Укріплені серця

Читаючи Послання Якова, ми знаходимо те ж саме попередження: «Отже, браття, будьте довготерпеливі до пришестя Господа. Ось хлібороб чекає доброго плоду від землі і довго терпить задля нього, поки прийме дощ ранній і пізній. Терпіть же довго і ви, зміцніть серця ваші, бо пришестя Господа наближається» – Як. 5:7-8.

Зверніть увагу, що Яків закликає нас до довготерпіння. Грецьке слово, перекладене як «будьте довготерпеливі» фактично означає «кріпіться, і не втрачайте духу». Потім Яків каже: «Зміцніть свої серця». Іншими словами: «Приведіть свої серця в Божий порядок і підтримуйте їх у цьому стані». Якщо ми не зробимо цього, ми можемо виявитися перед судом Його слави. І Павло, і Петро наставляють нас у тому, як зміцнювати свої серця: «Тому‚ як ви прийняли Христа Ісуса Господа, так і ходіть у Ньому, будучи укорінені і утверджені в Ньому та зміцнені у вірі, як ви навчені, збагачуючись у ній із подякою» – Кол. 2:6-7.

Коли послух пануванню Ісуса зміцнить нас, тоді ми можемо твердо стояти на тому, чому були навчені Духом Святим через Писання. Петро ще раз підтверджує цю думку такими словами: «Заради того я ніколи не перестану нагадувати вам про це, хоч і ви знаєте і утверджені у справжній істині» – 2Пет. 1:12.

Петро каже: «…ніколи не перестану нагадувати». Він знає, як важливо, щоб людина утвердилася в істині. Петро на власному досвіді дізнався, як легко відхилитися від істини. Як учень, що отримав одкровення про те, ким є Ісус і відрікся від Месії через декілька коротких місяців після цього неймовірного одкровення, Петро знав, як можна відхилитися від істини.

Але мало тільки шукати пізнання Бога. Щоб перебувати в ньому, ми повинні в ньому жити. Занадто часто ми переживаємо те, що Бог робив у минулому, і уникаємо торкатися до Нього в сьогоденні. Ми продовжуємо читати Писання і казати істину, але не особливо прагнемо ходити Його шляхами.

Ми повинні повернутися до стану першого кохання, який дає можливість пізнавати. Коли ми уперше зустрічаємося з Богом, ми читаємо Біблію і слухаємо проповіді, чекаючи із завмиранням серця і передчуваючи, що Господь, Якого ми любимо, відкриється нам ще більше. Але дуже скоро ми опускаємося до такого ставлення: «Подивимося, що є в цього служителя». Прихований мотив такого ставлення – бажання спростувати істину цієї проповіді. Ми виправдовуємо свою байдужість словами «я вже знаю про це» або «я все це вже чув!» Інша ознака такого ставлення проявляється в тому, що ми слухаємо і читаємо тільки те, що хочемо почути і прочитати, замість того щоб йти Божим шляхом, і шукати глибшого одкровення Його серця. Ми попереджені: «Тому ми повинні бути особливо уважні до того, що чули, щоб не відпасти» – Євр. 2:1.

Багато хто відпадає, перебуваючи прямо в наших церквах, бо вони не укріплені і не утверджені в знанні Бога. Вони втратили своє бажання шукати пізнання Бога. Апостоли і пророки передбачали це відпадання і старанно попереджали нас залишатися твердими, щоб наприкінці ми могли зрадіти.

Страшно уявити собі, що може статися, коли серця не приведені в порядок. Багато хто пропустить благословення Божої слави, а багато хто буде судимий!

Відновлення скинії Давидової

Коли Давид побачив, що сталося з Озою, він повернувся в Єрусалим і старанно шукав Божого знання. Через три місяці він сказав такі слова: «Ніхто не повинен носити ковчега Божого, крім левитів, тому що їх обрав Господь на те, щоб носити ковчег Божий і служити Йому повіки» – 1Хр. 15:2.

Цього разу ніхто не збирався, щоб обговорити це. Щойно Давид отримав від Бога пораду з цього питання, він сміливо почав втілювати її. Він зібрав Ізраїль і виділив з його числа нащадків Аарона і левитів. Він сказав цим священикам: «Ви, начальники родів левитських, освятіться самі і брати ваші, і принесіть ковчег Господа Бога Ізраїлевого на місце, яке я приготував для нього; бо як раніше не ви це робили, то Господь Бог наш уразив нас за те, що ми не шукали Його, як належало» – 1Хр. 15:12-13.

Треба було освятитися цим священикам, і нести ковчег – присутність Божу – за особливим приписом, що враховує як зовнішні сторони цього процесу, так і його суть. Цього разу ковчег принесли в Єрусалим, у скинію, приготовану Давидом, і знову Божа слава повернулася до Ізраїлю. Те, як треба носити Його присутність, приховане в тайниках наших сердець. Ми повинні приготувати свої серця, бо Бог збирається явити Свою славу на землі так, як цього ще ніколи не було. Він говорить: «Але живий Я, і славою Господньою повна вся земля». – Чис. 14:21.

Коли Бог казав це, Він був засмучений тим, що Його народ не повірить і не послухається Його в майбутньому. Ця фраза також припускає, що настане час, коли Божий народ боятиметься Його, а тому буде беззаперечно Йому слухняний. Ці вірні виявлятимуть Його славу, бо вони будуть храмом Його слави. Пізніше Бог говорив через пророка Ісаю: «Восстань, світися, Єрусалиме, бо прийшло світло твоє, і слава Господня зійшла над тобою. Бо ось, темрява покриє землю, і морок – народи; а над тобою засяє Господь, і слава Його явиться над тобою. І прийдуть народи до світла твого, і царі – до сяйва, яке сходить над тобою» – Іс. 60:1-3.

Зверніть увагу, що Ісая каже: «Слава Господня явиться над тобою». Проте ми також чули, що слава описується як пізній дощ. Бог промовив до мене в молитві і порівняв цей пізній дощ з потопом Ноєвим. У Біблії сказано: «…у цей день відкрилися усі джерела великої безодні, і вікна небесні розчинились» (Бут. 7:11). Його явлена слава зійде над тими, хто приготує для Нього серця, і вона зійде на народи світу. Не буде жодного міста, на яке не вилився б пізній дощ Його Духа.

Бог каже, що Його слава буде відновлена Його народові і навіть невіруючі наблизяться до Його світла. Пророк Амос каже: «У той день Я відновлю скинію Давидову занепалу, закрию тріщини у ній і зруйноване відновлю, і влаштую її, як у дні давні» – Ам. 9:11.

Божа слава повернеться в церкву і перевершить ту славу, що була в дні Давидові. Яків послався на це місце Писання, звернене до вождів церкви, і застосував його до подій останніх днів: «Симон розповів, як Бог спершу зглянувся на язичників, щоб зібрати з них народ в ім’я Своє. І з цим згідні слова пророків, як написано: “Потім повернуся і відбудую скинію Давидову, що впала, і те, що в ній зруйноване, відновлю і виправлю її, щоб шукали Господа інші люди і всі народи, серед яких звіститься ім’я Моє”, – говорить Господь, Який творить усе це. Відомі Богові споконвіку всі діла його» – Діян. 15:14-18.

У Дусі Яків побачив ці великі жнива вірних, які підуть у Боже царство, після того, як Божа слава буде відновлена. Він говорить пророчо, але його слова не вичерпують сенс Амосового послання, бо він говорить тільки про те, що характерне для нашого часу. Подивимося тепер, у чому повнота пророцтва Амосового: «Ось, настають дні, – говорить Господь, – коли орач застане ще женця, а той, хто топче виноград, – сівача; і гори будуть виточувати виноградний сік, і всі пагорби потечуть» – Ам. 9:13.

За словами Божими, жнива будуть такими щедрими, що жнець буде так переобтяжений роботою, що не встигне закінчити її до того, як орач прийде готувати поля для нового сезону. В англійському перекладі «New Living Translation» сказане так: «Настане час, – говорить Господь, – коли зерно і виноград дозріватимуть швидше, ніж їх устигатимуть збирати» – Ам. 9:13.

Говорячи простіше, описаний Богом урожай буде таким великим, що люди не зможуть з ним впоратися. Слава Богу! Чекайте цього дня, бо він скоро настане. Час короткий. Не опирайтеся очисній роботі Божій і не нехтуйте знанням про Господа.

Коли я пишу цю книгу, я гостро усвідомлюю її важливість і своєчасність. Це крик Духа, звернений до церкви, «Приготуйте шлях Господові, роблячи народ гідним Божої слави!» – ось у чому суть цього послання. Оскільки Бог відновлює Свою славу, будемо ж і ми мудрими і навчимося в Давида і його наближених. Ці події були записані не просто як історичний факт. Сказано: «А все, що написано було раніше, написано нам на повчання» (Рим. 15:4).

Тепер, коли ми заклали основу, що допомагає зрозуміти часи, настав час усвідомити важливість того, чому ми повинні навчитися ходити в страху Господньому.

Попередній запис

У чому джерело нашого натхнення?

Сьогодні ми припускаємося тієї ж самої помилки. Часто ідеї нашого служіння виробляються зборами людей. Таким чином, ми черпаємо рішення з ... Читати далі

Наступний запис

Здатність бачити

Людина, яка боїться Бога, тремтить перед Ним і Його словом «О, якби серце їх було у них таке, щоб боятися ... Читати далі