Що Біблія каже стосовно вживання наркотиків?

У Біблії прямо не говориться про вживання якихось наркотиків, отже немає і конкретних заборон відносно цього. Проте це не означає, що рекреаційне використання психоактивних речовин допустиме. Навпаки, є декілька надзвичайно ясних біблійних принципів, які виносять вживання будь-яких наркотиків далеко за межі допустимої поведінки.

Почнемо з того, що християнам дана універсальна вказівка шанувати і дотримувати закони країни, в якій вони живуть (Еккл. 8:2-5; Мф. 22:21; 23:2-3; Рим. 13:1-7; Тит. 3:1; 1Пет. 2:13-17). ЄДИНИЙ випадок, коли нам дозволено порушувати закони країни, – коли вони суперечать Божим вказівкам (Дан. 3 і 6; Діян. 5:29). Інших виключень з цього правила немає. Всупереч поширеній думці, проста незгода із законом не є дозволом на його порушення.

Багато хто стверджує, що вживання марихуани заборонене необґрунтовано. Вони називають лицемірством цю заборону при одночасному дозволі вживання нікотину і алкоголю. Вони можуть бути щирими у своїх переконаннях, але, проте, вони помиляються. Щиросерда зневага законом не скасовує покарання за його порушення, як ясно дає зрозуміти наш Господь. Народжені згори християни не лише повинні коритися владі, але і мають вказівку провадити бездоганне життя заради Євангелія (1Кор. 10:32; 2Кор. 4:2; 6:3; Тит. 2:1-8; 2Пет. 3:14). Ясна річ, що порушення закону не відноситься до бездоганного життя.

Очевидно, що цей принцип не відноситься до споживачів наркотиків, які живуть у таких країнах, як Нідерланди, де рекреаційне вживання наркотиків є законним і допустимим. Проте існують більш універсальні правила. Наприклад, усі християни мають бути вірними керівниками відносно того, що Бог довірив їм, незалежно від своєї національної приналежності (Мф. 25:14-30). Це включає наші земні тіла. На жаль, незаконне вживання наркотиків – надзвичайно ефективний спосіб зруйнувати своє здоров’я не лише фізично, але і морально та емоційно.

Марихуана, будучи найменш шкідливою з усіх наркотиків, все ж потенційно смертельна. Прибічники її вживання тішаться тим фактом, що, на відміну від більшості інших наркотиків, отримати від неї смертельне передозування при нормальному споживанні (тобто палінні) здається неможливим. Але це ніяк не знижує потенційний смертельний ризик раку легенів, емфіземи та інших форм хронічної обструктивної хвороби легенів, викликаної палінням марихуани. Хоча вона може потрапляти в організм і без паління, тим самим усуваючи ці ризики, все ще зберігаються негативні фізіологічні і психологічні наслідки, включаючи порушення репродуктивної та імунної систем, а також когнітивних здібностей.

Окрім відповідального управління, як християни ми віримо, що наші тіла нам не належать. Ми були «куплені дорогою ціною» (1Кор. 6:19-20), «не тлінним сріблом або золотом… а дорогоцінною Кров’ю Христа, як непорочного і чистого Агнця» (1Пет. 1:17-19). Заплативши за нас Своїм життям, Ісус створив у нас щось абсолютно нове, щось неймовірне. Давши нам Свого Духа, Він преобразив нас на свого роду органічні храми. Таким чином, турбота про наше здоров’я – це не просто питання відповідального управління, але богобоязливого благочестя. Це і дивно, і жахливо.

Ще один біблійний принцип стосується нашої схильності вірити обману. Будучи слабкими істотами, нам властиво помилятися. І оскільки ми є об’єктами сильної прихильності Бога, Його вороги – наші вороги. Це включає найголовнішого ворога – диявола, батька брехні (Ін. 8:44), найбільш грізного і рішучого супротивника. Усі напучення апостолів бути тверезими і не спати (1Кор. 15:34; 1Сол. 5:4-8; 2Тим. 4:5; 1Пет. 1:13; 4:7; 5:8) нагадують нам про необхідність бути пильними стосовно хитрощів диявола (1Пет. 5:8), що прагне ввести нас в оману. Тверезість також важлива для молитви (1Пет. 4:7), як і послух Богові (Іс. 1:10-17).

Що стосується залежності, то не усі наркотики викликають фізичну залежність. Проте, усі вони психологічно затягують. Хоча більшість людей знають про фізичну залежність, коли організм не в змозі функціонувати належним чином без сторонньої речовини, психологічна залежність менш відома. Це – поневолення розуму, яке часто характеризується нав’язливими станами і відсутністю бажання кинути. Якщо фізична залежність призводить до підпорядкування тіла, то залежність психологічна підпорядковує собі волю. Залежні зазвичай кажуть наступне: «Я зможу кинути, коли захочу, але я доки просто не хочу». Таке ставлення гарантує тривале використання наркотиків, коли споживачі стають залежними від них всупереч абсолютно недвозначному біблійному принципу. Річ у тім, що ніхто не може від щирого серця служити двом панам (Мф. 6:24; Лк. 16:13). Будь-який час, проведений на колінах перед богом наркотиків, – це час, проведений спиною до Бога Біблії.

Священне Писання каже, що Божа рятівна благодать «вчить нас, щоб ми, відкинувши нечестя і мирські похоті, цнотливо, праведно і побожно жили в нинішньому віці» (Тит. 2:12).

За матеріалами сайту https://www.gotquestions.org

Попередній запис

Що Біблія каже про наркотики?

Вважається, що проблема наркотичної залежності почала вражати людей у 20 столітті, і особливо набрала оберти в наш час. Але ті, ... Читати далі

Наступний запис

Небезпечна самовпевненість

Багато людей між алкоголізмом і наркоманією ставлять знак рівняння, сильно не замислюючись про відмінності між цими двома людськими недугами. А ... Читати далі