5 біблійних принципів щасливого подружжя

Принцип перший: «Як свої тіла»

Перший принцип стосується чоловіків. Слово Боже каже: «Чоловіки, любіть своїх жінок, як і Христос полюбив Церкву і віддав Себе за неїТак повинні чоловіки любити своїх жінок, як свої тіла: хто любить свою жінку, любить самого себеОтже, кожен із вас нехай любить свою жінку, як самого себе» (Еф. 5:25,28,33).

Коли чоловік приходить із роботи і відпочиває, але при цьому вимагає, щоби дружина, яка теж щойно прийшла з роботи, відразу почала займатися хатніми справами – вкрай неправильний підхід. Виходить, своє втомлене тіло ніжно поклав відпочивати на диван, а втомлену дружину відправив працювати по господарству «в другу зміну». «Любіть, як свої тіла», – підкреслює Біблія. Турбуватися і переживати про дружину потрібно так, як ти турбуєшся про себе самого. Адже вона і є частиною тебе, як сказав Адам: «Ось, це кістка від кісток моїх і плоть від плоті моєї» (Бут. 2:23). Тому, як вчить Біблія: «Також і ви, чоловіки, поводьтеся розсудливо з жінками, як немічному сосуду, віддаючи їм честь‚ як співспадкоємницям благодатного життя, щоб не було вам перешкод у молитвах» (1Пет. 3:7).

Принцип другий: «Хто в домі господар?»

А тепер Біблія звертається до жінок. Жінки, залишайтеся в сім’ї на тому місці, на якому рекомендує Біблія. Що б не стверджувало сучасне суспільство, як би багато не заробляла жінка, головою вдома завжди має бути чоловік. Це чітко підкреслює Писання: «Жінки, коріться своїм чоловікам, як Господеві, бо чоловік є голова жінки» (Еф. 5:22,23). Біблія забороняє дружинам намагатися взяти головування над чоловіком. Причому для блага самої жінки. Адже сім’я, в якій зміщено баланс, в якій чоловік поступово відсувається на другий план, у результаті неминуче приходить до краху. Якщо ви не будете з повагою віддавати чоловікові головування в сім’ї, він звикнеться з думкою, що вся відповідальність – на жінці. І просто припинить проявляти ініціативу. Поступово жінка перестане поважати такого чоловіка, а чоловік буде обтяжений життям із жінкою-командиром. Шлюб – чудова річ, не варто його ламати, переставляючи ролі чоловіка і жінки.

Принцип третій: «Вгамувати язик»

І якщо для чоловіка перша заповідь щасливого шлюбу – турбуватися і брати на себе відповідальність, то для жінки – контролювати власний язик. Впорається жінка з цим завданням – буде їй сімейне щастя.

Про те, як небезпечно не контролювати свої слова, Біблія каже: «І язик – вогонь, прикраса неправди; язик поставлений так між нашими членами, що сквернить усе тіло і запалює круг життя, будучи сам запалюваний від геєни… а язика приборкати ніхто з людей не може: це – невтримне зло; він повний отрути смертоносної» (Як. 3:6,8). Зауважте, Слово Боже підкреслює небезпеку, яка виходить від неприборканого язика – «отрута смертельна». Тобто, отрута настільки небезпечна, що запросто може вбити сім’ю.

Саме жінкам особливо важко контролювати слова. І саме тому жінкам особливо потрібно намагатися це робити. «Пиляти» чоловіка, ображати його почуття достоїнства, показувати неповагу до чоловіка – це найкоротший шлях до руйнування сім’ї.

Біблія підкреслює: «А жінка сварлива як ринва, що з неї вода тече завжди»[1] (Пр. 19:13); «Краще жити у землі пустельній, ніж з дружиною сварливою і сердитою» (Пр. 21:19). А ось як Слово Боже характеризує хороших жінок: «Вуста свої відкриває з мудрістю, і лагідне наставляння на язиці її» (Пр. 31:26).

Чому так багато чоловіків намагаються під будь-яким приводом втекти з дому? У кращому випадку – піти до друзів, у гіршому – до товаришів по чарці чи інших жінок? Тому, що там чоловіки знаходять те, що їм важливе: повагу, слова захоплення, схвалення. Тому перше питання п’яного чоловіка: «Ти мене поважаєш?» І відповідь: «Я тебе поважаю!» І чоловіки задоволені: шановані один одним люди сидять, спілкуються. І не тягне нікого додому. Тому що там – жінка, яка не навчилася вгамовувати свій язик. Кожне слово її – закид, докір, удар по чоловічому відчуттю власної гідності. Про це і попереджує Біблія: «Мудра дружина влаштує дім свій, а нерозумна зруйнує його своїми руками» (Пр. 14:1).

Дорогі жінки, проведімо експеримент. Протягом хоча б місяця спробуйте побути жінкою по Біблії: не кажіть чоловікові жодного слова дорікання, але намагайтеся говорити щонайбільше слів підтримки, підбадьорення, поваги, любові. Можливо, спочатку буде важко. Але ви ж мудра жінка, зможете впоратися з труднощами. І подивіться, якими стануть стосунки у вашій сім’ї після того місяця. Без сумніву, до колишніх вам повертатися просто не захочеться.

Принцип четвертий: «Ви – окрема держава»

«Залишить чоловік батька свого й матір і з’єднається з жінкою своєю, і будуть обоє однією плоттю. Тож вони вже не двоє, але одна плоть. Отже, що Бог з’єднав, того людина нехай не розлучає» (Мф. 19:5,6). Не дарма Біблія підкреслює важливість відділення від батьків. Адже найповніше: фінансове, територіальне, емоційне відділення від тата і мами – один із важливих кроків на шляху до щасливої сім’ї. І, як би не хотілося чоловікові чи дружині прийти до своєї мами зі скаргою на «другу половинку», цього робити не потрібно в жодному випадку. Ви – окрема держава. Все, що відбувається у вашій сім’ї, – суверенна справа вас двох. Втручання зовні, а тим більше втручання батьків, не вирішить ваших проблем, а, навпаки, створить нові.

Принцип п’ятий: «Не ухиляйтесь»

Багато хто заявляє, що християнство вважає секс чимось брудним і недостойним. Так, секс поза шлюбом таким і є. Але інтимні стосунки в шлюбі – це те, на боці чого і християнство стоїть упевнено. Адже сама Біблія вчить цьому. Слово Боже не лише не відгукується з недбалістю про інтимний бік шлюбу, але, навпаки, умовляє подружжя не забувати про цю важливу складову сімейного життя: «Не ухиляйтеся один від одного, хіба за згодою, до часу, щоб перебувати в пості та молитві, і знову будьте разом» (1Кор. 7:5); «Жінка не володіє своїм тілом, а чоловік; також і чоловік не володіє своїм тілом, а жінка» (1Кор. 7:4).

Слово Боже підкреслює – інтимна близькість зміцнює сім’ю, є важливою складовою подружнього життя. До того ж є найкращою протиотрутою від будь-якого роду зради. Дружини, пам’ятайте це, і нехай не «болить у вас голова».

Ось такі принципи побудови щасливого шлюбу пропонує Біблія. Додайте до цього ще головні принципи християнського ставлення до ближнього: вміння прощати, поблажливість до слабкостей іншого, страх образити – і ви отримаєте ідеальний рецепт по-справжньому щасливої сім’ї.

Автор: Ірина Хаджебіекова


[1] У перекладі Івана Огієнка

Попередній запис

Страхи через шлюб

Якщо яка епідемія (чи більш модне нині – пандемія) вразила світ, так це епідемія розлучень. Згідно статистики, не менше половини ... Читати далі

Наступний запис

Сім уроків сімейного життя від Акили і Прискілли

Прискілла, Акила та Павло У світі сьогодні є велика нужда в зразкових сімейних парах. Акила і ... Читати далі