл. 1:9), – виявляється перекручувати неправду на правду, і навпаки – це не досягнення наших часів, – подібне практикувалося людством з давніх-давен, що стало причиною появи Божого застереження за 8 століть до Різдва Христового (саме цим часом датується написання книги пророка Ісаї).

«Не буває безсилим у Бога ніяке слово» (Лк. 1:37), – і дієвість Божого застереження стосовно тих, хто спокусився перекрутити неправду на правду, можна пересвідчитись, поглянувши на кінець, який спіткав нацистський і радянський тоталітарні режими, які будували свої бузувірські ідеології не просто на брехні, а свідомо перекручували неправду на правду, а істинний стан речей називали брехнею. Проте не будемо занурюватися в аннали історії, а краще поговоримо про те, що слід чинити, щоб не потрапити в тенета подібної підміни правди на брехню.

«Не любіть світу, ні того, що в світі: хто любить світ, у тому немає любові Отчої. Бо все, що в світі: похіть плотська, похіть очима і гордість житейська, не від Отця, а від світу цього. І світ минає, і похіть його, а той, хто виконує волю Божу, перебуває повік» (1Ін. 2:15-17), – напевно, це найкраща порада в такому випадку. Адже це і не дивно, бо «дружба зі світом є ворожнеча проти Бога… Бо хто хоче бути другом світові, той стає ворогом Богові» (Як. 4:4).

Проте власних сил тут явно недостатньо, конче необхідна допомога Божа, бо «супротивник ваш диявол (а саме він є першопричиною підміни правди на брехню, див. Ін. 8:44) ходить, рикаючи, наче лев, і шукає, кого б пожерти» (1Пет. 5:8). Тому «усі турботи ваші покладіть на Нього, бо Він піклується про вас… смиріться під міцною рукою Божою, щоб підніс вас свого часу» (1Пет. 5:7,6), – тобто, щоб з часом ви пересвідчилися, як з Божою допомогою вам вдалося уникнути тенет диявольської неправди.

Редакція сайту

Щоб завантажити цей запис у форматі doc натисніть на посилання:
docЯк уникнути тенет неправди


Ваш коментар:

Попередній запис

Програшна стратегія

Непорочне зачаття від Духа Святого і воскресіння з мертвих Ісуса Христа – ці дві події, напевно, найбільше бентежать багатьох людей, ... Читати далі

Наступний запис

Правда чи наслідки?

Наприкінці серпня, коли народ "здає борги" по щепленням, я часто спостерігаю такі сцени в місцевій дитячій поліклініці: діти заливаються сльозами, ... Читати далі