Митар Закхей

Єрихон є відомим містом з давніх часів. Деякі учені вважають його найдревнішим містом у світі, яке було засноване за 7000 років до народження Христа. От у цьому місті сталася зустріч Ісуса з Закхеєм. Ісус зустрів митаря Закхея і прийшов на вечерю в його дім. Нічого екстраординарного не було б у цьому, якби Закхей не був митарем. Усі навколо дивувалися і обурювалися, коли Ісус увійшов до його дому. Чому? Бо Закхей був митарем – грішною людиною.

Євреям закон не дозволяв відвідувати грішників в їхніх оселях. Закхей, по-перше, співпрацював з римськими окупантами тим, що збирав податки на їхню користь. З цих грошей оплачувався також культ римським богам. По-друге, він збирав більше грошей, ніж було потрібно і решту залишав собі. За це люди його ненавиділи ще більше, ніж за співпрацю з римлянами.

Згадаємо слова Ісуса: “Бо легше верблюдові пройти крізь вушко голки, ніж багатому ввійти до Царства Божого” (Лк. 18:25). Закхей був таким несправедливим багачем. Багачем у справжньому розумінні слова – гроші були все для нього: його віра, релігія, сенс життя. І всі в місті про це знали. Тому люди ремствували: “Він зайшов гостити до грішного чоловіка” (Лк. 19:7).

Але Богу все можливо (див. Мк. 10:27). Бог прийшов, щоб принести благу вість спасіння всім. Він “хоче, щоб усі люди спаслися і досягли пізнання істини” (1Тим. 2:4). Він “визначив нас не для гніву, а на одержання спасіння через Господа нашого Ісуса Христа, Який помер за нас, щоб ми, чи пильнуємо, чи спимо, жили разом з Ним” (1Сол. 5:9,10). Ісус прийшов “до овець загиблих дому Ізраїлевого” (Мф. 10:6).

Ця зустріч грішника з Богом, змінює грішника цілковито: “Господи, половину добра мого я віддам убогим і, якщо кого скривдив чим, поверну вчетверо” (Лк. 19:8). Закхей відчув, зрозумів, що Бог любить його безкорисливо. І відразу вільно вирішив поміняти своє життя і все погане виправити добром, про що б раніше навіть не подумав. Ні гроші, ні слава, ні влада, а Ісус приніс йому справжній мир, спокій, радість життя. Бог заповнив жадання людського серця. Тільки Бог може дати сенс життя. “Нині прийшло спасіння дому цьому… Прийшов бо Син Людський знайти і спасти, що загинуло” (Лк. 15:9,10).

У кожному народі, у кожній країні знаходяться люди, які засуджені, знедолені в очах людей. Навіть і всередині Церкви, між вже хрещеними, між нами, знаходимо таких або подібних до них. Ми теж не завжди йдемо правильними шляхами, поводимося не по-християнськи – не любимо інших, підносимо самих себе чи засуджуємо інших. Ми падаємо в своїх немощах. Ми грішні.

Євангельська історія про митаря Закхея нам показує, що Бог прийшов для нас грішних. Бог нас любить, і хоче нашого навернення, щоб ми знову повністю Йому довірили життя. Тільки в Богу, у Божому слові людина може втамувати свою спрагу, знайти правильну відповідь на свої життєві питання. За допомогою Божої милості, ми можемо жити правильно і йти за Ісусом.

Бог хоче від нас лише одне – залишити несправедливі справи, гріховні звички, розкаятися в усіх своїх гріхах, немощах, і знову слідувати Божим заповідям. Вони зроблять людину вільною від усіх уз гріха тим, що розрізняють добро від зла. Закхей при зустрічі з Ісусом радикально змінив своє життя. Не робив жодних компромісів, а повністю довірився Богові і Його Слову.

Сьогоднішнє Боже слово запрошує нас поступити подібно до Закхея – радикально відкинути погане. Залишити гріх і жити Євангелієм. Бог хоче вечеряти в нас, Він хоче царювати в нашому серці. Давайте, усвідомимо наші гріхи і сьогодні радикально залишимо їх.

Бог не відкинув Закхея, а показав йому Свою любов. І Закхей поміняв погане в житті на добро.

Нехай і ми навчимося усвідомлювати кожен наш гріх і розкаюватися в ньому.

Давайте станемо схожими на Закхея і впустимо Ісуса у своє серце. Тільки Він може його оздоровити і заповнити любов’ю, і зробити нас по-справжньому щасливими.

За матеріалами сайту catholіc-kazakhstan.kz

Попередній запис

Вибір Закхея

Ця історія про чоловіка, який ледь не втратив свою душу. Його ім'я Закхей. Йому дуже захотілося зустрітися з Ісусом, Який ... Читати далі

Наступний запис

Покаяння митаря Закхея

От як усе відбувалося. Ісус увійшов до Єрихона і проходив через нього. І ось один муж на ім’я Закхей, він ... Читати далі