Розділ 1: Боже Дзеркало

«Сам же Бог миру нехай освятить вас у всій повноті, і ваш дух, і душа, і тіло у всій цілості нехай збережеться непорочно на пришестя Господа нашого Ісуса Христа» (1Сол. 5:23, виділено автором). Попри те, що Слово Боже ясно дає зрозуміти, що ми трьохособні істоти, дуже мало християн мають таке розуміння духу, душі і тіла, яке б приносило практичну користь у повсякденному житті!

Більшість людей гадають, що людина складається тільки з душі і тіла. Вони плутають душу і дух і гадають, що це одне і те ж. Отже, на повсякденному рівні вони розрізняють тільки фізичну і емоційну, розумну, внутрішню частину (зазвичай іменовану «особою»).

Навіть «Симфонія Стронга» не розрізняє усі три частини! Грецьке слово, що означає дух, це «пнеума», і про нього сказано, що це «безсмертна душа». Я не хочу критикувати жодної праці, але в результаті дослідження Слова Божого я побачив дуже чітку відмінність між духом і душею. Отже, я не згоден з цим визначенням слова «пнеума». Ваш дух – це ваша найпотаємніша частина, а не «безсмертна душа».

Тіло очевидне. Це фізична частина людини, її можна побачити в дзеркалі. Якби ви говорили зі мною лицем до лиця, ви б бачили моє тіло.

Але говорили б ви з моєю душею, яка є моя розумна і емоційна частина. Деякі визначають душу як «розум, волю і емоції». Будучи поза сумнівом вірним, це визначення неповне, оскільки потрібно ще включити і совість. Душа є саме те, що більшість людей називають «особою».

Відсутність природного доступу

Ви можете відчувати і тіло, і душу. Якщо я покладу вам руку на плече, ви знатимете, що я вас торкнувся. Але я можу торкнутися вас незалежно від того, чи знаходжуся я фізично біля вас. Промовляючи до вашої душі, я можу змусити вас радіти, сумувати або гніватися. Словами я можу навіть «ранити» вас, навіть не торкаючись фізично вашого тіла. Знати, як ти себе почуваєш тілом і душею, легко, бо перебуваєш у постійному контакті з ними!

Аналізуючи себе розумом, ваше тіло постійно каже вам, як воно себе почуває. Ви знаєте точно, коли у вас надлишок адреналіну, або коли ви втомилися, або коли ви здорові, або страждаєте від застуди, або коли голова болить, або що вода в душі якраз така, як слід. Фактично ви навіть не замислюєтеся про усе це, оскільки тіло постійно забезпечує вас такою інформацією.

Ви можете перевірити і свою душу і відразу визначити, як йдуть справи. Можна відразу сказати: чи щасливі ви або вам погано, відчуваєте стомлення розуму або підйом здібностей, чи готові ви працювати або, можливо, ви в сказі. Якщо прийде страх або депресія, ви відразу це зрозумієте, бо завжди стикаєтеся зі своєю душею.

Але от до духу немає природного доступу. Ісус заявив: «Народжене від плоті є плоть, а народжене від Духа є дух» (Ін. 3:6). Він мав на увазі, що немає прямого з’єднання між духом і плоттю. Вони взаємопов’язані, і ви далі це побачите, але дух є дух, а плоть є плоть. Неможливо просто контактувати зі своїм духом через емоції або фізичне тіло. Тут криється одна з найбільших проблем християнського життя!

Якщо ви не маєте розуміння того факту, що духовну реальність неможливо відчути, тоді ви не зрозумієте сказаного в Слові Божому про те, що у вас є сила, що воскресила Христа з мертвих (Еф. 1:18-20). Якщо ви гадаєте, що істину можна розпізнати природними почуттями, то вас зіб’є з пантелику сказане про вас у Біблії: що ви – нове творіння і що ви можете творити ті ж дива, що творив Ісус (2Кор. 5:17, Ін. 14:12). Без розуміння духу, душі і тіла ви в замішанні досліджуватимете свою душу і тіло і не розумітиме: «І де ж усе це? Немає в мені такої сили. Біблію так важко розуміти!» І якщо ви не зможете побачити, почути, розрізнити на смак, понюхати або торкнутися того, що відкриває вам про вас Слово, у вас негайно виникне конфлікт. Ця очевидна невідповідність між вашими переживаннями і Словом Божим увергне вас у відчай і приведе до висновку: «Певно, це не так!»

Двері в духовну реальність

Розуміння духу, душі і тіла відмикає двері в духовну реальність і дає вам розуміння того, хто ви є і що ви маєте в Христі!

Оскільки духовну реальність неможливо бачити природним чином або відчути, єдино точний шлях сприйняття духовної істини – це Біблія. Просто візьміть Слово Боже і повірте в нього!

Ісус сказав: «Дух оживляє; плоть аніскільки не допомагає. Слова, які кажу Я вам, суть дух і життя» (Ін. 6:63, розширений переклад). Боже слово відкриває духовну реальність. Якщо ви хочете знати, на що схожий ваш дух, то вам потрібно шукати це в Слові Божому. У цьому не можна покладатися на емоції або іншого роду сприйняття. Боже Слово є дух і життя.

Коли ви дивитеся в Біблію, у ній ви розглядаєте себе в дусі. «Бо хто слухає слово і не виконує, той подібний до людини, яка розглядає природні риси свого обличчя у дзеркалі: вона подивилась на себе, відійшла і відразу ж забула, яка вона. Але хто вникне в закон довершений, в закон свободи [Слово Боже, особливо Новий Завіт], і перебуватиме в ньому, той, будучи не слухачем, який забуває, а виконавцем діла, блаженний буде у своїй діяльності» (Якова 1:23-25, дужки автора). Слово Боже – це духовне дзеркало!

Досконале віддзеркалення

Коли ви бачите своє обличчя в дзеркалі, то, насправді, ви бачите не себе. Ви бачите своє віддзеркалення. Адже, насправді, ваші очі ніколи не дивилися прямо на ваше обличчя. Ви тільки подумайте: ви завжди бачили лише віддзеркалення! І хоча це тільки картинка, ви звикли довіряти їй.

Якщо ви хочете переконатися, що волосся зачесане і макіяж на місці, ви не покладаєтеся на одні відчуття. Оскільки ці речі відчути не можна, ви підходите до дзеркала і покладаєтеся на те, що бачите. Те ж саме відбувається з вашим народженим згори духом!

Слово Боже досконало відбиває те, ким ви є в дусі. І Слово Боже – єдиний спосіб дізнатися це. Не можна просто міркувати так: «Якби сила Божа була в мені, я б це знав», бо дух є дух, а плоть є плоть! Точно так, як і якби ви відчуттями намагалися визначити, що волосся зачесане і з макіяжем усе гаразд. Це неможливо відчути! Потрібно поглянути в Боже дзеркало і повірити в духовну реальність, побачену в ньому!

Кожен народжений згори вірний пройшов через повне внутрішнє перетворення. «Отже, хто в Христі, той нове створіння; давнє минуло, тепер усе нове. Усе ж від Бога, Який Ісусом Христом примирив нас із Собою і дав нам служіння примирення» (2Кор. 5:17-18). Зверніть увагу: адже не сказано «усе стає новим» або «може стати новим». Цей вірш проголошує: «давнє минуло» (у минулому часі), «тепер усе нове» (у теперішньому часі – це реальність нинішнього моменту), усе ж від Бога».

Відсутність розуміння духу, душі і тіла постійно приводить нас до плутанини, розчарування і, врешті-решт, невіри, коли ми намагаємося розібратися в місцях Писання, подібних до цього. Прочитавши про повну зміну і про те, що тепер усе від Бога, ви дивитеся на своє тіло і не розумієте, чому воно не минуло або не стало новим. Якщо у вас була надмірна вага до прийняття Господа, це не змінилося в мить, коли ви врятувалися!

Настане час, і ви отримаєте прославлене тіло, але цього доки не сталося. «Бо тлінному цьому належить одягнутися в нетлінне, і смертному цьому одягнутись у безсмертя» (1Кор. 15:53). І хоча Христос заплатив і за вашу фізичну суть, тіло ваше поки що не врятоване. Воно було придбане, але доки не викуплене.

Зелені марки

Коли я був хлопчиком, я збирав зелені марки з бакалійного магазину. Їх давали за кількістю куплених продуктів. Мама приносила їх разом з покупками. Я зберігав їх, наклеївши в особливий зошит. Коли зошит заповнювався, мама брала мене в Торговий центр, де ці зелені марки приймали в обмін на приз. Там я вибирав собі щось, що можна було придбати за кількістю цих марок у зошиті. Хоча марки і були придбані, але доки ти їх не повертав у магазин, потрібна тобі річ ще не була викуплена. Мені ж не самі марки були потрібні, а та річ, яку я міг за них викупити!

Ісус викупив для вас прославлене тіло Своєю смертю, похованням і воскресінням. І хоча за нього було заплачено сповна, ви ще живете в тлінному тілі і чекаєте тіла безсмертного і нетлінного. Поки що спадщина повністю не відкуплена (Еф. 1:14).

І душа ваша ще не врятована! Це звучить дивно для багатьох, які звикли говорити щось на кшталт: «я придбаю душі» або «я привів душу до спасіння», маючи на увазі проповідь Євангелія. Насправді ж, Новий Завіт говорить про спасіння душі лише кілька разів – Євр. 10:39, Як. 1:21, 5:20, 1Пет. 1:9, – і в жодному з цих місць не йдеться про народження згори. Спасіння душі відбувається, коли емоційно спустошений християнин, що зазнав поразки в розумовій сфері, починає вірити в Слово Боже і знову набуває перемоги, миру і радості. Але що стосується народження згори, у цей момент душа ваша не переживає повної зміни!

Якщо ти був безглуздий до спасіння, то і після спасіння будеш безглуздий. Якщо ти до народження згори не знав математики, ти не станеш у ній розбиратися вмить після народження згори. І навіть якщо ти ходив у депресії до спасіння, ти і залишишся в депресії, якщо не зміниш образу мислення своєї душі, увірувавши в Слово Боже.

Душа ваша перетворюється в тій лише мірі, в якій ви оновлюєте свій розум, змінюєте образ мислення і приводите цінності у відповідність із Словом Божим. Це має відбуватися, і це відбувається, але не автоматично. У душі вашій давнє не минуло, і не усе стало новим. Перетворення душі вашої не завершиться до того моменту, коли ви покинете цей світ і побачитеся з Ісусом!

Де відбулася зміна?

Коли ви отримаєте своє прославлене тіло, ви також отримаєте свою прославлену душу. Перше до Коринф’ян 13:9-12 відкриває нам, що коли «настане досконале» (тобто буде дане прославлене тіло), ваше нинішнє знання, яке «частинне», заміниться повним одкровенням. Ви вже не знатимете лише «частинне», але пізнаєте усе, подібно до того, як пізнані самі. Це прийдешнє, майбутнє виконання, перетворення і повна зміна вашого тіла і душі!

Але 2Кор. 5:17 ясно каже, що будь-яка людина в Христі прямо зараз абсолютно нове творіння! Давнє минуло. Усе стало новим. Це повне перетворення, а не процес перетворення; ця подія – факт, що відбувся.

Де сталася ця повна зміна? Судячи з Божого дзеркала – не у вашому тілі і не у вашій душі, але у вашому народженому згори дусі!

Попередній запис

Вступне слово

Двадцять третього березня 1968 року я пережив надприродну зустріч з Господом, і це перевернуло усе моє життя. Впродовж наступних чотирьох ... Читати далі

Наступний запис

Розділ 2: Вивільни те, що маєш!

Ваш дух у момент спасіння був змінений повністю! Щойно Ісус Христос став для вас Господом, ваш дух пережив миттєве і ... Читати далі