Витоки: єврейські коріння і ґрунт – частина 2

Неможливо перебільшити важливість слова «Месія» для віруючого юдея. Рукописи Мертвого моря, знайдені в 1947 році, підтвердили, що Кумранська община чекала на швидкий прихід Месії: щодня для Нього залишали місце за столом. Ця мрія може здатися зухвалою, проте юдеї вірили в те, що Володар світу з’явиться на світ в їх крихітній країні. Усі свої надії вони покладали на царя, який приведе їх народ до минулої величі.

Ісус жив у неспокійний час. Раз у раз в країні з’являлися лжемесії. Вони піднімали заколоти, які, проте всякий раз закінчувалися невдало. Наведемо лише один приклад: пророк, відомий як «Єгиптянин», завів за собою безліч людей. Бунтівники зібралися в пустелі, і Єгиптянин оголосив, що за його наказом стіни Єрусалимські падуть. Римський намісник відправив проти них війська, і чотири тисячі бунтівників загинули.

Коли поширився слух, що в пустелі оселився ще один пророк, народ юрбами потягнувся до цієї людини в одязі з верблюжого волоса. Проте Іоанн Хреститель повторював людям: «Я не Христос» (Ін. 3:28), і розповідав про Того, Хто прийде услід за ним, з таким захватом, що серця слухачів спалахували надією. Питання, яке Іоанн задав Ісусові: «Чи Ти Той, Хто має прийти, чи нам іншого чекати?» (Мф. 11:3) у той час хвилювало кожного.

Іоанн Хреститель і фарисеї, Джеймс Тіссо

Кожен юдейський пророк учив, що одного разу Господь встановить Своє Царство на землі, а тому чутки про «Сина Давидового» запалили надію. Бог не залишив Свій народ. Він прийде, і усе буде, як в Ісаєвій молитві: «Якби Ти розірвав небеса і зійшов! гори розтанули б від лиця Твого, як від вогню, який розплавляє… від лиця Твого здригнулися б народи» (Ісаї 64:1-2).

Проте давайте говоритимемо відверто. Коли Той, про Кого розповідав Іоанн Хреститель, прийшов, гори не розтанули, а народи не здригнулися. Ісус не виправдав покладених на Нього надій. Навпаки, незабаром після Його смерті римляни зрівняли Єрусалим із землею. Храм був зруйнований, і молода християнська церква побачила в цьому знак того, що заповіт між Богом і Ізраїлем розірваний.

Руйнування Єрусалимського храму, Франческо Аєца

Починаючи з другого століття лише дуже небагато юдеїв навертаються в християнство. Християни запозичили в юдеїв священні книги, назвавши їх Старим Завітом, і відмовилися від дотримання більшості традицій.

Зневажені церквою, яка винить їх у смерті Христовій, деякі юдеї відповідають християнам тим же. Вони стверджують, що Ісус – незаконнонароджена дитина, яку Марія народила від римського солдата, і пишуть злу пародію на Євангеліє. Ісуса нібито повісили напередодні Пасхи за звинуваченням у «чаклунстві, шахрайстві і змові проти Ізраїлю». Людина, Яка, як співали ангели, принесла мир на землю, стала предметом найзапекліших суперечок в історії.

* * *

Кілька років тому в Новому Орлеані відбувся цікавий експеримент. Там зібралися десять християн, десять юдеїв і десять мусульман. Психіатр і письменник М. Скотт Пек вирішив перевірити, чи зможуть вони здолати розбіжності і жити однією общиною. Мусульмани молилися щоп’ятниці, юдеї – по суботах, християни – по неділях. Брати участь у службах могли всі охочі. Ми побачили вражаючу схожість в обрядах і зрозуміли, як багато спільного між нашими трьома релігіями. Напевно, і протиріччя походили із спільної спадщини: адже не даремно сімейні сварки самі непримиренні, а громадянські війни – найкривавіші.

У Новому Орлеані ми часто обговорювали, чи можна говорити про витіснення однієї релігії іншою. Євреї і чути не хотіли про те, що християнство витіснило юдаїзм. «Почуваєш себе якоюсь викопною річчю, – обурювався один з них. – Значить, мою релігію пора відправити на звалище? Старозавітний Бог! Вухо ріже! Та і взагалі, чому Завіт Старий?». Християни оволоділи і словом «Месія», принаймні його грецьким еквівалентом «Христос». Один рабин розповів нам, що виріс у маленькому містечку у Віргінії. Окрім його сім’ї, євреїв там не було. Щороку на Різдво його батькові, шанованому городянинові (та до того ж безпристрасному в цьому питанні судді), доручалося присудити приз за найбільш нарядний будинок. Батько часто брав хлопчика із собою. Той жадібно роздивлявся різноколірні гірлянди і ніяк не міг зрозуміти, чому ж свято називається Різдво Христове, тобто Різдво Месії.

До того я і не підозрював, що мусульмани так само вважають християнство і юдаїзм віджилими релігіями. Для них християнство виросло з юдаїзму і увібрало в себе все краще, а іслам виріс з обох релігій і увібрав у себе все краще з них. Авраам – пророк, і Ісус – пророк, а Мухамед – Найбільший Пророк. Як Старий Завіт, так і Новий мають право на існування, але Коран є вищим одкровенням. Слухаючи, як мусульмани звисока міркують про мою віру, я раптом зрозумів, як доводиться юдеям от вже два тисячоліття.

А ще я зрозумів, наскільки відрізняємося ми від мусульман і юдеїв завдяки Ісусу. Богослужіння в ісламі – це благоговійні молитви до Всемогутнього. Юдеї читають псалми і Тору і дуже красиво співають. Усе це є і в християнському богослужінні. Причастя – от що відрізняє нас. «Це є тіло Моє», – каже священик. Тіло Христове – в цьому вся різниця.

Коли мусульмани завоювали Малу Азію, багато християнських церков перетворилися на мечеті. Для науки християнам, що залишилися, нові хазяї вибили на стінах такі суворі слова: «Бог не народжується і не народжує». Той же напис підійде і для синагоги. Виходить, що межа проходить через Вифлеєм і Єрусалим. Чи був Ісус справжнім Месією, Сином Божим? Він помер у тридцять три роки, а народ після смерті Спасителя зазнає великі лиха, та і весь світ рушиться. Як пояснювали мені євреї в Новому Орлеані, такий Месія їх не переконує.

Проте, незважаючи на два тисячоліття суперечок, на всі жахи антисемітизму в двадцятому столітті, інтерес до особи Ісуса серед юдеїв росте. У 1925 році, коли єврейський вчений Йосиф Клаузнер вирішив написати книгу про життя Христа, він зумів знайти всього три дослідження на цю тему, що були написані євреями. Сьогодні таких праць сотні. Сучасні ізраїльські школярі знають, що Ісус був великим учителем, можливо, навіть найбільшим, якого згодом визнали і неєвреї.

Чи не пора нам розплющити очі на очевидні євангельські факти? Євреї ж читають Євангелія насторожено, кожну хвилину чекаючи каверзи.

Християни все бачать крізь призму церковної історії. І тим і другим, як мені здається, непогано було б зупинитися і розміркувати над першими словами Євангелія від Матфея: «Книга родоводу Ісуса Христа, Сина Давидового, Сина Авраамового». «Син Давидів» означає, що Ісус – Месія, і юдеї не повинні від цього відмахуватися. «Титул, від Якого Він і під страхом смерті не відмовився, щось означав для Нього», – помітив Ч.Г. Додд. Слова «Син Авраамів» нагадують про єврейське походження Ісуса, і ми, християни, не сміємо про це забувати. Ярослав Пелікан писав:

Хіба виник би антисемітизм, хіба сталося б стільки погромів, хіба був би Освенцім, якби в кожній християнській церкві, у кожній християнській сім’ї шанували не лише Мати Божу і Царицю Небесну, але і єврейську дівчину Марію, нову Маріам; не лише Христа Вседержителя, але і рабі Ієшуа Бар-Йосифа, Ісуса з Назарету?

У дитинстві я не знав жодного єврея. Тепер знаю. Я познайомився з єврейською культурою, яка зберігає вірність традиціям, завдяки чому свята залишаються священними навіть для тих сімей, де забули їх значення. Люті суперечки, що спочатку лякали мене, тепер притягують, адже вони – свідоцтво захопленості. Збереглася повага і навіть благоговіння перед законом у суспільстві, де кожен сам собі голова; любов до науки, яка допомогла їм зберегти культуру, незважаючи на численні спроби її знищити; уміння братися за руки, танцювати, співати і сміятися, навіть тоді, коли світ дає мало приводів для веселощів.

Серед цього народу і жив Ісус. Це була Його культура. Так, Він її змінив, проте Він був євреєм. Тепер, коли я роздумую про отроцтво Ісуса, я згадую єврейських підлітків, з якими познайомився в Чикаго. А якщо ця думка мене коробить, я нагадую собі, що колись Ісусу доводилося стикатися із зворотною реакцією. Єврейський підліток – гаразд, але Син Божий!..

Ісус обрав не лише народ, серед якого народиться, Він також вибрав час і місце. Історія стала, за словами Бонхєфера, «утробою, з якої вийшов Бог». Проте чому саме цей відрізок історії? Іноді мене дивує, чому Ісус не народився в наш час, коли в Його розпорядженні були б засоби масової інформації. Чи в дні пророка Ісаї, коли теж чекали на Месію, а Ізраїль був ще незалежною державою. Чому Господь обрав саме перше століття, що в ньому особливого?

У кожного століття свій настрій. Так, дев’ятнадцяте століття – сонячне і упевнене; двадцяте – жорстоке і хаотичне. В епоху Христа Римська імперія була на підйомі, у суспільстві переважали надія і оптимізм. Рим, як Радянський Союз або Британська імперія, мечем насаджував мир, проте переможені народи співпрацювали із завойовниками. Скрізь, окрім Палестини.

За часів Христа все більше говорили про «новий порядок». Цей вираз придумав римський поет Вергілій. Подібно до старозавітного пророка, він передрікає зміни: «нова раса зійде з небес», «народження дитини, ознаменує кінець залізного століття людства і початок золотого». Вергілій, звичайно, написав ці пророчі слова не про Ісуса, а про імператора Августа, «живого божества», який об’єднав імперію після громадянської війни, що відбулася через вбивство Юлія Цезаря.

Август дав Риму мир, безпеку і розваги, тобто «хліб і видовища». Імперія охороняла своїх підданих від зовнішніх ворогів, а в повсякденному житті громадяни знаходилися під захистом римського правосуддя і уряду. Тіло імперії було римським, а от душа – грецькою. По всій імперії люди одягалися, як греки, будували будинки, як греки, любили спорт, як греки, і говорили грецькою мовою. Всюди, окрім Палестини.

Галілея

Палестина виявилася римлянам не по зубам, і вони не могли змиритися з цим. Язичники римляни терпимо ставилися до чужих богів, юдеї визнавали лише свого, Єдиного, Який обрав їх народ. Що ж сталося, коли ці два народи зустрілися? Вільям Барклі наводить простий історичний факт: «За тридцять років до панування Ірода Великого, з 67 по 37 рік до н.е., сто п’ятдесят тисяч людей загинули в Палестині в результаті повстань. У світі не було країни неспокійнішої і вибухонебезпечної».

Євреї чинили опір пануванню еллінів так само люто, як римським легіонерам. Рабини розпалювали неприязнь до усього грецького, нагадуючи євреям про безумного царя Антіоха з династії Селевкидів, який за сто років до того намагався нав’язати євреям грецьку культуру. Юнакам, обрізаним за єврейською традицією, доводилося робити операції, щоб голими брати участь у спортивних змаганнях. Антіох засік до смерті старого священика, який не став їсти свинину, безжально вбив матір і її сім синів за те, що вони відмовилися поклонятися ідолам. Він дійшов до того, що наважився увійти у Святе Святих і приніс у жертву нечисту свиню на вівтарі на честь грецького бога Зевса, осквернивши вівтар кров’ю.

Проте жорстокі гоніння привели до відкритого заколоту, який очолили Маккавеї (євреї до цього дня святкують Хануку на згадку про їх перемогу). Майже сто років Маккавеї успішно відбивали напади іноземних загарбників, поки в Палестину не прийшли римляни. Тридцять років знадобилося римській армії, щоб подавити опір. Вони посадили на престол «царя Іудейського» Ірода, який спокійно дивився, як римляни розправляються з жінками і дітьми. Лише одного разу запитав він у римського воєначальника: «Римляни вирішили перебити всіх городян і зробити мене царем пустелі?». Майже так і сталося. Коли Ірод зійшов на трон, не лише Єрусалим, але і вся країна лежала в руїнах.

Ірод Великий все ще перебував при владі, коли народився Христос. Під його залізною п’ятою в країні панував відносний спокій. Довгі війни виснажили народ. Крім того, в 31 році до н.е. стався землетрус, який знищив 30000 людей і безліч худоби, що призвело до ще більш трагічних наслідків. Євреї подібні трагедії називали «муками Месії» і благали Господа послати до них спасителя.

Саме такою була ситуація, коли народився Ісус.

Попередній запис

Витоки: єврейські коріння і ґрунт - частина 1

Я виріс у релігійній общині в Атланті, штат Джорджія і євреїв не зустрічав. Для мене це були іноземці із сильним ... Читати далі

Наступний запис

Витоки: єврейські коріння і ґрунт - частина 3

Весняною порою подорожній, який йде з Іудеї в Галілею, з посушливої кам'янистої місцевості потрапляє в багатий квітучий край. Бурі фарби ... Читати далі