Шляхи Господні

Македонська імперія – сучасна назва для великого царства македонського царя Олександра Великого і його наступників. Площа імперії складала близько 5,2 млн. км2, і таким чином на той час вона стала найбільшою імперією у світі. Втім, слід зауважити, що невдовзі після раптової смерті Олександра Великого, більш відомого як Олександр Македонський, ця імперія розпалася на кілька частин, де правили його колишні воєначальники.

Але попри свою коротку історію, це державне утворення принесло на завойовані землі елліністичний світ, його мову та культуру, що суттєво зблизило різні народи. У той час кожна освічена людина знала грецьку мову, саме ж знання цієї мови давало людині можливість подорожувати різними країнами того світу без ризику залишитися незрозумілою. Цьому ж сприяло і повселюдне захоплення грецькою культурою. Отже завоювання Олександра Великого зблизили різні народи і з часом зробили можливим порозуміння між ними.

Як не дивно, але ці грандіозні, фактично тектонічні події стали лише прелюдією до приходу Сина Божого, Господа Ісуса Христа на землю. Повселюдне знання грецької мови, її культури, спростило поширення Христовими учнями євангельської звістки. Адже на той час між народами вже не існувало такої цивілізаційної прірви, стіни нерозуміння, яка існувала за кілька століть до приходу Спасителя у світ. От так непомітно Господь готував ґрунт для поширення Своєї Церкви.

Але останнім підготовчим кроком став не якийсь звитяжний військовий похід, не якесь видатне географічне відкриття, навіть не початок царювання якогось видатного правителя-реформатора. Зовсім ні. Останньою підготовчою подією стала проповідь Предтечі Господнього, пророка Івана Христителя на річці Йордан, куди «приходила вся країна Юдейська» (Мр. 1:5). Іванові пророчі слова: «Услід за мною йде он Потужніший від мене, що Йому я негідний, нагнувшись, розв’язати ремінця від узуття Його. Я христив вас водою, а Той вас христитиме Духом Святим» (Мр. 1:7,8), – виявилися для історії всього людства не менш значущими, ніж створення Македонської імперії, її розпад і поширення на її території еллінської культури. Адже ці обидві події були частиною Божого плану з приходу Сина Божого у світ.

Зважаючи на це, не варто дивуватися, ніяковіти, і, тим більше, нарікати на Господа, стаючи свідком подій, що відбуваються у світі загалом і у власному житті. Адже все, абсолютно все, відбувається у світі згідно Божого плану, відомого повністю лише Йому одному: «Ваші думки – не Мої це думки, а дороги Мої – то не ваші дороги, – говорить Господь. – Бо наскільки небо вище за землю, настільки вищі дороги Мої за ваші дороги, а думки Мої – за ваші думки» (Іс. 55:8,9).

Редакція сайту

Щоб завантажити цей запис у форматі doc натисніть на посилання:
docШляхи Господні


Ваш коментар: