Чому люди починають зловживати алкоголем

З давніх часів існують свідоцтва про згубний вплив надмірного вживання алкогольних напоїв. Приміром, у Біблії є згадки про те, як Ной випив «вина, і сп’янів, і лежав оголеним у наметі своєму» (Бут. 9:21). Аристотель вважав, що пияцтво є добровільним безумством, а Плутарх казав, що жодне тіло не може бути таким міцним, щоб вино не могло пошкодити його. Навіть, так звана, народна творчість накопичила величезну кількість різних приказок про шкоду алкоголю. Усі знають, що горілку пити – себе губити, а пити та гуляти – добра не бачити. Знають, але людина – істота не ідеальна, що має право на помилку. Але чому істота, яка вважає себе розумною, зробила міріади відкриттів, створила незлічену кількість шедеврів, продовжує спотикатися об одні й ті самі перешкоди на своєму шляху протяжністю у віки? Це питання в загальній свідомості давно перейшло в розряд вічних.

Існує ряд конкретних причин, через які людина все частіше вдається до зловживання алкоголем. Розглянемо причини особисті, залежні в основному від обставин, які людина може змінити, або сприйняти без прийняття алкоголю, і глобальні, які існують незалежно від конкретної особи.

  1. Особисті

У медицині відомо, що часте і тривале вживання особливих хімічних речовин (наркотиків) призводить до хронічного захворювання, званого наркоманією. Алкоголь – найпоширеніший наркотик, який окрім шкоди здоров’ю «дарує» стан забуття, ейфорії. Частенько, як показує практика, люди, які страждають на алкоголізм, почали втрачати своє здоров’я, намагаючись заглушити емоційні сплески забуттям. Просто невдалий день – випив, проблеми з начальством – випив, посварився з дружиною – знову за чарку. Поступово життя стає неможливим (у його свідомості) без випитої чарки. Людина перестає помічати, коли в руці з’являється пляшка із спиртним, але переживає, якщо її немає. Забуваючи вже про те, що алкоголь був потрібен для розсіювання негативних вражень, хворий створює масу проблем собі і оточуючим, проблеми, які зазвичай серйозніші за первинні. Алкоголь б’є дуже влучно – у мозок людини, затуманюючи розум, відбираючи контроль. Тому вважається, що соціально алкоголік – це приклад форми девіантної поведінки, тобто поведінки, що відхиляється від загальноприйнятих моральних норм. Проте не завжди до пияцтва приходять як до засобу вирішення всіх проблем.

Буває, трапляється черга щасливих подій – удача ловиться за хвіст, справа йде на лад, життя з’являється в усій красі. Успіх супроводять свята, гуляння, випивка. Успішні моменти проходять, звичка залишається. Трохи алкоголю в обід, увечері з приятелем, за вечерею. Без алкоголю життя стає сірим, нудним. Немає того відчуття свята, яке гріло тіло і радувало душу. Плутаючи радісні враження з алкогольним сп’янінням, яке їх раніше супроводжувало, деякі люди, у майбутньому – алкоголіки, помиляються і починають святкувати… свою поразку.

Пияцтво з горя або радості не вичерпує усі варіанти самоубивства етиловим спиртом. Одні знаходять у вживанні алкоголю щось ексцентричне, оригінальне, модне – зазвичай таке відбувається при наслідуванні якогось знайомого, що має авторитет, або в компанії, але щоб навпаки – не виділятися. Так непомітно для хворих відбувається втрата контролю, починається вживання все більшої кількості алкоголю, занурення на соціальне дно. Також деякі особи, схильні до психопатії, схильні і до алкоголізму, користуючись спиртним як засобом для уповільнення власної активності. Постійно нервові, завжди в русі, гіпердинамічні вони знаходять у випитому засіб для загальмовування думок, усього, що сприймається із зовні.

  1. Глобальні

Оскільки в нашій країні регулювання алкоголю є слабо узгодженим, а ціни на алкоголь низькі відповідно до середньої зарплати, кожен без зусиль може потрапити в алкогольну пастку. Як наслідок, доступність алкоголю обумовлена місцями і часом продажів. Вночі практично в будь-якому цілодобовому магазині можна придбати спиртні напої, вдень же купівлю можна зробити як у магазині, так і в ларьку, буквально всюди.

Пропаганда алкоголю у фільмах, стереотип, що алкоголізм – національна риса – це фактори, що діють на свідомість величезної кількості людей. Реклама спиртного в телеефірі обмежена, але за рахунок інших каналів ЗМІ ухитряються залишатися уїдливими, настирними, всюдисущими. Проблемою є і слабка інформованість населення про межі помірного і надмірного вживання алкоголю.

Автор: Антон Смирнов

Попередній запис

Жіночий алкоголізм

Ми звикли до того що при слові «алкоголік» у нашій уяві відразу спалахує характерний образ чоловіка. Важко собі навіть уявити, ... Читати далі

Наступний запис

Біблійні принципи для повного утримання від алкоголю

Розглядаючи біблійні принципи з цього питання, перерахуємо на початку деякі наслідки вживання алкоголю: Алкоголь руйнує тіло Навіть у малих кількостях ... Читати далі