VІІІ

Браття і сестри, коли ви опускаєтеся на саме дно, саме тоді Божа благодать діє найщедріше. Бог завжди робить її доступною для вас, Він ніколи не позбавляє вас Своєї благодаті. Можливо, Він не вирішуватиме усі ваші проблеми. Але хіба це причина, щоб закриватися для благодаті і повертатися до закону? Навіщо повертатися до немічного списку правил, коли ви маєте благодать Божу?

Я хочу, щоб ви ясно розуміли мене. Я вірю в необхідність правил, але я не вірю, що вони можуть бути твердою опорою нашого життя і що вони роблять нас праведними.

Давайте подивимося, що Павло написав у першому розділі Послання до Ефесян і на цьому ми закінчимо. Зверніть увагу, що деякі послання Павло написав один. Деякі послання були написані ним у співпраці з іншими братами, але є декілька послань, які містять його унікальні одкровення. Перше, це Послання до Римлян. Друге, це Послання до Ефесян. Послання до Римлян присвячене темі праведності. Послання до Ефесян дає унікальне одкровення про Церкву. Мені б хотілося прочитати декілька віршів з першого розділу Послання до Ефесян. Почнемо з 3-го вірша: «Благословенний Бог і Отець Господа нашого Ісуса Христа, що нас у Христі поблагословив усяким благословенням духовним у небесах, так як вибрав у Ньому Він нас перше заложення світу, щоб були перед Ним ми святі й непорочні, у любові».

Дозвольте запитати вас: чи може якийсь список правил зробити вас святими і непорочними перед Богом у любові? Це абсурд. Люди, які живуть правилами, втрачають розуміння того, до чого нас закликає Бог.

«…призначивши наперед, щоб нас усиновити для Себе Ісусом Христом, за вподобанням волі Своєї, на хвалу слави благодаті Своєї».

(Розширений переклад звучатиме так: «для прославляння величі і краси Його благодаті» – прим. перекладача.) Чому Бог такий добрий до нас? Бо Він хоче, щоб ми прославили велич і красу Його благодаті. Ми хочемо бути живою демонстрацією величі і краси Його благодаті.

Браття і сестри, коли ви проходите через найскрутніші часи, коли ви переживаєте найважчий тиск, тоді ви, насправді, маєте унікальну можливість віддати славу Богові за Його дивовижну благодать і прийняти Божу благодать. Коли усе гаразд, то люди кажуть: «Врешті-решт, я можу це зробити сам». Але коли усе погано і ви не здаєтеся, продовжуєте молитися, славити Бога і любити Його, то ви приносите радість Його серцю. Він бажає, щоб Його благодать принесла славу Його імені.

Потім, у вірші 7 сказано: «…якою Він обдарував нас в Улюбленім, що маємо в Ньому відкуплення кров’ю Його, прощення провин, через багатство благодаті Його».

Хочу сказати вам, що Бог не бідний у благодаті. У Нього достатньо для кожного і ще багато в запасі. Пам’ятайте про це.

Потім Павло продовжує в другому розділі, починаючи з 4 вірша: «Бог же, багатий на милосердя, через Свою превелику любов, що нею Він нас полюбив, і нас, що мертві були через прогріхи, оживив разом із Христом, спасені ви благодаттю, і разом із Ним воскресив, і разом із Ним посадив на небесних місцях у Христі Ісусі».

Тут є три дієслова в минулому часі, які пов’язані із смертю і воскресінням Ісуса і результатом цього в нашому житті. Бог, коли ми були мертві в гріхах, оживотворив нас, воскресив нас і, не зупиняйтеся на цьому, звів на престол на небесах. Усе це стоїть у минулому часі. Це не колись у майбутньому, але вже тут і зараз. У Христі ми були оживотворені, воскрешенні з могили гріха, піднесені і посаджені з Ним на Його престолі. А тепер скажіть, чи може якийсь набір правил зробити це для вас? Павло говорив про надлишок багатства Його благодаті.

Тепер давайте подивимося на останню думку з Послання до Ефесян, яка завжди захоплювала мене. Павло каже (Еф. 3:9), що його труд, як проповідника був: «Висвітлити, що то є зарядження таємниці, яка від віків захована в Бозі, Який створив усе, щоб тепер через Церкву була оголошена початкам та владам на небі найрізніша мудрість Божа».

Це означає, що Божа мета полягає в тому, щоб Його найрізніша мудрість стала відома усім небесам через нас. Чи не чудове це? Слово «найрізніша» в грецькому оригіналі означає буквально «багатогранна». Серед нас немає двох схожих. Бог ніколи не робить одну людину під копірку іншої. Кожен з нас є унікальною демонстрацією благодаті Божої для небесних сил. Яка дивовижна доля! Яка чудова доля!

Браття і сестри, чи можемо ми хоч би частково купити це за нещасний набір церковних правил?

Послухайте мене: дотримуйте ваші церковні правила. Якщо ви належите до церкви, то вам не потрібно не дотримувати правил. Якщо ви не можете виконувати правила церкви, тоді вийдіть з цієї церкви. Але нехай у вас не буде навіть думки про те, що дотримання цих правил робить вас праведними. Це не так. Правила нікого не можуть зробити праведним.

Вважаю, це усе, що я повинен був сказати. Сподіваюся, що я по благодаті Божій, в якійсь мірі зміг дати вам спробувати благодать Божу, передати вам жадання благодаті Божої, якусь здатність прийняти благодать Божу, коли вам буде найважче, і ви потребуватимете її понад усе. Скажу вам, що Бог дав мені співчуваюче серце. Багато хто сьогодні знаходиться в украй скрутних ситуаціях. Це ситуації в сім’ї, на роботі, у взаєминах. Браття і сестри, ніхто з проповідників не може вирішити ваші проблеми. Але ми можемо направити вас до благодаті Божої. Його благодаті достатньо. Він бажає, щоб ми були демонстрацією для усього всесвіту, того, що Його благодать може зробити в людських життях. Амінь.

<< VII