Ціна віри

Все у світі має свою ціну. З подібним твердженням мало хто посперечається. Проте ця житейська істина має відношення і до духовної сфери: за кожного з нас заплачена максимальна, яка тільки можлива ціна – сам Бог, Ісус Христос, віддав Себе задля нашого спасіння: «Так бо Бог полюбив світ, що дав Сина Свого Однородженого, щоб кожен, хто вірує в Нього, не згинув, але мав життя вічне» (Ів. 3:16).

Тому не має дивувати той факт, що віра, сповідування Ісуса Христа Спасителем теж має свою ціну: для кожного – особисту, більшу чи меншу, але все таки ціну. Про це нам нагадує Послання до Євреїв: «Камінням побиті бували, допитувані, перепилювані, умирали, зарубані мечем, тинялися в овечих та козячих шкурах, збідовані, засумовані, витерпілі. Ті, що світ не вартий був їх, тинялися по пустинях та горах, і по печерах та проваллях земних…» (11:37,38).

Але не варто сприймати цей опис як залякування, у жодному разі. Це просто дружнє попередження: щоб люди серйозно ставилися до того, у що вони вірять, що має формувати їхнє життя. Адже віра – це не тільки визнання буття Бога, але й дотримування певної системи цінностей, яка передусім міститься в Божих заповідях, визнавання, що є добрим, а що є поганим, що у свою чергу зумовлює відповідну поведінку: уникання зла та творення добра. В іншому випадку це буде лише самообманом: «Хто говорить: Пізнав я Його, але не додержує Його заповідів, той неправдомовець, і немає в нім правди!» (1Ів. 2:4).

Але світ повстав проти Бога, світ противиться Богові і так чи інакше намагається схилити кожну людину на свій бік: чи прямо, чи опосередковано пропонуючи їй замість Божої власну систему цінностей. Це не оминуло вірних. При чому в деякі моменти історії світ не гребував вдаватися до жорстких заходів, щоб нав’язати вірним свою точку зору як єдину правильну. Хто ж не погоджувався з цим зазнавав усіляких притиснень, психологічного тиску, відкидання, ув’язнень, тортур чи навіть насильницької смерті. Питається, чим вірні так погрожували світу, що він вдавався до таких заходів?

А погрожували, несли явну небезпеку світу тим, що своєю вірою підривали його авторитет, свідчили, що найбільшим авторитетом є не світ, а Бог – Творець всього видимого і невидимого; Бог, Якому кожен з нас у належний час має дати звіт: «Бо мусимо всі ми з’явитися перед судовим престолом Христовим, щоб кожен прийняв згідно з тим, що в тілі робив він, чи добре, чи лихе» (2Кор. 5:10). А цього світ не хоче визнавати і намагається заставити вірних замовчати, переманити на свій бік, а якщо не вдається: просто усунути, знищити, щоб не бачити перед собою цього нагадування.

Але ці старання в підсумку все одно виявляться даремними: «Бо кожен, хто родився від Бога, перемагає світ. А оце перемога, що світ перемогла, віра наша» (1Ів. 5:4). Але світ до останнього буде боротися, тому кожному вірному треба пам’ятати, що його віра має ціну: для кожного – особисту, більшу чи меншу, але все таки ціну.

Редакція сайту

Щоб завантажити цей запис у форматі doc натисніть на посилання:
docЦіна віри


Ваш коментар: