Особиста зустріч

Текст, захований за словами

Питання це може здатися дивним: як же не побачити в Євангелії Христа, адже все воно, усі чотири книги про Нього і говорять з першої і до останньої сторінки! Але якщо замислитися – дуже чесне питання і навіть закономірне.

Ми весь час звертаємося до Євангелія: читаємо його за богослужінням, цитуємо до місця і не до місця, використовуємо євангельські образи і сюжети мало не на кожному кроці. Але чи бачимо ми за цим благоговінням, за цими покровами інше: ніч і містечко Вифлеєм, і Марію з Йосифом, яким довелося оселитися в хліву, серед тварин, бо люди не захотіли потіснитися? Виходить, часто не бачимо. Чи відкриваємо ми книгу про щось духовне – і знаходимо постійні посилання на Євангеліє. От і Христос підтверджує думку автора. Але чи помітна за цитатами особа? Теж далеко не завжди.

І навіть коли ми розкриваємо саме Євангеліє, коли пробігаємо очима по його рядках, ми настільки вже звикли бачити в ньому збірку цитат і образів, що іноді абсолютно не помічаємо цілісного, зв’язного тексту. Ну так, ось ці слова означають те і те, усе знайомо і зрозуміло. Тільки живий подив перед Тайною пішов.

Кожен бачить по-своєму

Щоб побачити Христа, не треба бути великим поетом, можна просто узяти в руки книгу – і прочитати її. Постаратися уявити собі, як усе це було. Але головне – зрозуміти, що тоді відбувалося, що думали і відчували ці люди, які не читали жодної богословської книги чи брошури, навіть Євангелія, але жили в ньому. Побачити Христа серед цих рибалок і землеробів, квапливих городян, гордовитих книжників… І тоді ми побачимо, з одного боку, дивний трагізм Його становища. Для Бога стати людиною – означає зійти на якийсь незмірно нижчий ступінь буття. Але цього мало. Його оточувало нерозуміння не лише натовпу, який чекав негайних чудес і явних вигод, прагнув насититися хлібом і звільнитися від римського панування, – але і учнів, які до Воскресіння достеменно нічого і не зрозуміли, їм доводилося все роз’яснювати. І навіть у ніч перед розп’яттям хтось утік, а хтось відрікся. У саду Гефсиманському напередодні Голгофи Він просив їх не спати, але вони не могли – «очі обважніли» (Мф. 26:43) після важкого дня, що завершився святковою Вечерею. І яким разючим контрастом виглядає до цієї сцени інший епізод, під час бурі на озері Галилейському: учні відчайдушно борються із стихією, а Він спокійно спить, бо хвилі і вітер – у Його владі, і немає причин прокидатися заради зовнішніх хвилювань.

А з другого боку, ми бачимо Його дивну життєлюбність, Його прихильність до простих людей навколо Нього і навіть палку відданість до них. Перше диво Він здійснює на весіллі в Кані Галилейській, не через те, щоб щось комусь довести, а просто, що вина на весіллі не вистачило. Навіть найвідоміші чудеса, зцілення, адже вони відбуваються, кінець кінцем, просто через те, що там, де Він, не місце стражданням і смерті. Учні, та й, взагалі, оточення увесь час намагаються розставити точки над ї: коли буде відновлена незалежність Ізраїлю? Хто сяде по праву і ліву руку? Як потрібно постити і молитися? Він учить їх єдиній короткій молитві, обіцяє, що вони потім будуть постити, але це все потім, потім. Тут і зараз – їх стосунки з Отцем і між собою, і в цьому вся справа. Зовнішність може бути різною, але не в ній суть.

Найдивовижніше, мабуть, – це Його бесіди. Він відповідає всім, навіть тим, хто намагається упіймати Його на слові, але як Він при цьому перевертає всю ситуацію! Його запитують, чи платити податки кесареві, – а Він ставить безглузде питання: хто це зображений на монеті? Неначе не знає, що кесар. Ну от і віддайте, каже Він, кесареві те, що йому по праву належить. Чи приводять до Нього жінку, схоплену з чужим чоловіком. За законом Мойсеєвим потрібно б побити її камінням, але негуманно якось, та і римська влада не дозволяє здійснювати смертні вироки без свого дозволу.

Ну що ж, належить побити – так побивайте, а першим нехай покарає грішницю той, без гріха. Тільки і всього… і натовп обвинувачів розходиться. А їй Він каже: «Іди, і віднині більше не гріши» (Ін. 8:11). Не виправдовує гріх і не засуджує людину.

Розтаскуючи Євангеліє на цитати, ми втрачаємо цілісність, випускаємо з уваги не просто окремі фрази, а Його лінію поведінки, Його ставлення до людей. Але є, мабуть, і інший спосіб читання: порівняти чотири Євангелія між собою. Є навіть спеціальні видання, де вони надруковані в паралельних колонках, щоб чітко сталі видно унікальні риси кожного. Адже це не стенографічний звіт, не протокол – це спогади різних людей (причому Лука передає чужі спогади, він сам нічого не бачив). Кожен з них запам’ятав Христа по-своєму, у кожного повніше розкриті особливі грані цієї дивної Особи.

Читаючи про ці зустрічі і бесіди, замислюючись про відмінності чотирьох Євангелій, розумієш: «усьому світу не вмістити» книг, написаних про Христа, але кожен, хто зустрівся з Ним, вмістив щось дуже важливе, особисто для нього головне. А значить, така зустріч можлива і для нас.

Попередній запис

Нам не вистачає христоцентричності

Що таке наше православ’я? Хтось у відповідь на це питання стане розповідати про догмати, хтось – про традиції і обряди, ... Читати далі

Наступний запис

Хрест завжди посередині

Ми звикли говорити, що хрест з’єднує небо із землею, але є в ньому ще і горизонтальна перекладина, протягнута і до ... Читати далі