Школа молитви

Господи! Навчи нас молитися” (Лк. 11:1).

Отже, чи згодні ви помолитися так: “Господи, навчи мене молитися?” Це було б правильно, якщо бути чесним. Ви боїтеся утруднень і хвороб; і я впевнений, що і ви, і я, – усі ми боїмося Бога. Голий інстинкт підказує нам, що Бог буде поводитися з нами строго, і той же інстинкт каже нам, що потрібно покладатися на себе, що ми самі знаємо, що добре, а що погане.

Проте пригадайте одну річ: ні ви, ні я не будемо щасливі, поки не передамо себе в Його руки і не скажемо Йому:

  • Пішли мене туди, де смерть чекає на мене
  • Пішли мене туди, де випробування обрушаться на мене
  • У темних бурях житейського моря.
  • Якщо на те Твоя воля, улюблений Спасителю
  • Якщо на те Твоя воля. Але покажи Свою любов
  • Щоб я завжди міг спертися на неї.

Таким чином ви добровільно вступаєте в школу молитви, яку Дух організував для тих, хто не знає, як молитися.

Так мало людей стають умілими і благословенними молитовниками, бо ми не продовжуємо своє навчання в школі молитви. Цей курс навчання не можна назвати простим, і його складності не можна звести цілком до складностей як скороминущого, так і духовного характеру, про які говорилося вище. У цій школі є щось, що являє надзвичайне випробування для нашого терпіння. Сам Ісус кілька разів згадував про це, особливо в Лк. 18:1-8, де Він каже, що “треба завжди молитися і не занепадати духом“. Ми дуже легко піддаємося втомі. Як багато раз, зміцнюючись у рішучості молитися за певних людей і певні події, ми виявляли в собі втому? Чи не бажали ми докласти якомога більше зусиль, а замість цього мало-помалу переставали молитися?

Навчанням у школі молитви керує Дух молитви. Він не викладає нам безліч предметів, але цілеспрямовано концентрується на певних основних речах. Немає необхідності опановувати велику кількість предметів, щоб стати досвідченим у молитві. Я б назвав лише наступне:

По-перше, Духові потрібно дати можливість відкривати нам Христа день у день. Це абсолютно необхідно. Христос такий, що нам треба лише “побачити” Його, і в нашому серці підніматиметься молитва, добровільна молитва, довірлива молитва. Ми знаємо, що Христос може відповісти на неї. Ми знаємо, що це приносить Йому радість. Молитва про себе і про інших стала приємною і захоплюючою співпрацею між Христом і душею, що молилася. Знання, які передає Дух, мають на меті видалити все, що перешкоджає Йому відкрити Христа нашому серцю. Ми говорили про це раніше в розділах, присвячених “боротьбі в молитві”.

По-друге, знання, які передає Дух, спрямовані на те, щоб зробити нас щиро дбайливими. Молитва про інших подібна до еліпса, утвореного двома центрами: це Христос і наше прохання. Робота Духа полягає в тому, щоб показати нам ці два центри, і не лише з теоретичної точки зору, але і з практичної, щоб зробити їх життєво необхідними для нас щодня. Заспокойте себе думкою про те, що Дух опрацьовує ці речі в нашому серці кожного дня. Нам немає необхідності щодня напружувати свою волю, щоб концентрувати свій погляд на Христі і потребах цього світу. Навпаки, усе, що треба робити, це день у день слухати, як Дух говорить з вами через Слово і через молитву про Христа і про вашу потребу, і ви незабаром помітите, що прогресуєте як у молитві про себе, так і в молитві про інших.

По-третє, Дух учить нас необхідності самозречення в молитві. У молитві про себе і про інших є щось, що волає до самозречення більше, ніж до чого б то не було з того, до чого Дух закликає нас. Більша частина молитви про інших, звичайно ж, здійснюється таємно; і робота такого характеру вимагає великих зусиль, ніж та, що робиться на очах людей. Буває вражаюче бачити, наскільки значиме для нас спостереження інших людей за нашими діями. І річ не лише в тому, що ми відчуваємо слабкість до похвали; річ у тім, що навіть сам факт, що нашу роботу цінують інші, стає для нас важливим стимулом. Більше того, нам усім подобається бачити результат своїх трудів. Проте робота молитви носить такий характер, що неможливо з впевненістю дізнатися, чи став результат наслідком нашої молитви чи молитви інших людей.

Обидві ці обставини закликають нас до великої міри самозречення. От чому Господу так важко зібрати достатньо людей для виконання цієї роботи. Легко зібрати людей, які бажають проповідувати. Багато хто хоче проповідувати і ображаються, якщо їх не просять про це. А ті, кого про це просять, впадають у такий раж, що, коли вони потрапляють на кафедру, їх буває дуже важко звідти забрати. Але не так багато людей, які хотіли б узяти на себе самовіддану молитовну роботу, бо її не бачать люди і, отже, не удостоюють її своєю вдячністю.

Попередній запис

Вплив молитви на світ

3. Чи потрібні Богові наші молитви про інших? Тут, безумовно, ми зачіпаємо найбільшу проблему у сфері молитви. Ми вже побачили, ... Читати далі

Наступний запис

Молитва про інших

У тонкому і важкому мистецтві молитви особливо важко зрозуміла молитва про інших. Наскільки вистачає мого розуміння, молитва про інших – ... Читати далі