Апостольське передання

У цих катехізичних бесідах ми намагаємося зрозуміти, що таке Церква. Минулого разу ми роздумували над темою Апостольського Передання. Ми побачили, що Передання – це не збірки подій, слів, не скринька з бездушними дрібницями; Передання – це річка нового життя, що бере свій початок з витоків, – від Христа, і тече до нас, залучаючи нас до історії стосунків Бога з людством. Тема Передання настільки важлива, що я хотів би і сьогодні зупинитися на ній, вона дійсно дуже значуща для життя Церкви. II Ватиканський Собор у зв’язку з цим підкреслив, що Передання – апостольське, передусім за своїми витоками: «По Своїй великій доброті Бог вирішив, що Одкровення, дане Їм для спасіння всіх народів, повинне навіки зберегтися в усій своїй повноті і передаватися усім поколінням. Тому Христос Господь, в Якому завершилося усе Одкровення Всевишнього Бога (пор. 2Кор. 1:20 і 3:16-4:6), заповідав Апостолам, щоб Євангеліє, раніше обіцяне через Пророків, Ним виконане і Його вустами проголошене як джерело всякої рятівної істини і всякого морального правила, вони проповідували усім, надаючи їм Божественні дари» (Догматична Конституція Dei Verbum, 7). Далі Собор уточнює, що цей обов’язок був вірно виконаний «як апостолами, які в усній проповіді, прикладами і встановленнями передали те, що вони або прийняли з вуст, бесід і справ Христових, або дізналися за натхненням Святого Духа» (ibid.). З апостолами, свідчить Собор, співпрацювали також «апостольські мужі, які за натхненням Святого Духа записали рятівну звістку» (ibid.).

Апостоли, предстоятелі есхатологічного Ізраїлю (їх дванадцять, як і колін обраного народу), продовжують «жнива», початі Господом, і роблять це, передусім вірно передаючи отриманий дар, благу вістку про Царство, що прийшло до людей в Ісусі Христі. Їх число виражає не лише спадкоємність зі святим корінням, Ізраїлем дванадцяти колін, але і загальне призначення їх служіння, що приносить спасіння до самих країв землі. Це можна зрозуміти з символічного значення, яке мали числа в семітському світі: дванадцять – це результат множення досконалого числа три на чотири, тобто на число, що символізує чотири сторони світу, весь світ.

Община, що народилася з євангельської звістки, усвідомлює, що зібрана словом тих, хто першими набув досвіду спілкування з Господом і були послані Ним на місію. Вона знає, що може розраховувати на водійство Дванадцяти, так само як і тих, хто поступово приєднується до них, ставши наступниками в служінні Слова і в служінні на благо єдності. Отже, община усвідомлює обов’язок передавати іншим «радісну звістку» про реальну присутність Господа і Його пасхальної таємниці, діючої в Дусі. Це добре видно в деяких уривках епістолярної спадщини Павла: «Я передав вам спочатку те, що й сам прийняв» (1Кор. 15:3). І це важливо. Святий Павло, як відомо, спочатку особисто покликаний Христом, є істинний апостол, і проте і для нього головним чином має ціну вірність тому, що він отримав. Він не хотів «винаходити» нове, «Павлове», християнство і тому наполягає: «Я… передав вам, що й сам прийняв». Він передав первинний дар Господній, рятівну істину. Пізніше, наприкінці життя, Павло пише Тимофію: «Бережи добрий заповіт Духом Святим, що живе в нас» (2Тим. 1:14). Це переконливо показує і древня згадка (приблизно 200 рік) про християнську віру, що належить Тертуліану: «(Апостоли) передусім свідчили про віру і заснували церкви в Іудеї, а потім відправилися світом, сповіщаючи те ж вчення тієї ж віри народам; так само вони в кожному місті засновували церкви, від яких отримали паросток віри і насіння вчення інші церкви… та постійно отримують нові церкви: тому вони і самі зараховуються до апостольських як пагони апостольських церков» (Про прескріпції [проти] єретиків, 20: PL 2,32).

Ватиканський Собор пояснює: «Передане Апостолами охоплює все те, що допомагає роду Божому вести святе життя і множити віру; і таким чином Церква у своєму вченні, житті і богослужінні безперервно зберігає і передає усім поколінням все те, чим вона є, все те, у що вона вірує» (Догматична Конституція Dei Verbum, 8). Церква передає все те, чим вона є, і все те, у що вона вірує в культі, житті, вченні. Отже, Передання – це живе Євангеліє, сповіщене апостолами в його цілісності, виходячи з повноти їх унікального і неповторного досвіду: їх працями віра передається іншим, нам, і так буде до кінця світу. Тому Передання – це історія Духа, діючого в історії Церкви через апостолів і їх наступників, у вірному продовженні первинного досвіду. Як пояснив Папа святий Климент Римський наприкінці I століття: «Апостоли були послані проповідувати Євангеліє нам від Господа Ісуса Христа, Ісус Христос від Бога. Христос був посланий від Бога, а апостоли від Христа; те і інше було в порядку по волі Божій… І апостоли наші знали через Господа нашого Ісуса Христа, що буде розбрат про єпископську гідність. З цієї самої причини вони, отримавши досконале передбачення, поставили вищезазначених служителів, і потім додали закон, щоб, коли вони спочинуть, інші випробувані мужі переймали на себе їх служіння» (Перше послання до Коринтян, 42. 44: РG 1, 292.296).

Цей ланцюжок служіння не уривався досі і не урветься до кінця світу. Повноваження, доручені Ісусом апостолам, вони передали своїм наступникам. Вийшовши за рамки особистого досвіду спілкування з Христом, досвіду унікального і неповторного, апостоли передали своїм наступникам знамените доручення йти у світ, отримане від Учителя. Слово апостол якраз утворене від грецького дієслова apostellein, що означає «посилати». Послання апостолів, як видно з Мф. 28:19 наст, припускає пастирське («навчайте всі народи»), літургійне («хрестить їх») і пророче («навчаючи їх зберігати все, що Я заповів вам») служіння, що підтверджується близькістю Господа аж до кінця часів («Я з вами по всі дні, до кінця віку»). Так, інакше, ніж апостоли, і ми набули істинного особистого досвіду присутності воскреслого Господа. Саме через апостольське служіння Сам Христос приходить до покликаного до віри. Тимчасова прірва здолана, і Воскреслий сьогодні живе і діє, віддаючи Себе нам, у Церкві і світі. У цьому наша велика радість. У живій річці Передання Христос не відокремлений від нас двома тисячоліттями, але дійсно є присутнім серед нас і дарував нам Істину, дарував світло, що допомагає жити і знаходити дорогу в майбутнє.

Загальна аудієнція, 3 травня 2006 року, площа Святого Петра

Попередній запис

Єдність у часі: передання

Ми намагаємося зрозуміти первинний задум Господній про Церкву, щоб краще усвідомити і наше місце, наше християнське життя у великій єдності ... Читати далі

Наступний запис

Апостольська спадкоємність

Посвячення дванадцяти апостолів, Джеймс Тіссо На двох попередніх аудієнціях ми роздумували над тим, що таке Передання ... Читати далі