Молитва про інших

У тонкому і важкому мистецтві молитви особливо важко зрозуміла молитва про інших. Наскільки вистачає мого розуміння, молитва про інших – це щонайтонша і якнайточніша робота, на яку тільки здатна людина. Проте це і найважливіша робота, як ми показали в розділі “Молитва як робота”.

Ніхто з тих, хто побував у Манедорфі, згаданому раніше, не сумнівався, що провідною фігурою там був Целер, що саме на ньому лежала відповідальність за величезну і різноманітну роботу, яка проводилася там. Целер, здавалося, розумів наші почуття, і тому одного дня він розповів нам про людину, яка насправді була відповідальна за цю роботу і була в ній вирішальною ланкою. Це виявилася стара жінка, разом з міс Трудел зайнята в цій роботі із самого початку. Вона постійно виконувала упокорену роботу молитви про інших. На той час вона вже була настільки стара, що була прикута до ліжка. Проте Целер сказав нам із сльозами на очах, що вона буквально жила в молитві і день у день несла своїх колег на руках молитви до Бога.

Раз молитва про інших таке тонке і важке мистецтво, то зовсім не дивно, що для оволодіння ним вимагається тривалий період ретельної підготовки. Дійсно, що Господь веде Своїх друзів різними шляхами, і нам не слід встановлювати правила для Нього. Проте не слід соромитися говорити про те, що нам вдалося помітити. Що стосується мене, то відомі мені найкращі віруючі молитовники вивчили священне мистецтво молитви про інших тільки після безлічі труднощів і великого страждання. Наприкінці свого шляху деякі з них могли тільки лежати на ліжку, не маючи навіть можливості прогнати муху з лиця, як та жінка з Манедорфу, про яку я говорив. Але як вони вміли молитися! Хоч вони і лежали, приховані від людей, вони залишалися центрами духовної сили, і їх прості безперестанні молитви були основною підтримкою в християнській роботі, яка проводилася в їх окрузі, їх общині, їх країні і навіть по всій землі.

Всякий раз, зустрічаючи таких невидимих молитовників, я думаю про величезні електростанції. Вони теж часто ховаються в якихось прихованих долинах. Проте їх важливість надзвичайно велика, про що ми негайно дізнаємося, щойно вони припиняють роботу. Коли це відбувається, наші будинки темніють, наші фабрики завмирають.

Один з жителів ферми мого батька був таким віруючим, який молився про інших. Його звали Йорн. Наш Господь із самого народження наклав на нього суворі обмеження. У нього були слабкі очі, і тому йому було важко заробити собі на прожиття. Згідно з добрим звичаєм, християни стежили за тим, щоб жодному братові не довелося звертатися в комісію для незаможних. Але великі утруднення і тривоги довго переслідували Йорна, і довго його дні були темні і безрадісні. Проте він схилив свою голову перед могутньою рукою Божою, і поступово ціною важкого досвіду він вивчив священне мистецтво молитви. Він молився про свою рідну общину день і ніч. І в належний час Бог прославив його. Він став духовним порадником усієї парафії. З усієї округи приходили люди в його маленьку хатинку, щоб отримати від нього пораду і допомогу, і якщо Йорн не міг допомогти їм якось інакше, він міг дати їм трохи чистої любові свого ніжного серця. Крім того, він молився про них, і за довгі роки безліч людей пройшли через його хатинку і покинули її з легким серцем і щасливими думками.

В останні роки життя він почував себе дуже погано. Дві старі християнки, які піклувалися про нього, казали мені, що серед ночі він не спав довгий час, і вони, не спавши, могли чути, як він молився про всіх людей нашої парафії. І він не робив це так легко, як звикли робити всі ми. Як правило, ми завжди квапимося, тому ми об’єднуємо всіх людей і просимо Господа в одній молитві, щоб Він благословив їх. Але старий Йорн робив зовсім по-другому. Він називав кожного окремо, переходячи в думках від одного дому до другого. Навіть тих дітей, яких він не бачив, але про народження яких знав, він вважав необхідним піднести до трону благодаті на руках молитви. Як багато такі люди означають для нас! Якими порожніми стають їх оселі, коли вони йдуть!

Було щось особливе в тому, як Йорн покинув нас. Усі думали, що його відхід буде подібний до прекрасного вознесіння, і віруючі змагалися за право побути з ним і доглядати за ним. Проте наш Господь хитро обдурив їх марні очікування. Йорн помер так, що ніхто не бачив його смерті. Вона прийшла тоді, коли той, хто наглядав за ним, вийшов за чимось на кухню.

Відспівування Йорна було найбільшим, що колись відбувалися в нашій общині. Родичів у нього не було, бо він був чужаком у нашій парафії, проте люди зібралися з усієї округи. Вони стояли біля його труни і ридали так, немов втратили свого батька. Навіть безбожники, які ніколи не піклувалися про те, щоб послухати Слово Боже, прийшли на його відспівування; і вони теж плакали. Навіть у своїй смерті Йорн був благословенням для інших. І життя його і смерть стали втіленням слів Писання: “Шукайте, і знайдете” (Мф. 7:7).

Попередній запис

Школа молитви

"Господи! Навчи нас молитися" (Лк. 11:1). Отже, чи згодні ви помолитися так: "Господи, навчи мене молитися?" Це було б правильно, ... Читати далі

Наступний запис

Дух молитви

"А на дім Давида і на жителів Єрусалима виллю дух благодаті і розчулення" (Зах. 12:10). "Ми не знаємо‚ про що ... Читати далі