Про сновидіння з погляду Біблії

Повернувшись додому з лісу, один грибник побачив, що в кошику немає ножа. Він був загублений десь у лісі. Вночі йому приснився сон: кущ, біля якого сходилися дві стежини, і ніж під ним. Це місце було добре відоме і грибник, прокинувшись уранці, заради цікавості, пішов перевірити. І дійсно, під кущем лежав ніж! Дивно, чи не так? Що це, віщий сон? А чи бувають такі?

Сни, або інакше – сновидіння, відомі кожній людині. Але як вони виникають? Ученим набагато простіше пояснити, як виникають комети, метеори і космічне проміння, ніж відповісти на поставлене запитання. У вивченні сновидінь наука просунулася дуже мало. Тут багато загадок, гіпотез, містики.

Нині учені об’єднують усі сновидіння в три великі групи:

  1. Сновидіння, що виникли внаслідок повсякденних турбот.
  2. Сновидіння, як результат підсвідомої діяльності мозку.
  3. Пророчі сновидіння. Існування таких атеїсти заперечують.

Знайомимося ближче

У Біблії сновидіння згадуються як звичайні явища. Іов, наприклад, каже: «Ти страшиш мене снами і видіннями лякаєш мене» (7:14). У книзі Ісаї, що написана близько трьох тисяч років тому, говориться, що «…голодному сниться, ніби він їсть, але пробуджується, і душа його голодна… спраглому сниться, ніби він п’є, але пробуджується, і ось він знемагає, і душа його спрагла» (29:8). Хіба не так? Якщо ви збирали гриби, то вам вони можуть приснитися, якщо ви цілий день ходили магазинами, роблячи різні покупки, то ви можете продовжити це робити і вночі, але вже уві сні. Причому, під час сну можуть вмить змінюватися відстані, можна швидко переміщатися не лише в просторі, але і часі, можуть відбуватися найнеймовірніші речі. Ми спимо, але нервові клітини головного мозку продовжують залишатися активними. Майже повністю припиняється робота свідомості, багато процесів переходять у сферу підсвідомості. Під час сну можуть тривати розумові процеси, відбувається аналіз фактів, подій. Іноді це може призводити до вражаючих результатів. Загальновідомо, наприклад, що Д. І. Менделєєв під час сну зробив велике наукове відкриття, побачивши таблицю хімічних елементів. Учений Ф. А. Кекуле довгий час безрезультатно намагався відкрити формулу бензолу. Одного разу йому приснилася змія, що вхопилася ротом за свій власний хвіст. Кекуле прокинувся і вмить зрозумів, що бензол має циклічну формулу у вигляді кільця.

Свідомість грибника, згаданого спочатку, у момент втрати ножа могло бути зайнята чимось важливим. Але він міг помітити загублений ніж, і це відклалося в підсвідомості. Під час сну цей момент сплив у вигляді ясної картини.

Сни пророчі

Особливий інтерес являють пророчі сновидіння, сновидіння, які посилає Бог. У Біблії їх зустрічається немало, але згадаємо лише два з них.

Йосиф тлумачить сни, Фрідріх Вільгельм Шадов

Одного разу виночерпію і хлібодару єгипетського фараона, що перебували у в’язниці, приснилися сни. Виночерпієві приснилася виноградна лоза, що мала три гілки з гронами дозрілих ягід. Виночерпій узяв ягоди, вичавив їх у чашу фараона, і подав чашу володарю Єгипту. Хлібодар бачив уві сні, що на голові в нього були три кошики. У верхньому кошику були вироби пекаря і птахи дзьобали їх з кошику.

У в’язниці перебував Йосиф, що мав від Бога дар тлумачення сновидінь. І він розтлумачив їх так. Три гілки лози – це три дні, і через три дні фараон поверне виночерпія на колишню посаду і він за звичаєм подасть йому чашу. Три кошики в іншому сновидінні – це теж три дні. Через три дні фараон повісить хлібодара на дереві, і птахи будуть дзьобати його тіло. Минуло три дні і сновидіння виконалися, як і було відкрито Йосифу (Бут. 40).

Іноді люди, не маючи дару від Бога, намагаються самі тлумачити сновидіння. Якщо пророчі сновидіння від Бога, то «…чи не від Бога тлумачення?» (Бут. 40:8). Йосиф мав цей дар від Бога, він міг достовірно тлумачити сни. Такий дар від Бога мав і Даниїл, що пояснив сновидіння царя Навуходоносора (Дан. 2:27). Біблія каже, що «є на небесах Бог, Який відкриває таємниці». Бог проти тих, хто намагається на підставі людської мудрості тлумачити сновидіння, Бог проти лжепророків, які свої сни видають за Божі одкровення. Бог каже: «Я чув, що говорять пророки, Моїм ім’ям пророкують неправду. Вони говорять: “мені снилося, мені снилося”. Чи довго це буде у серці пророків, які пророкують неправду, пророкують обман свого серця? Пророк, який бачив сон, нехай і розповідає його як сон; а в якого Моє слово, той нехай говорить слово Моє вірно. Що спільного у полови з чистим зерном? – говорить Господь. Ось, Я – на пророків неправдивих снів, – говорить Господь, – які розповідають їх і вводять народ Мій в оману своїми обманами і звабою, тоді як Я не посилав їх і не повелівав їм» (Єр. 23:25,26,28,32).

Говорячи про хибні сновидіння, не можна не зауважити, що на сновидіння людини, як і на її думку, може чинити свій вплив ворог душі – диявол. У Біблії написано, що «диявол ходить, рикаючи, наче лев, і шукає, кого б пожерти» (1Пет. 5:8). Намагатися досягти цього він може різними шляхами. Сновидіння – один з них. Робота диявола це не лише жахливі кошмари, що постійно переслідують окремих людей, але і хибні сни, що підносяться як пророчі від Бога. Вони здатні підштовхнути людину до непередбачуваних дій, призвести до непоправних і сумних наслідків.

Віруючі люди – діти Божі, можуть звертатися до Бога, щоб Він за допомогою сновидіння напоумив їх, послав відповідь. Цар Саул звертався до Бога, «але Господь не відповів йому ні уві сні, ні через урим, ні через пророків» (1Цар. 28:6). Пророка Іоїль пише, що останнім часом перед кінцем світу Бог виллє Духа Свого «на всяку плоть, і будуть пророкувати сини ваші і дочки ваші; старцям вашим будуть снитися сни, і юнаки ваші будуть бачити видіння» (2:28). За допомогою сновидінь Бог напоумлятиме народ, відповідатиме на різні потреби.

Сонники – не від Бога

Спроба тлумачити сновидіння, не маючи дару від Бога, а головне – веління Його, не лише безрозсудна і оманлива, але є гріхом. Це подібно до ворожіння, чаклунства. Найчастіше люди бачать сновидіння, що стосуються згаданих раніше перших двох груп, тобто сновидіння побутового характеру і на підсвідомому рівні. І найчастіше ці сновидіння намагаються тлумачити як пророчі, як сни, послані Богом. У цьому і полягає головна помилка. Крім того люди, що намагаються тлумачити сни, черпають свої знання з так званих сонників, складених нібито на узагальненому людському досвіді. Абсурдність підтверджується тим, що в різних сонниках одні і ті ж предмети, явища, дії (наприклад, ліс, річка, дощ і т. п.) мають різне значення. Кожен сонник може один і той же символ тлумачити по-різному. Нині «фахівці» з тлумачення сновидінь пропонують узагальнити «досвід» по окремих регіонах, бо, виявляється, одні і ті ж символи в різних регіонах трактуються по-різному. А що можуть означати телевізор, ракета, комп’ютер, що з’явилися порівняно недавно? Адже в старих сонниках їх немає!

Головне – примиритися з Богом

Звичайно, іноді сновидіння за змістом і виконанням у житті бувають просто дивними. Одним з таких, описаних у літературі, є сон Роберта Моріса, батька відомого американського промисловця і фінансиста. Йому приснилося, що він загине від розриву снаряда в результаті пострілу з гармати, встановленої на кораблі, який він мав відвідати. Сон був таким живим і переконливим, що Моріс пробував відмовитися від візиту, але офіцери вказали йому, що він поводиться безглуздо. Нарешті, капітан корабля пообіцяв, що гармати будуть заряджені тоді, коли він залишить борт корабля. Домовилися з командою, що почесний залп буде зроблений після подачі знаку рукою самим Морісом, коли він зі своєю свитою виявиться на безпечній відстані, на березі. Але коли човен з гостями, що сиділи в ньому, був ще в радіусі польоту снарядів, на ніс капітана сіла муха, яку він прогнав рукою. Помах руки був сприйнятий як умовний знак і канонір вистрілив з гармати. В результаті одним з осколків снаряда Моріс був убитий.

Що ж це був за сон? Від Бога? Можливо. Можливо, Бог хотів попередити через сновидіння, що дні життя Моріса, як дні царя Валтасара, обчислені і наближається їх кінець. Ми не знаємо, чи був Моріс примирений з Богом і чи міг він з чистим сумлінням і спокійною душею підвести свої очі до неба. Можливо, цей сон мав мету спонукати його до перегляду своїх вчинків і до покаяння перед Богом.

Якщо Бог дає людині сновидіння, то не для того тільки, щоб обговорити в колі сім’ї чи знайомих. Через нього Він хоче наставити людину, відкрити Свою волю. Таке сновидіння має конкретну мету. У книзі Іова написано: «Бог говорить один раз і, якщо того не помітять, удруге: уві сні, у нічному видінні, коли сон находить на людей, під час дрімоти на постелі. Тоді Він відкриває в людини вухо і закарбовує Своє наставляння, щоб відвести людину від якого-небудь наміру і віддалити від неї гордість, щоб відвести душу її від прірви і життя її від ураження мечем» (Іов.33:14-18).

Не варто намагатися передбачити свою долю по сновидіннях. «Доля людини – від Господа» (Пр.29:26). Краще звернутися до Того, в чиїх руках наша доля, до Того, хто дав нам «вірне пророче слово», Біблію. «Бо тільки Я знаю наміри, які маю щодо вас, – говорить Господь, – наміри на благо, а не на зло, щоб дати вам майбуття і надію. І взиватимете до Мене, і підете і помолитеся Мені, і Я почую вас; і будете шукати Мене і знайдете, якщо будете шукати Мене усім серцем вашим» (Єр.29:11-13).

А якщо у вас є сонники, книги про тлумачення сновидінь і тому подібне, то зробіть з ними так, як колись за часів апостола Павла вчинили ті, що займалися чаклунством (Діян. 19:19): «зібравши свої книги, спалили перед усіма».

Проповідь апостола Павла в Ефесі (фрагмент), Лесюєр Есташ

Автор: Іван Стрельчик

Попередній запис

Чи отримуємо ми наші сновидіння від Бога?

Чи правда те, що Господь говорить з людьми через сни? У Біблії ми знаходимо неодноразові підтвердження того, що Господь промовляв ... Читати далі

Наступний запис

Сни. Що Біблія каже про сновидіння?

Третину свого життя людина проводить уві сні. Наприклад, хто прожив 60 років – проспав 20. Не дивно, що тема сну ... Читати далі