Ангел з мечем

Люди нещасні. Вони куди більш нещасні, ніж здаються. Смерть краде все наше, а удача насправді – не подарунок долі, а наживка фортуни. Так колись, багато століть тому, писав Сенека, утішаючи друга і учня. Зі своїм горем і своїми втратами ти завжди залишаєшся один. Навіть найближча людина тут не помічник. Чашу скорботи п’ють наодинці. Але бувають часи, коли цю чашу належить випити разом з тобою всьому народу. Хмари насуваються над людством, земля палає вогнем, саме повітря пронизане гнітючим занепокоєнням – ангел-губитель спускається до нас з тим самим вогненним мечем, який неодноразово бачили в його руках ще з часів втраченого раю.

Літописці Ізраїлю свідчать, що таке моторошне видіння ангела-мечоносця було відкрите царю Давиду. Це для християн ангели стали мірилом лагідності, ніжності, навіть уразливості, християнство «приручило» ангелів. Але для громадян Старого Завіту зустріч з ангелом була явленням сили, могутності і жаху. Ангелів боялися. Вони вселяли страх, жахали. Останній такий переляк – явлення ангелів пастухам у день народження Бога. Пам’ятаєте? Що перше сказав ангел? «Не бійтеся!» (Лк. 2:10). Вони були страшенно налякані, адже ангели приходили тільки для покарання і викриття чи як вісники біди і строгої, пекучої волі Божої.

І ось цар Давид побачив ангела. Біля току Орни він відкрився царю. На власні очі Давид бачив, як ангел припинив винищування людей. Морова виразка вражала ізраїльтян. Загинуло 70 тисяч. За що? Чому Господь попустив таке лихо? Надто багато було несправедливості, розбратів, кровопролиття, помсти і насильства, в яких був винний, звичайно, і цар Давид, – і йому про це сказали, – так що самі стихії цього світу обернулися проти людини. Ми до кінця не знаємо, чому з нами трапляється те чи інше лихо, але нам відкрито, що кожен наш гріх, кожна несправедливість відбивається на тілі всього космосу, тремтінням проноситься по обличчю всесвіту, викликаючи обурення і катастрофи в найвіддаленіших куточках землі. Ось тоді і приходить цей ангел-винищувач (1Пар. 21:15), і меч його вражає без пощади.

Важко почався рік дві тисячі чотирнадцятий від Різдва Христового. Народні хвилювання, кровопролиття, аномалії природи, розбрати в церкві і в суспільстві, безліч смертей і хвороб.

Ангел-губитель знову зійшов на землю, і кожен відчуває приховану тривогу і хвилювання. Страшно від того, що люди, які одного дня спробували насильства, вже потім ніяк не можуть зупинитися. Ведмідь – звір красивий і благородний, але, кажуть, якщо він хоч раз покуштує людської крові, з ним станеться щось моторошне – з цієї миті він полюватиме тільки за людьми. Що ж такого в нашій крові? Чому насильство, свавілля, безкарність так п’янять, зводять з глузду навіть дуже хороших людей?

У цей тривожний час ми вчитуємося в повідомлення, ловимо кожну звісточку про шумні події, що хвилюють, наше серце не може заспокоїтися, і це добре – значить, серця наші чуйні. Але для християн цього мало. У такі важкі дні, коли ангел-губитель сходить на землю, усе творіння Боже чекає, щоб християни зробили свою службу, віддали свій борг. Ні, не просто помолилися в церкві, урочисто, до стомлення, але кожну думку, кожну звістку про горе людське ми повинні вміти перетворювати на молитву.

Якщо ви дивитесь новини – в Інтернеті, по телевізору, – нехай кожна звістка розродиться в молитву за тих, хто постраждав, хто потребує допомоги, за скривджених і кривдників, за кинутих дітей і безсердечних батьків, за калік і сиріт, за недолугих політиків, за шахраїв, спортсменів, розбещених актрис, дисидентів, за неправедно засуджених, за тих, хто їх засудив, за обдурених літніх людей, за безумних нацистів. Усі вони – творіння Боже, всі нещасні і потребують милості та співчуття.

Нехай кожна думка, повідомлення навернеться в молитву, тому що в кожній молитві – співчуття іншому, біль за нього і благословення йому. Просто бажати їм добра. Щиро і від щирого серця.

Не можемо ми, християни, бажати комусь зла. Тому що люди нещасні. Усі нещасні. Більш нещасні, ніж здаються. І якщо цього разу лиходій вирвався на свободу, уникнув суду, обдурив безневинних, хіба він переміг, чи набув щастя? Що може бути гірше, ніж бути Гітлером? Яке покарання можна побажати Сталіну? Він – Сталін, що може бути гірше за це?

Бути злочинцем і кровопивцем – прокляття саме по собі. А значить, навіть найостаннішому лиходію ми не можемо бажати зла, і якщо кожен християнин привчить себе молитися всім серцем, усією душею всякий раз, коли чує про біду, якщо привчиться він благословляти, тобто благим словом і побажанням добра напучувати кожну людину, про яку почує, яку зустріне, добру чи злу, відступить ангел, опустить свій меч.

Тому зло і лютиться, наступає, нахабніє – християни зовсім забули про доброту і милосердя, захотіли крові, сп’яніли від ненависті, шукають людських жертв, похітливо шукають помсти. Потрібно зупинитися, поки не пізно. Лагідності і доброти чекають від нас люди, звірі і птахи. І ангели, які створені не для винищування людей, а для радості, втіхи і ялинкових іграшок. Єдиний раз, коли їм дали бути самими собою – в іудейській пустелі, вночі, як би соромлячись свого лагідного лиця, ангельський хор співав на честь Бога-малюка. Навіщо музикантові хапатися за меч? Людська злість навіть ангела здатна зробити губителем. Це неправильно. Перестаньте мучити ангелів!

Автор: архімандрит Сава (Мажуко)

Попередній запис

Важливі запитання

«Небеса повідають славу Божу, творіння ж рук Його сповіщає твердь» (Пс. 18:2), – запевняє нас Біблія. Таке свідоцтво має викликати ... Читати далі

Наступний запис

Суперечка про владу

«Усяка душа нехай підкоряється вищій владі, бо немає влади не від Бога; існуючі ж власті поставлені Богом. Тому той, хто ... Читати далі