Спеціальний час для молитви

Молитва святого Домініка (фрагмент), Ель Греко

Для чого треба приділяти певний час для молитви? Чи не старе це поняття про спасіння шляхом добрих справ? Чи немає в цьому якогось присмаку середньовічної релігійності?

Чи не пов’язане це з тим, що люди хочуть височіти перед Богом, молячись багаторазово? Чи не пояснюється це тим, що людям здається, ніби вони краще виглядатимуть в очах Всевишнього, якщо частіше стануть з’являтися перед Ним і висловлювати свою пошану, аплодувати Йому?

Безумовно, можливо і таке. І багато хто, без сумніву, вважає молитву служінням, яке є їх обов’язком перед Господом, бо для них здається, що молитва відповідає Його бажанням. Проте давайте розберемося раз і назавжди і дамо відповідь на питання, чи потрібен Богові певний час для молитви? Ні, Він його не потребує. Зовсім навпаки, потребуємо його ми.

Я знаю, що знайдуться люди, які скажуть, якщо ми виділятимемо певний час для молитви, то це може перетворити молитву на формальність, позбавити її духовності. Краще споглядати Бога в молитві протягом дня в будь-який момент, коли станеться нагода і коли ми відчуємо бажання молитися, будь то під час роботи або під час відпочинку. Тоді, скажуть вони, молитва стане більш вільним і добровільним засобом спілкування між Богом і нашими душами. На це я б відповів, що з двох типів молитви не слід неминуче вибирати лише один. Навпаки, вони повинні доповнювати один одного. Пізніше, у розділі, присвяченому формі молитви, я детально поговорю про безперестанну молитву і тому зараз не зупинятимуся на цій темі. Зараз мені б хотілося поговорити про спеціально відведений молитовний час.

У житті нашої душі є щось, що вимагає цього. Дійсно, що нам слід споглядати Бога і говорити Йому, що в нас на серці, де б ми не знаходилися, коли б те не було. Проте одній речі нам не вдасться досягнути, якщо ми обмежимося лише цим, а саме – спокою.

Навіть Ісус, Який жив у безперестанному молитовному спілкуванні зі Своїм Отцем, вважав за необхідне віддалятися від життєвої метушні, щоб побути одному і набути спокою. Дивіться для прикладу Мк. 1:35, 6:46; Мф. 14:23; Лк. 6:12, 9:18, 22:41.

Контакти зі світом і з багатьма людьми відволікають і розсіюють наші думки. Тому через певні проміжки часу нам слід віддалятися, щоб дозволити своїм душам набути спокою і внутрішньої гармонії, які потрібні, якщо ми хочемо почути Божій голос.

Ми не є повністю духовними істотами і залежимо від зовнішніх умов. Тому самотність дуже багато означає для нас. Коли ніхто не бачить і не чує нас, ми стаємо самими собою перед лицем Божим. Тоді ніхто не може впливати на нас і нам не потрібно ні перед ким звітувати.

Спокій, навіть зовнішній, дуже багато означає для нашого внутрішнього стану. Поки ми не відокремимося від того, що відволікає нашу увагу на зовнішні речі, наша душа не здатна приступити до внутрішньої роботи. Чи, можливо, слід спочатку поговорити про стан, відомий як стан натхнення. Як тільки зовнішні речі припиняють свою відволікаючу дію на життя нашої душі, Сам Бог дістає можливість налаштувати наші душі на молитву, бо ми знаходимося в стані натхнення. Цей стан можна уподібнити гінцеві, який оголошує про швидке прибуття Бога до нас. У цьому також проявляється милосердя Боже. Це Його небесна присутність налаштовує наші розсіяні, світські, повні земних думок душі на молитву.

Багато тих, хто молиться, не усвідомлюють цього. Щойно вони потрапляють у свій таємний притулок, вони відразу ж починають розмовляти з Богом. Не робіть цього. Почекайте значний час, перш ніж ви почнете говорити. Нехай спокій зійде на вас. Дайте своїй душі час звільнитися від безлічі зовнішніх вражень. Дайте час Богові зіграти прелюдію до молитви на благо вашої розсіяної душі. Нехай стан натхнення, стан священної бездіяльності відкриє всі двері душі, що ведуть до вічного.

Попередній запис

Небажання молитися

"Пильнуйте й моліться, щоб не зазнати спокуси" (Мф. 26:41). Більшості з нас важко зрозуміти, як молитва може супроводжуватися труднощами і ... Читати далі

Наступний запис

Відкрити серце Ісусу

У цілому ми всі налаштовані до зайвої активності під час молитви. Із самого її початку і до кінця ми постійно ... Читати далі