8 грудня – Пророче сьогодення

Як не парадоксально, пророцтво найефективніше, коли розглядається в ретроспективі. Так, автори Нового Заповіту могли дивитися в минуле і показувати, яким чином Ісус виконав умови єврейського заповіту і пророцтва пророків, хоча в дні Ісуса більшість людей не змогли побачити цей взаємозв’язок. Сучасники Ісуса чекали нового царя Давида, який правив би Єрусалимом, а Бог замість цього послав Царя-слугу, щоб правити усім всесвітом.

З цієї ж причини ми повинні підходити до такої книги, як Об’явлення, з обережністю і упокорюванням. Іван описував побачене в термінах, зрозумілих його сучасникам (вершники, блудниця Вавилон, золоті вулиці), але яким саме чином виконаються ці пророцтва – ніхто не знає напевно. Втім, ми можемо з упевненістю припустити, що їх виконання Богом перевершить сказане в початковому обіцянні.

Коли я почав помічати, що самі пророки робили акцент на русі у зворотному напрямі – від «пізніше» до «зараз», – мій підхід до читання Біблії поступово змінився. Пророки вказували на людські сподівання і зображували славне майбутнє, щоб вплинути на поведінку «зараз». Вони надавали людям розуміння світу таким, яким його хотів бачити Бог, щоб ті могли вхопитися за нього навіть за часів замішання і відчаю.

Раніше я звертався до пророчих книг у пошуку вказівників на майбутнє: на «пізніше» і «значно пізніше». Чи закінчить цей світ своє існування в ядерній бійні? Чи є глобальне потепління передвісником останніх днів? Проте насправді послання пророків повинне, у першу чергу, впливати на моє «зараз». Чи сподіваюся я на люблячого, могутнього Бога навіть у наше століття хаосу? Чи тримаюся я за Боже розуміння світу і справедливості, попри те, що церква частенько ототожнюється з війною і пригнобленням? Чи вірю я в те, що Бог царює, хоча світ дає цьому мало підтверджень?

Ми інстинктивно хочемо перенестися в майбутнє. Пророки ж, навпаки, вказують нам на сьогодення, хоча і просять жити у світлі зображеного ними майбутнього. Чи можемо ми довіритися їх видінню і прийняти його, як істинну реальність для землі, хоча усе свідчить про зворотне? Чи можемо ми жити зараз «так, ніби» Бог – дійсно люблячий, великодушний, милостивий і всемогутній? Пророки нагадують нам, що Бог саме такий, і що одного разу це підтвердить сама історія. Наш світ, як він є зараз, перетвориться на світ, яким його хоче бачити Бог.

З книги «Біблія, яку читав Ісус»

Попередній запис

7 грудня – Зараз і пізніше

Пророк Ісая записує своє пророцтво про народження Месії Коли справа стосується пророків, найбільше бентежить той факт, ... Читати далі

Наступний запис

9 грудня – Народ Книги

Ездра читає народу Закон, Гюстав Доре Неемія і сам по собі був вражаючим лідером, але в ... Читати далі