Від засудження – одні збитки

Хороша людина – це та, яка не вбила, не вкрала, не розпусничала і не пиячила. Хто зрозумів, що життя з Богом – добре, а формула щастя – Господні заповіді. Така людина і сама знає, що вона непогана. Знає, що гріхи її простимі і звичайнісінькі – засудження і холодність до Бога.

Бог багатьма дарами збагатив людину. Але багато дарів вирішив притримати, не давати людині до певного часу. Розум даний людині при створенні. Можливість бачити і коїти зло людина взяла собі сама. Право бачити зло, судити його і знаходити йому місце Бог залишив Собі.

Користуючись розумом і умінням розрізняти добро і зло, ми спасаємося від загибелі. Ми бачимо погану людину і знаємо, що може убити або заразити душу, і ухиляємося. Без цього не можна – знищать, як худобу.

Наш розум – нам друг, бо він нас робить вільними. Тому для злих людей наш розум – супротивник, підпорядкувавши який, вони можуть підпорядкувати нас майже задарма. І за наш розум б’ються Бог і вороги.

Наша душа нарозхват у бісів, людей і Бога. Нам треба бути дуже уважними до того, до кого ми посилаємо нашу душу.

Люди із сект заклинають людину залишити свій розум, свої почуття і в результаті знищити себе як особу. Але Богові угодне, щоб ми використовували Його дари і не викидали їх у кишеню «духовного наставника». Натомість обдуреній людині пропонується радість безумного існування.

Диявол нам підсовує свою п’яну радість існування без любові.

І тільки Бог дає радість, що живиться розумом і любов’ю.

Людина весь час робить вибір усередині себе і зовні. Її внутрішній компас увесь час включений і прокладає їй шлях серед світу людей. Але є одна межа, за яку не можна заходити нашому компасу, – межі повноважень Божих, головна з яких – Його остаточні суди.

Чому ж засудження гріх?

Людина думає і зважує, як маленький бог на маленькому страшному суді. Але в нас немає повного знання і повної милості, і тому суд наш неправедний.

Тільки Бог благий. Тільки Він судить чесно і з любов’ю. А людина упереджена і зла, тому суд її мерзенний.

У засудженні грішить не лише розум і неповнота інформації. Розум має бути урівноважений противагою серця.

Розум – інструмент або машина. Його напрям і результат залежать від тієї мети, яку йому дало серце. Серце, що перебуває в злості, творить засудження. Серце повне любові взагалі не творить суду.

У злому серці людина принижує людину, яку засуджує. Глумиться над нею, нівечить її образ, зводить до тваринних образів, бруднить і вбиває.

Ті, хто засуджує, скоюють злочин. Як і всякий злочин, він має самозасудження. Засудження – повна протилежність любові. Воно повністю закриває серце для благодаті.

Чи можемо ми собі дозволити таку розкіш? Можливо, ми занадто щасливі, якщо як десерт допускаємо спробувати трохи страждань і горе? Невже нам потрібні зайві страждання?

Людина скрізь шукає радість і благодать. Гріх має свою радість. Вона на секунду пожвавлює і бадьорить, а потім потьмарює душу на дні і тижні. Людина карає себе мороком душі, маленьким кінцем світу. Вона, шукаючи радості, напитується не Божою благодаттю, а власним сурогатом втіхи. Людина в безумстві міняє Божу втіху на свою.

І серце гасне. Серце задихається. Душі задушливо. Розум затьмарився. Дуже неприємний стан. І дуже знайомий. Так живуть люди – страждаючи там, де достаток щастя.

Для тих, хто уміє любити, дуже важливо, щоб палало серце. Ті, які люблять Бога, знають, що з Ним на серці – світло, божественна ніжність, тиша, спокій і радість. Така людина боїться задути свічку свого серця. Вона уникає засудження не тому, що не бачить безлад, а тому, що вважає, що неподобства треба виправляти, не придушуючи серця.

Але Бога люблять одиниці. Інші Богові трудяться, бояться Його чи ненавидять.

Про злих людей і писати не хочу. Бог для них суддя. А для тих, хто працює Богові чи боїться Його, скажу, що засудження, заздрість, лихослів’я, ненависть або упертість украй НЕВИГІДНІ. З ними одні збитки.

Позаздрив або засудив – і замість благодаті завалив серце камінням. А до зайнятого серця не може увійти Святий Дух. Коли не входить любов і світло, тоді входить зло і темрява.

Гроші, майно, здоров’я, таланти, сила – усе має сенс тоді, коли приносять радість. У результаті єдина цінність – наше відчуття благодаті. Але якщо серце завалене чавунними кулями, воно не може прийняти, ні куплену радість, ні п’яну радість, ні радість заняття спортом, або відпочинком.

Зло знецінює всі наші капітали. Приносить збитки, вимірювані в грошах. Адже щоб відновити радість життя, треба витрачатися на підірване злістю здоров’я, на відпочинок, на купівлю дорогих речей. Бо дешеві речі не сильно і радують.

Для тих, хто боїться Бога, новини ще гірші. Замінивши Божі суди на свої і замінивши свою волю на Божу волю, людина виганяє Господа із себе повністю. Така людина сама приводить себе до горя і розтерзання своїми пристрастями. Замість Пана Бога приходить пан біс. Це дуже жорстокий пан і заміна не рівнозначна.

Шукати свого – означає страждати. Це парадоксально, але чим більше собі нагрібаєш, тим похмуріше на душі. Тим тривожніше і тим зліше серце.

Шукати свого замість Божого – справжнє безумство. Ніхто не п’є воду з помийної ями. Ніхто не їсть тухлу їжу. Але майже всі хороші люди розмінюють Боже світло на свою дурість і дивуються з поганого самопочуття, хвороб, нещасть, тягарів. Невже засудження, заздрість, упертість, злість – це те, чого нам дуже терміново не вистачає?

Коли ми шукаємо свого, то страждаємо, а Богові нас шкода. Він увесь час намагається нас відвернути від непотрібних страждань благодаттю. Яку пора помітити.

Можливо, любити і бути любимим все-таки краще? Можливо, Бога непогано любити, адже Він відповідає взаємністю? Мені здається, що є сенс дозволити собі любити і прожити життя повним світла.

Автор: священик Костянтин Камишанов

Попередній запис

Проти засудження

Бажання досконалості, прагнення до досконалості, я переконаний, – найважливіше бажання, яке має керувати нами. Ісус Христос говорить про це прямо: ... Читати далі

Наступний запис

Влада прощати

Про прощення говорити непросто, тому що все, здається, про нього вже сказано. Ні про що, можливо, не написано в християнській ... Читати далі