Чи закликає Біблія християн захищати свою віру / аргументувати її?

Проповідь апостола Павла, Джованні Паоло Паніні

Класичним віршем, що підтримує апологетику (захист християнської віри), являється 1Петра 3:15, де говориться, що вірні мають бути завжди «готові всім, хто домагається від вас звіту про ваше уповання, дати відповідь із лагідністю і благоговінням». Єдиний спосіб зробити це ефективно – вивчати підстави своєї віри. Це підготує нас до обов’язку крушити «всяке звеличування, що повстає проти пізнання Бога», і брати «в полон усякий помисел на послух Христу», як сказав Павло в 2Кор. 10:5. Він, насправді, регулярно стояв у своїх проповідях на «захисті та утвердженні благовістя» (Флп. 1:7). Павло ставився до апологетики як до частини своєї місії (в. 16), він також включив захист віри в обов’язки церковних старійшин (Титу 1:9). Іуда, апостол Ісуса, писав: «Улюблені! Маючи старання писати вам про загальне спасіння, я визнав за потрібне написати вам‚ благаючи боротися за віру, раз передану святим» (в. 3).

Звідки до апостолів прийшли ці ідеї? Від самого Господа. Ісус сам часто казав, що ми повинні вірити в Нього, ґрунтуючись на представлених Їм доказах (Іоанна 2:23; 10:25; 10:38; 14:29). Дійсно, Біблія повна божественних чудес, які підтверджують, у що Бог хоче, щоб ми вірили (Вихід 4:1-8; 1 Царів (3 Царств) 18:36-39; Діяння 2:22-43; Євр. 2:3-4; 2 Кор. 12:12). Люди справедливо відмовляються вірити в щось, що не має доказів. Оскільки Бог створив людей розумними істотами, то ми не повинні дивуватися, що Він чекає, що ми житимемо, мислячи раціонально. Ті, хто не згоден з цим чітким біблійним вченням і прикладами, можуть сказати, що Слово Боже не потребує захисту. Але яке з усіх писань у світі є Словом Божим? Як тільки хтось відповість на це питання, він вже займається апологетикою. Тільки через недоречну набожність можна ставитися до апологетики негативно.

Але не варто думати, що сама апологетика, без дії Святого Духа, може привести когось до рятівної віри. У розумах багатьох людей це створює хибну дилему. Але питання не обов’язково повинне стояти: «Дух проти логіки». Чому не може бути і те, і друге? Святий Дух направляє людей до віри, але як Він реалізує це – залежить від Нього. Тому одних людей Бог приводить через випробування, інших – через емоційні досліди, третіх – через докази. Він може використовувати будь-які засоби, які захоче. В той же час, нам вказано захищати свою віру так само активно, як і проповідувати Євангеліє.

За матеріалами сайту https://www.gotquestions.org

Попередній запис

Що є віра з гірчичне зерно?

У людей часто виникають подібні запитання: «Що є віра з гірчичне зерно? І як зрозуміти: є вона в душі чи ... Читати далі

Наступний запис

Так у Кого віримо? Або ж все таки, у що?...

«Господа Бога святіть у серцях ваших; завжди будьте готові всім, хто домагається від вас звіту про ваше уповання, дати відповідь ... Читати далі