Тлумачення снів і Біблія

  1. Як було раніше

Буття 37:5-10: «І бачив Йосиф сон, і розповів [його] братам своїм: …ось, ми в’яжемо снопи посередині поля; і ось, мій сніп встав і став прямо; і ось, ваші снопи стали навкруги і поклонилися моєму снопові. І сказали йому брати його: невже ти будеш царювати над нами? невже будеш володіти нами? І зненавиділи його ще більше за сни його і за слова його. І бачив він ще інший сон і розповів його братам своїм, говорячи: ось, я бачив ще сон: ось, сонце і місяць і одинадцять зірок поклоняються мені. І він розповів батькові своєму і братам своїм; і насварив його батько його і сказав йому: що це за сон, який ти бачив? невже я і твоя мати, і твої брати прийдемо поклонитися тобі до землі?»

Суддів 7:13,14: «І ось, один розповідає іншому сон і говорить: снилося мені, начебто круглий ячмінний хліб котився по стану мадіамському і, прикотившись до намету, вдарив у нього так, що він упав, перекинув його, і намет розпався. Інший сказав у відповідь йому: це не що інше, як меч Гедеона, сина Іоасового, ізраїльтянина; віддав Бог у руки його мадіанитян і весь стан».

Мова символів у древні часи була добре знайома людям. Вони тлумачили сни без особливих підручників і тлумачів. Це було нормально і природно.

  1. Ми можемо мати сновидіння

Іоїль 2:28: «І буде після того, виллю від Духа Мого на всяку плоть, і будуть пророкувати сини ваші і дочки ваші; старцям вашим будуть снитися сни, і юнаки ваші будуть бачити видіння».

На підставі цього місця ми повинні вірити в те, що сновидіння це не дар для деяких, а Боже обіцяння для всякої людини в останні часи. Ті, хто повірив у це слово – отримають це.

  1. Господь може надприродно дати сон

1Цар. 26:12: «І взяв Давид спис і посудину з водою в головах Саула, і пішли вони до себе; і ніхто не бачив, і ніхто не знав, і ніхто не прокинувся, але усі спали, тому що сон від Господа напав на них».

Якщо ми надприродно заснули і бачили сновидіння, це може бути від Господа. У такому разі нам варто ретельніше досліджувати сновидіння за допомогою Святого Духа.

  1. Господь може надприродно забрати сон

Есф. 6:1: «У ту ніч Господь забрав сон у царя, і він звелів [слузі] принести пам’ятну книгу денних записів; і читали їх перед царем».

Коли таке трапляється, то краще послухатися Духа Святого і робити те, що Він хоче. Явна взаємодія з Господом незрівнянно краще за будь-яке сновидіння.

  1. Коли і чому може приходити нічне видіння

Іов 33:14-18: «Бог говорить один раз і, якщо того не помітять, удруге: уві сні, у нічному видінні, коли сон находить на людей, під час дрімоти на постелі. Тоді Він відкриває в людини вухо і закарбовує Своє наставляння, щоб відвести людину від якого-небудь наміру і віддалити від неї гордість, щоб відвести душу її від прірви і життя її від ураження мечем».

Частіше Господь хоче прямого явного спілкування, але є часи, коли ми не здатні почути чи розібрати те, що каже Господь. Тоді Він намагається достукатися до нас через інші двері – через сон, минувши таким чином перешкоди, які в нас є у свідомому стані. Це може бути помилка, гордість, невіра, страх, зваблювання гріхом і т. д.

  1. Сни, що повторюються

А те, що сон повторився фараонові двічі, означає, що це дійсно слово Боже, і що незабаром Бог виконає це.

Іноді важливість інформації чи терміновість прийняття якихось рішень, спонукають Господа повторювати нам сновидіння ще раз.

  1. Тільки Бог правильно тлумачить сни

Дан. 2:19,20: «І тоді відкрита була таємниця Даниїлові у нічному видінні, і Даниїл благословив Бога небесного. І сказав Даниїл: нехай буде благословенне ім’я Господа від віку і до віку! бо у Нього мудрість і сила».

Навіть хороша школа тлумачення сновидінь не дає жодної гарантії на безпомилковість. Ми завжди повинні пам’ятати, що уявити зможе точно лише той, хто давав сновидіння. Тому, важливі близькі стосунки з Господом, а не обсяг знань і тлумачів символів.

  1. Сон менш важливий, ніж слово від Господа

Єр. 23:28: «Пророк, який бачив сон, нехай і розповідає його як сон; а в якого Моє слово, той нехай говорить слово Моє вірно. Що спільного у полови з чистим зерном? – говорить Господь».

Ми не повинні на сновидіннях будувати наше ходіння перед Господом. Слово – це зерно, воно приносить плід, а сни забуваються і розсіюються з пам’яті як полова (сіно). Сновидіннями Господь лише уточнює Своє слово чи коли каже щось нам робити, це не суперечить Йому ж самому.

  1. Сни бувають внаслідок душевних переживань

Іс. 29:8: «І як голодному сниться, ніби він їсть, але пробуджується, і душа його голодна; і як спраглому сниться, ніби він п’є, але пробуджується, і ось він знемагає, і душа його спрагла: те саме буде і з безліччю усіх народів, які воюють проти гори Сион».

Якщо тема сновидіння безпосередньо пов’язана з нашими потребами, які в нас стоять на першому плані, то ми маємо бути особливо уважними до таких снів. Бо якщо це не Господня відповідь, то коли ми пробудимося, як каже слово, ми побачимо всі ті ж потреби, від чого наша віра ще більше ослабне.

  1. Виконання і тлумачення, це не критерій достовірності

Втор. 13:1-3: «Якщо постане серед тебе пророк, або сновидець, і покаже тобі знамення або чудо, і збудеться те знамення або чудо, про яке він говорив тобі, і скаже притому: “ходімо услід богів інших, яких ти не знаєш, і будемо служити їм”, – то не слухай слів пророка цього, або сновидця цього; тому що через це спокушає вас Господь, Бог ваш, щоб довідатися, чи любите ви Господа, Бога вашого, від усього серця вашого і від усієї душі вашої».

Виконання сновидінь, це потужне підтвердження його приналежності Господу. Але іноді Господь може випробувати нас, допустивши таку спокусу, коли Він захоче викрити лжесновида. Тому перший критерій – це виконання, другий – це не повинно відводити нас убік від Господа.

  1. Сновидіння може принести зніяковіння і тривогу

Буття 40:5,6: «Одного разу виночерпію і хлібодару царя Єгипетського, замкненим у в’язниці, бачилися сни, кожному свій сон, обом в одну ніч, кожному сон особливого значення. І прийшов до них Йосиф вранці, побачив їх, і ось, вони засмучені».

Буття 41:8: «Уранці засмутився дух його, і послав він, і покликав усіх волхвів Єгипту і всіх мудреців його, і розповів їм фараон сон свій; але не було нікого, хто витлумачив би його фараону».

Дан. 2:1-3: «У другий рік царювання Навуходоносора снилися Навуходоносору сни, і збурився дух його, і сон віддалився від нього. І звелів цар скликати тайновідців, і ворожбитів, і чаклунів, і халдеїв, щоб вони розповіли цареві сновидіння його. Вони прийшли, і стали перед царем. І сказав їм цар: сон снився мені, і тривожиться дух мій; бажаю знати цей сон».

Якщо сон дійсно від Господа, і він має важливе значення для вашого життя і ви не здатні його пригадати, то Він може збентежити ваш дух і стурбувати вас, щоб ви знайшли того, хто тлумачить, і хто б точно пояснив вам важливі деталі.

  1. Пробудження – важливий чинник у сновидінні
  • Буття 28:16: «Яків прокинувся від сну свого і сказав: істинно Господь присутній на цьому місці; а я не знав!»
  • Буття 41:7: «І прокинувся фараон і зрозумів, що це сон».
  • 3Цар 3:15: «І пробудився Соломон, і ось, це було сновидіння».
  • Мф. 1:24: «Прокинувшись, Йосиф зробив, як звелів йому ангел Господній, і прийняв жону свою».

Дуже часто після Божого сновидіння приходить пробудження. Господь будить нас, щоб ми у свідомому стані осмислили, запам’ятали чи записали значення сну. Сни краще записувати, оскільки вони подібні до полови (Єр. 23:28) – скоро розвіюються.

Висновок

Ці дванадцять чинників, допоможуть вам відкрити ще одні двері у ваших взаєминах з Отцем і прийняти від Нього по вірі обіцяння Іоїля.

За матеріалами порталу «Благословення Отця»

Попередній запис

Додаткові спостереження про сни

Призначення снів від Господа А. Напоумлення від Господа: Діяння 2:17: «І буде в останні дні, говорить Господь, – виллю Я ... Читати далі

Наступний запис

Бог говорить. Але як Його почути?

Бог всюдисущий. Будь-яка точка Всесвіту може з рівним правом сказати, що Він знаходиться в ній. Але Бог не лише є ... Читати далі