Чи дійсно гроші зло?

У багатьох людей склалася доволі стереотипна думка, що віруючі люди мають обов’язково бути бідними. До речі, такої думки тримається і багато вірних, навіть знаходячи в цьому підтвердження в Біблії: «А хто бажає збагачуватися‚ впадає у спокусу і в тенета і в багато які безрозсудні і шкідливі похоті, що приводять людей до бідування і загибелі; бо корінь усього лихого є сріблолюбство, віддавшись якому, деякі ухилилися від віри і самі себе віддали багатьом скорботам» (1Тим. 6:9,10). Але зауважте, у наведених віршах нічого поганого не сказано про матеріальне багатство як таке. Апостол Павло просто попереджає, що пожадання грошей, жага до збагачення приносить безліч скорбот у життя людей, а в грошах чи інших матеріальних статках як таких немає нічого поганого.

Між іншим, Христовий заклик: «Не збирайте собі скарбів на землі, де черв і тля точать і де злодії підкопують і крадуть. Збирайте ж собі скарби на небі, де ні черв, ні тля не точать і де злодії не підкопують і не крадуть, бо де скарб ваш, там буде й серце ваше» (Мф. 6:19-21), який також полюбляють наводити противники матеріальних багатств, теж не варто сприймати як відмову від накопичення матеріальних статків. Спаситель говорить про важливість пріоритетів: небесне має мати пріоритет над земним. Але як ми можемо набути небесні скарби не задіявши земні ресурси, зокрема гроші чи інші матеріальні засоби? Хіба не це мав на увазі апостол Іоанн Богослов, кажучи: «А хто має достатки на світі, але, коли бачить брата свого в нужді, зачиняє від нього своє серце, то як може перебувати в такому любов Божа?» (1Ін. 2:17). І через те не має дивувати його наступний заклик: «Діти мої! Будемо любити не словом чи язиком, а ділом і правдою» (1Ін. 2:18). Ну і як, скажіть, нагадувати голодного, вдягнути нагого, напоїти спраглого не задіявши матеріальні ресурси, ті самі гроші? А ніяк.

Те саме мав на увазі апостол Яків: «Якщо брат або сестра нагі і не мають денного прожитку, а хто-небудь з вас скаже їм: “Йдіть із миром, грійтесь і їжте,” – але не дасть їм потрібного для тіла, яка користь? Так само й віра – коли не має діл, сама по собі мертва» (Як. 2:15-17). Так що без грошей та інших матеріальних засобів не вдасться здобути небесних скарбів. Навіть того більше, Господь подає нам усілякі матеріальні блага для того, щоб ми їх спожили задля власної користі і задля блага ближніх, тобто людей, які потребують нашої допомоги, зокрема матеріальної. До речі, люди, які виступають проти того, щоб віруючі були багатими, зовсім не проти отримувати допомогу з їх рук, вважаючи її цілком належною.

Ясна річ, що благодійні справи без любові до ближнього не матимуть жодної користі: «Якщо роздам усе добро моє і віддам тіло моє на спалення, а любови не маю, то нема мені з того ніякої користи» (1Кор. 13:3). Але ближні часом, а точніше майже завжди, потребують матеріальної допомоги, яку неможливо надати, якщо у вірних не буде на то грошей чи інших матеріальних засобів. Так що без них – ніяк. Головне тут, пам’ятати, що Подавцем усіх земних благ є Господь Бог, а вірні – лише канал поширення цих благ для нужденних. Ну і що в цій конструкції суперечить Біблії? Що поганого в тому, щоб вірні були хай не багатими, але цілком заможними людьми? Хоча відмінність між заможністю та багатством ну ду-у-уже розпливчасте. Але це не тема нашої розмови.

Але що спричинило доволі поширену думку, що віруючі люди мають бути обов’язково бідними? – Радянське минуле. У ті прокляті часи якщо людина відкрито заявляла, що вірить у Бога, це автоматично означало що вона опинялася на узбіччі суспільного життя: пристойної освіти та роботи, звісно за радянськими мірками, вона отримати не могла. А що могла отримати, так це реальний термін ув’язнення. А це все у свою чергу для більшості вірних означало злиденне життя. Так що в ті часи думка, що вірні – це бідні люди, мала всі підстави. Тепер же, дякувати Богові, ті часи минули, і вірним ніщо не заважає зростати в матеріальному плані. Звісно, не забуваючи про більшу важливість духовних речей.

Редакція сайту

Щоб завантажити цей запис у форматі doc натисніть на посилання:
docЧи дійсно гроші зло?


Ваш коментар:

Попередній запис

Бідність – розплата за гріхи?

Бідні люди із зрозумілих причин завжди ставилися до багатих без особливих симпатій. У цьому легко переконатися, подивившись у будь-якому фольклорному ... Читати далі

Наступний запис

Вірні і багатство

Розпочавши в попередньому дописі мову про стереотипну думку про те, що віруючі люди повинні бути бідними, слід зауважити, що багатьох ... Читати далі