Сім уроків сімейного життя від Акили і Прискілли

Прискілла, Акила та Павло

У світі сьогодні є велика нужда в зразкових сімейних парах. Акила і Прискілла – пара, описана в Новому Завіті, яка залишила сім гідних уроків, які можуть послужити для наслідування і для настанови будь-якій християнській парі.

  1. Прискілла і Акила разом здолали труднощі

Перший раз, коли про цю чудову пару згадується в Біблії, ми дізнаємося наступне: «Після цього Павло, залишивши Афіни, прийшов до Коринфа; і, знайшовши одного юдея, на ім’я Акила, родом із Понту, який недавно прийшов з Італії, і Прискіллу, жінку його, – бо Клавдій звелів усім юдеям покинути Рим, – прийшов до них; і, за однорідністю ремесла, залишився у них і працював; бо їхнім ремеслом було робити намети» (Діяння 18:1-3).

Не легко змінити місце проживання, особливо, коли тебе змушують зробити це. Матеріальні поневіряння в наші дні примушують чоловіка відправити дружину в один бік світу, а самому поїхати в другий бік. На жаль, це вже стало зразком для деяких сімей, і часто чоловіки, які не бідують, посилають дружин працювати в інші країни і погоджуються проводити в розлуці довгий час тільки унаслідок матеріальної вигоди. Найсумніше бачити, як деякі християни в гонитві за матеріальним жертвують своїми стосунками і шлюбом.

  1. Акила і Прискілла разом працювали

Біблія каже, що в них було спільне ремесло – вони робили намети. У подоланні труднощів і в Божому служінні ця чудова пара завжди знала, як працювати разом. Цим же ремеслом займався і апостол Павло. Наприкінці послання до Римлян апостол Павло пише про них наступне: «Вітайте Прискіллу та Акилу, співпрацівників моїх у Христі Ісусі» (Рим. 16:3).

  1. Прискілла і Акила тримали двері своєї домівки відкритими

Коли, хтось має велике серце, у нього завжди вистачить місця в домівці і для інших. Якщо ж один з подружжя не гостинний, то і другий не зможе приймати гостей. Акила і Прискілла були дуже гостинними. Коли вони жили в Ефесі, сталася наступна подія: «Якийсь юдей, на ім’я Аполлос, родом з Олександрії, чоловік красномовний та досвідчений у Писаннях, прийшов до Ефеса. Він був наставлений на шлях Господній і, пломеніючи духом, говорив та вчив про Господа правдиво, знаючи тільки про хрещення Іоанове. Він почав сміливо говорити в синагозі. Почувши його, Акила і Прискілла прийняли його і досконаліше пояснили йому шлях Господній». (Діяння 18:24-26). Будинок їх був відкритий і для Аполлоса.

У Першому посланні до Коринф’ян апостол Павло написав: «Вітають вас Церкви Асійські; щиро вітають вас у Господі Акила і Прискілла разом із домашньою їхньою церквою» (1Кор. 16:19).

Через те, що подружжя було вимушене жити то в Римі, то в Коринфі, то в Ефесі, їм доводилося часто змінювати місце проживання. Але в будь-якому місці їх дім був відкритий для людей і для служіння Богові.

  1. Акила і Прискілла були місіонерами

Якщо з Риму вони поїхали через те, що Клавдій повелів усім юдеям віддалитися із столиці імперії, то з Коринфа вони попрямували в Ефес, супроводжуючи апостола Павла, і залишалися там, щоб учити і утворити церкву.

«Павло, пробувши ще чимало днів, попрощався з браттями і відплив до Сирії (і з ним Акила і Прискілла), обстригши голову в Кенхреях, за обітницею. Прибувши до Ефеса, залишив їх там, а сам пішов до синагоги і говорив з юдеями» (Діяння 18:18-19).

Під час написання апостолом Павлом першого послання до Коринтян у домівці Акили і Прискілли вже збиралася церква. Дуже сумно бачити, як деякі люди хочуть здійснювати християнське служіння і попрямувати на місії. Але після одруження стають занадто прив’язаними до комфорту, щоб кудись поїхати на служіння Господові.

  1. Акила і Прискілла учили людей Євангелію

Після того, як вони почули виступ і вчення Аполлоса в Ефеській синагозі, Акила і Прискілла наставляли його в себе вдома і точніше пояснили йому шлях Господній. Вони пояснили йому ні традиції, ні звичаї, ні думки людей, ні доктрини однієї або другої церкви, але шлях Господній.

  1. Прискілла і Акила жертвували своїм життям заради інших

Саме так написав про них у Посланні до Римлян апостол Павло: «Вітайте Прискіллу та Акилу, співпрацівників моїх у Христі Ісусі, котрі голову свою покладали за мою душу, яким не я один дякую, але й усі церкви з язичників‚ і домашню їхню церкву» (Рим. 16:3-4).

  1. Акила і Прискілла шанували один одного

У цієї сімейної пари не було проблем стосовно того, хто з них перший, бо вони шанували один одного. Ні апостол Павло, ні євангеліст Лука у своїх посланнях не роблять відмінностей між чоловіком і дружиною, показуючи тим самим, що вони працювали з повним присвяченням у тісній співпраці. Одного разу вони кажуть про них: «Акила і Прискілла», а другим разом: «Прискілла і Акила». Акила і Присклилла не відкидали один одного, але працювали в найпрекраснішій і найплодоноснішій співпраці.

Нехай допоможе нам Бог здійснювати Його покликання в нашому шлюбі, як це робили Акила і Прискілла!

За матеріалами сайту https://baptist.org

Попередній запис

5 біблійних принципів щасливого подружжя

Принцип перший: «Як свої тіла» Перший принцип стосується чоловіків. Слово Боже каже: «Чоловіки, любіть своїх жінок, як і Христос полюбив ... Читати далі

Наступний запис

Кращий приклад

Кажуть, що сьогодні сім’я перебуває в кризі. З цим легко погодитися, зважаючи на кількість розлучень, а також на те, як ... Читати далі