Вступ

Перш ніж пустимося в мандрівку, яку нам пропонують ці роздуми, хотів би нагадати про прагнення, котре живе в кожному з нас, – прагнення близьких стосунків із Богом. Я не вірю, що в глибині серця ми не тужимо за такими взаєминами. Однак часто ми не можемо перевести духовного подиху, щоби прагнення цього зв’язку почало задавати ритм нашому щоденному життю та наскрізь пронизувати його. Наше життя «пошматоване» обов’язками й клопотами, над якими нам важко запанувати. Ми почуваємо себе втягнутими в схему щоденних справ, і саме вони найчастіше диктують нам ритм життя. Загнані або «смертельно запрацьовані», живемо так, немовби нас покинули на самих себе й з нами немає Бога. Розминаємося з Ним, хоча Він живе в самому серці нашого повсякдення. Розумію страх св. Августина[1], який написав колись: «Боюся Христа, Який проходить мимо…»

Думаю, що ми потребуємо чогось, що робило би наше «забігане» життя цілісним і допомагало би нам віднаходити в сірій щоденності широкий простір дружніх, довірливих стосунків із Богом. Мусимо віднайти «щось», що допоможе нам внутрішньо зосереджуватися і підтримувати цей лад. Отож, це «щось» Бог дає нам щодня. Воно є нашим щоденним хлібом. Це є Слово Боже. Воно поруч із нами. Його читають під час щоденної євхаристійної Літургії, воно є в Біблії, яку маємо вдома. «Не на небі вона [Божа заповідь], щоб сказати: Хто зійде на небо для нас, та нам її візьме і нам оголосить, а ми будемо виконувати її? І не по тім боці моря вона, щоб сказати: Хто піде для нас на той бік моря, і візьме її нам, і оголосить її нам, а ми будемо виконувати її? Бож дуже близька до тебе та річ, вона в устах твоїх та в серці твоїм, щоб виконувати її.» (Втор. 30:12-14)[2].

Глибоко вірю, що чудовим способом вирішити проблему нашого «пошматованого» життя може стати постійна практика молитися Словом Божим, яка повинна тривати весь день, тобто охопити всі наші щоденні справи.

Ця книжка – пропозиція такої практики. Тут описаний шлях молитви Словом Божим, динаміка якої суголосна з реаліями нашого повсякденного життя. Цей шлях простий і доступний для кожного, хто прагне переживати свою щоденність у світлі Слова.

Автор


[1] Святий Августин (Аврелій Августин) (354-430) – Учитель Церкви, визначний богослов, філософ і ритор, єпископ північно-африканського міста Гіпон (сучасна Анаба в Алжирі), основоположник християнської філософії. – Прим. пер.

[2] Тут і далі Святе Письмо цитуємо за перекладом о. Івана Огієнка. – Прим. пер.