Вийти з печери

В оповіданні Герберта Велса «Країна сліпих» герой потрапляє у відрізану від зовнішнього світу гірську долину, населену людьми, які вже багато поколінь уражені спадковою сліпотою. Долина відрізняється родючістю і м’яким, сприятливим кліматом, так що її сліпі мешканці цілком пристосувалися до свого життя у вічній темряві. Пам’ять про світ, звідки колись прийшли їх предки, збереглася у вигляді міфів, що напівстерлися. Мандрівник намагається розповісти людям про світ за межами їх долини, але для них його слова здаються повною нісенітницею. Ці люди ніколи не бачили ні зеленої трави, по якій вони ступають, ні зоряного неба в них над головами, ні виблискуючих гірських піків, що оточують долину. Вони живуть у дуже невеликому світі, доступному їх почуттям, – і не вірять в існування чогось ще.

У знаменитому міфі старогрецького філософа Платона про печеру йдеться про в’язнів, що сидять у печері, і які можуть судити про реальні предмети тільки по тінях, які вони відкидають на стіни печери. Усе, що доступно їх сприйняттю, весь їх світ – це тіні, так що для людини, яка звільнилася з печери, зустріч з реальністю буде майже нестерпним потрясінням.

Обидва цих літературних образи об’єднує одне: люди можуть бути позбавлені найважливішого виміру їх життя, жити, як сліпі, як в’язні в печері, і майже не усвідомлювати цього. Величезний, таємничий і незбагненний світ духовної реальності залишається за межами їх життя. У нашій країні людям десятиліттями вселяли, що печера – це єдина реальність, і тепер, коли цей тиск вже давно припинився, люди вже просто звикли жити в печері. Їм важко повірити, що окрім печери є щось ще. Так, багато хто смутно відчуває, що печера – це ще не все; а дехто навіть з упевненістю говорить про величезний і сяючий світ за її межами. Але найчастіше люди відмахуються від таких розмов, навіть вважають їх шкідливими, відволікаючими від благоустрою нашого підземелля.

Мореплавець, що ступає на землю нового континенту, або космонавт, що виходить у відкритий космос, переживають менш дивне відкриття, ніж людина, яка відкриває реальність духовного світу; як несподівано прозріла, вона виявляє, що трава, по якій вона ходила весь цей час, смарагдово-зелена, сніг на гірських вершинах – білий, а небо – синє. Вона з раптовим здриганням бачить прірви, по краю яких ходила весь цей час, і з радісним трепетом – гостинні долини, повні дивних чудес. Звичка жити із закритими очима тягне її назад, але вона вже не може жити, як раніше.

І християнське життя – це життя в зіткненні з духовною реальністю. Іноді Бог дає нам усвідомити його дуже ясно; іноді ми повинні «ходити вірою, а не видінням» і просто зберігати вірність одного разу прийнятому рішенню. Як люди духовно пробуджені, ми покликані усвідомлювати, що ми є учасниками битви, і спокуси, які ми зазнаємо, – це її частина.

Очима прозрілого

Саме виходячи з цього усвідомлення духовної реальності ми і будуємо наші стосунки з Церквою. Ми починаємо розуміти, навіщо взагалі потрібна Церква, коли визнаємо, що світ значно більше звичної нам печери, у ньому є речі незмірно прекрасніші ніж усе, що ми колись бажали, і невимовно страшніші, ніж усе, що ми колись боялися; не лише світ, в якому ми живемо, але і ми, люди, значно більше, ніж сміли собі в цьому зізнатися; ми покликані до вічного життя – не просто до нескінченного, а до якісно іншого; причому це нове, абсолютно інше життя починається вже зараз.

Лицем до реальності

Люди йдуть з Церкви або відмовляються до Неї увійти з різних причин. Когось обтяжують заповіді, хтось не може знайти середовище для комфортного спілкування, когось бентежать (реальні або передбачувані) гріхи церковних людей. Але корінь нещастя не в тому, не в другому і не в третьому, швидше він у наполегливому ігноруванні найважливішого і, насправді, єдино важливого питання – чи правда це і навіщо все це? Чи дійсно Христос воскрес? Чи істину свідчить Євангеліє? Якщо це правда, то це правда незалежно від того, наскільки мені комфортно в Церкві або наскільки мені приємні ті чи інші люди, що стоять поряд зі мною в храмі.

Як каже шкільний підручник фізики, реальність – це те, що існує незалежно від нас і наших думок про це. Церква робить певні твердження про реальність: вона говорить про Бога, нашого Творця, Суддю і Спасителя, про те, що Христос помер за наші гріхи і воскрес з мертвих, про те, що всякий, хто повірить Йому і піде за Ним, набуде вічного життя, а той, хто остаточно заскніє в нерозкаянні, загине. Церква стверджує, що негайно після виходу нашого з тіла ми переконаємося, що ми зробили найважливіший у нашому житті вибір – і зробили його або правильно, або трагічно невірно.

Якщо все це неправда, Христос не воскрес, то нам не варто приєднуватися до Церкви і не слідувало б, навіть якщо б у Ній не було б жодної неприємної нам людини, бо в цьому випадку в самій Її основі лежить неправда. Якщо це правда, ми повинні приєднатися до Церкви. Якщо сам Бог, Який став людиною заради нашого спасіння, зустрічає нас у Таїнстві Євхаристії, то жодні гріхи і неміч людей, що перебувають поряд з нами в храмі, не можуть нас від Нього відвернути; якщо це не так, то нам нічого робити в храмі.

Ми обов’язково зіткнемося із спокусами, і вони будуть найрізноманітнішими. Але якщо ми стоятимемо лицем до істини і пам’ятатимемо про реальність тієї духовної битви, в яку ми залучені, їх течія нас не понесе. Наша віра, як свідчить Писання, є якір безпечний і міцний. Як каже святий апостол, «Одягніться в повну зброю Божу, щоб вам можна було стати проти хитрощів диявольських, бо наша боротьба не проти крови і плоті, а проти начальства, проти влади, проти світоправителів темряви віку цього, проти духів злоби піднебесних. Для цього прийміть повну зброю Божу, щоб ви змогли протистояти в день злий і, все подолавши, вистояти. Отже, станьте, підперезавши стегна ваші істиною‚ і зодягнувшись у броню праведности, і взувши ноги в готовність благовістити мир; а понад усе візьміть щит віри, яким зможете погасити всі розпечені стріли лукавого; і шолом спасіння візьміть, і меч духовний, що є Слово Боже. Усякою молитвою і благанням моліться у будь-який час духом, і дбайте про це саме з повною постійністю і благанням за всіх святих» (Еф. 6:11-18).

Попередній запис

Спокуси

«Горе світові від спокус, бо потрібно, щоб прийшли спокуси; але горе такій людині, через яку спокуса приходить», – каже Господь ... Читати далі

Наступний запис

У нас так не прийнято

Що було б, якби вас звозили на екскурсію в рай? Що якби ви могли пройти вулицями Небесного Єрусалиму і побачити ... Читати далі