Чи може щось добре бути з Назарета?

«Филип знаходить Нафанаїла і каже йому: ми знайшли Того, про Якого писали Мойсей у законі і пророки, Ісуса, сина Йосифа, з Назарета. Але Нафанаїл сказав йому: чи може щось добре бути з Назарета?» (Ін. 1:45,46). Вихідцем же з Назарету виявився довгоочікуваний багатьма юдеями Месія…

Ці біблійні рядки час від часу виринають з пам’яті, коли в черговий раз стаєш свідком ситуації, в якій жителі західних областей України скаржаться на переселенців з інших куточків країни, які через війну були вимушені покинути рідні домівки. Особливо це стосується біженців зі східних регіонів.

Так, між нами є відмінності, деколи доволі суттєві. Багато переселенців відверто не люблять Україну чи ті цінності, які сповідують жителі західних регіонів, але це в жодному разі не дозволяє жителям тих самих західних регіонів зневажливо ставиться до співвітчизників, яким просто не пощастило жити ближче до кордонів із росією.

Крім того, пригадуючи біблійну аналогію, не варто забувати, що той самий виходець з умовного Слов’янська чи Волновахи може стати видатним державним діячем чи митцем, який внесе величезний внесок у розвиток українського суспільства. Що тоді скажуть ті самі люди, які зневажливо ставилися до «східняків» і пишалися своїм українським корінням? Між іншим, а хто вирішив що ця видатна особа має бути етнічним українцем? Це може бути і етнічний єврей, і етнічний румун, і навіть, ви не повірити – росіянин.

Адже справа не в національності людини, а в тих цінностях, які вона сповідує, і заради яких ладна віддати найголовніше – власне життя. Чи навіть того більше, присвятити своє життя високій меті: плеканню і розвитку українського суспільства. Саме те, чому росія намагається усіма силами завадити. І так, цей вчинок не менш жертовний, ніж покласти власне життя чи здоров’я на війні, що нині точиться між українським військом та російськими ордами.

Ну а тим жителям Західної України, які все одно не воліють змінювати свого упередженого ставлення до своїх знедолених співвітчизників з інших регіонів України, варто пригадати притчу про милосердного самарянина того самого Вихідця з Назарету, і спробувати поставити себе на місце покинутого пораненого юдея. Юдея, до якого виявив милосердя лише зневажений самарянин. Дивиться, щоб щось подібне раптом не сталося у вашому житті, «бо не буває безсилим у Бога ніяке слово» (Лк. 1:37).

Редакція сайту

Щоб завантажити цей запис у форматі doc натисніть на посилання:
docЧи може щось добре бути з Назарета?


Ваш коментар: