Гармонія в молитві

Якщо, нарешті, узагальнити ті висновки, до яких ми прийшли у своєму обговоренні, то, без сумніву, треба сказати, що в цій боротьбі має значення лише одна обставина, хоча битва і йде на декількох фронтах. Це обставина наступна: наша боротьба має привести нас до гармонійних стосунків з Духом молитви, бо, як ми вже бачили вище, усі наші труднощі в молитві виникають саме від того, що гармонія відсутня. Наша молитва занадто часто перетворюється на боротьбу з Духом молитви. Це з легкістю пояснює, чому молитовне життя стає для нас тяжким тягарем, чому ми не досягаємо жодних результатів, чому наші молитви не бувають почуті і, нарешті, чому наша постійна боротьба з Духом молитви примушує Його покинути нас і, як наслідок, приректи наше молитовне життя на згасання.

Справжня мета боротьби в молитві полягає в тому, щоб зробити нас безсилими і безпорадними, і не лише відносно наших фізичних і духовних потреб, але і в самій можливості молитися так, щоб молитва стала дійсно зверненням до Духа молитви.

Неважливо, про що ми молимося, про вічне чи про скороминуще, заради себе чи заради інших, наші молитви повинні починатися тихим очікуванням Господа, щоб почути від Духа молитви, про що Він бажає говорити з нами в даний момент.

Всяка досвідчена в молитві людина знає, що навчитися тихо і упокорено слухати те, що каже Дух молитви, можна лише після тривалої і напруженої боротьби.

По-перше, боротьба вимагається вже для того, щоб почути і підкорятися заклику Духа до молитви. Насправді, для цього вимагається і слух, і боротьба, як каже Ісус, бо Дух прагне до молитви, а плоть слабка (Мк. 14:38). Проте та душа, яка молиться, яка слухає і прислухається до підказок Духа, що стосуються молитовного життя, та душа здатна відчути, наскільки радісна молитва, коли ми молимося в гармонії з Духом молитви, а не опираючись Йому.

По-друге, слухати те, що має сказати нам Дух під час молитви, також неможливо без боротьби. Поза сумнівом, найважчим для нас стає вислухування Його слів про наші гріховні звички. Проте потрібна також і щоденна боротьба, і уважність до того, що Дух каже, коли Він хоче, щоб ми згадали у своїх молитвах тих, хто потребує молитовного заступництва і допомоги в рішенні їх проблем.

І коли це стане для нас потребою, ми виявимо, що дійсно здатні молитися, незважаючи на те що часто занадто занурені у світське і земне, що молитва не є щось далеке, привілей обраної меншості. Нам почне відкриватися, що молитва – це винятково справа Духа молитви. Проте про це ми детальніше поговоримо в розділі 11.

Попередній запис

Відкрити серце Ісусу

У цілому ми всі налаштовані до зайвої активності під час молитви. Із самого її початку і до кінця ми постійно ... Читати далі

Наступний запис

"Жорсткість" Ісуса

Христос і жінка-хананеянка, Жан-Жермен Друе "Тим часом благаю вас, браття, Господом нашим Ісусом Христом і любов’ю ... Читати далі