Найкраще зі землі

В існуванні людини, родини, народу є вирішальні моменти, коли замовкають безглузді фрази, а поверховість виявляє всю свою мізерність. Правдиве життя вимагає автентичних слів і щирих жестів, не допускає жити за принципом «моя хата – скраю» і безвідповідальності. Направду людське існування має сенс тоді, коли не боїмося ризикнути пожертвувати найкращим, що маємо, найкращими плодами власної землі.

Мигдальні солодощі Іуди

Іуда ж сказав Ізраїлю, батькові своєму: відпусти отрока зі мною, і ми встанемо і підемо, і живі будемо і не помрем і ми, і ти, і діти наші; я відповідаю за нього, з моїх рук вимагатимеш його; якщо я не приведу його до тебе і не поставлю його перед лицем твоїм, то залишусь я винним перед тобою в усі дні життя; якби ми не барилися, то вже сходили б двічі. Ізраїль, батько їх, сказав їм: якщо так, то ось що зробіть: візьміть із собою плодів землі цієї і віднесіть у дарунок тому чоловікові трохи бальзаму і трохи меду, стиракси і ладану, фісташок і мигдалевих горіхів; візьміть і інше срібло в руки ваші; а срібло, назад покладене в отвори мішків ваших, поверніть руками вашими: можливо, це недогляд; і брата вашого візьміть і, вставши, підіть знову до чоловіка того; Бог же Всемогутній нехай дасть вам знайти милість у чоловіка того, щоб він відпустив вам і іншого брата вашого і Веніаміна, а мені якщо вже бути бездітним, то нехай буду бездітним. (Бут. 43:8-14)

Складники:

  • 200 г. насіння кунжуту
  • 120 г. сирого мигдалю
  • 100 г. меду
  • 1 чайна ложка натертої цедри лимона
  • 1 столова ложка олії
  • пучка солі

У посудині змішати кунжут із мигдалем, додати дрібку соли. Довести до кипіння мед і кип’ятити його доти (важлива деталь!), доки крапля меду, вилита у холодну воду, не набуватиме перламутрового вигляду. Тим часом змастити олією квадратне деко. Коли мед буде готовий, всипати туди кунжут із мигдалем і лимонну цедру. Швидко перемішати масу і викласти її на деко, завтовшки приблизно 1 см. Поставити в холодне місце до застигання і порізати на квадрати.

Різні дари – однакова гідність

Коли Йосиф розплакався перед своїми братами і дав їм себе впізнати, фараон запропонував, щоби увесь рід – разом із Яковом – облаштувався в Єгипті. Фараон наголосив, що вони знайдуть гостинну країну і хороші продукти та дає їм вибір: «Не шкодуйте речей ваших, бо найкраще з усієї землі Єгипетської дам вам…» (Бут. 45:20). Це було ніби відповіддю на те, що вчинив перед тим Яків, котрий послав своїх синів до Єгипту, даючи їм у дорогу найкращі продукти землі Ханаану. Таким чином, відбувся досконалий обмін дарами. І головними дійовими особами цього обміну стали велика країна Єгипет та рід Якова.

Найкраще з країни

Фараон запевняє Йосифа, що його родичі знайдуть землю для себе. У минулому міць країни залежала від величини її території. Що більшою була країна, то захищенішим був цар від ворогів.

Але насамперед велика кількість землі означала можливість вирощувати багато городини і зернових, а також розводити овець для виробництва вовни задля торгівлі. Сьогодні критерії інші. Великий і багатий мегаполіс може займати відносно малу територію, але бути важливішим за просторі пшеничні поля цілої країни.

Компот із родзинок і фісташок

Складники:

  • 250 г. родзинок
  • 250 г. фісташок
  • 50 г. меду
  • цедра лимона
  • жасминна вода
  • вода

Висипати у каструлю родзинки і залити їх водою. Додати мед і лимонну шкірку, кип’ятити приблизно півтора години. Додати фісташки, перемішати і залишити вистигати. Обприскати компот жасминовою водою і подавати в окремих чашках.

Типові продукти “повільної культури”

Досить новим є віднайдення типових для окремої місцевості, регіону чи певної дуже обмеженої зони продуктів, які виробляють у притаманному їм природному середовищі й дотримуючись традиційних технік. Часом ідеться лише про якусь звичку в культурі, в якій притаманно відрізнятися. Часом, однак, є натяк на необхідність віднайти автентичність у певних речах і відповідний час для цього.

Досконалий кухар

Магія куховарства полягає в умінні поєднувати різні складники, аби створити щось нове. Необхідно, однак, щоб складники були якісними і добре поєднувалися між собою, щоб були дотримані дози продуктів, аби страва вдалася смачною. Прекрасно, коли куховарська суміш стає новим творінням, а не лише поєднанням певних продуктів. Подібно до цього відбувається й культурний процес – шляхом змішування різних елементів і «доведенням до готовності»… насамперед у плюралістичних і мультиетнічних суспільствах, таких, як теперішні.

Попередній запис

Юшка первородства

Цінним даром є гідність і нею не можна погорджувати, бо людині притаманні не лише голод і невгамовні пристрасті, які треба ... Читати далі

Наступний запис

За столом з Мойсеєм. Вступ

Святкування Пасхи, Бернардино Луіні Зображення єврейської Пасхи дуже поширене в християнському мистецтві. Це має дві причини: ... Читати далі