Шлюб і сімейні відносини

Принципи шлюбу

Стосунки між чоловіком і дружиною – найбільш важливі людські відносини, що відбуваються в житті. Саме в шлюбі навчаємося ми любові до іншої особи, навчаємося прощати один одного, навчаємося увазі один до одного і турботі один про одного, прощаємося зі своїм егоїзмом. Біблія багато каже про принципи шлюбу, і що він означає для учнів Христових.

Ісус так казав про шлюб: “Чи не читали ви, що Той, Хто створив на початку, чоловіком і жінкою створив їх? І сказав: заради цього залишить чоловік батька свого й матір і з’єднається з жінкою своєю, і будуть обоє однією плоттю. Тож вони вже не двоє, але одна плоть. Отже, що Бог з’єднав, того людина нехай не розлучає” (Мф. 19:4-6).

Ісус нагадує про те, як Адам і Єва з’єдналися разом саме як чоловік і дружина. Господь Бог створив Єву з плоті Адамової і привів її до нього вже як дружину і помічницю. Про все це розповідається в 1 та 2 розділах книги Буття. Проте, з того, як Ісус зображує чоловіка, який залишає своїх батьків і з’єднується з жінкою, очевидна наявність уроків для всіх чоловіків і жінок на всі часи, а не тільки для наших прабатьків (створених безпосередньо Богом). Ми можемо вивести ряд загальних висновків із сказаного Ісусом у Мф. 19:4-6, що стосуються чоловіка і дружини:

  1. На самому початку Бог створив чоловіка і жінку саме як різностатеві істоти і привів їх один до одного. Бог не привів чоловіка до чоловіка чи жінку до жінки; гомосексуалізм – мерзота перед Богом і строго засуджується в Біблії (Лев. 18:22; Рим. 1:26,27; 1Кор. 6:9,10).
  2. Шлюб – з’єднання тільки одного чоловіка і тільки однієї жінки. Адаму не було дано багато дружин, але лише одна.
  3. Шлюбний союз визначений Богом. Коли Єва була приведена до Адама, Бог благословив їх спільне життя, почавши Свою мову словом “Отже”. Із самого початку шлюб був урочистим серйозним зобов’язанням двох людей по відношенню один до одного.
  4. Бог бажає, щоб шлюбний союз чоловіка і жінки тривав до тих пір, поки обоє вони живі. Бог забороняє розривати цей союз, який Він благословив, і ми читаємо в Біблії, що Бог ненавидить розлучення.

За те, що Господь був свідком між тобою і дружиною юности твоєї, проти якої ти чинив віроломно, тим часом як вона подруга твоя і законна дружина твоя. Але чи не зробив того самого один, і в ньому перебував чудовий дух? що ж зробив цей один? він бажав одержати від Бога потомство. Отже, бережіть дух ваш, і ніхто не чини віроломно проти дружини юности своєї. Якщо ти ненавидиш її, відпусти, – говорить Господь Бог Ізраїлів; образа покриє одяг його, – говорить Господь Саваоф; тому пильнуйте за духом вашим і не чиніть віроломно” (Мал.2:14-16).

Не так просто наслідувати ці слова, тому є необхідність поміркувати над ними. Пророк Малахія описує події, що мали місце в Єрусалимі за часів Неємії. Вони відображені в книзі Неємії, розділ 13. Єврейські чоловіки розводилися зі своїми єврейськими дружинами і брали за себе дружин-чужоземок. Чоловіки кидали дружин своєї юності, з якими колись розділяли спільну віру в Бога. Їх спокусили жінки, які ніколи не знали Бога, і таких вони тепер брали в дружини. Роблячи це, вони повторювали ту ж помилку, яку зробили їх попередники, коли пішли за дочками Моава і через це впали в блуд, відвернувшись від свого Бога (Чис. 25).

З викриття Малахії ми можемо зробити наступні висновки:

  1. Передбачається, що дружина – ваш хороший друг і партнер. Ви маєте бути їй вірні, бо дали урочисту обіцянку (уклали завіт), коли вибрали її собі в дружини.
  2. Бог бажає благочестивого потомства, тобто дітей, які бояться і благоговіють перед Ним. Тому Бог наказує, щоб чоловік і дружина були навіки разом, як одна плоть, яку ніколи не можна розділити. Дотримуючись цього, вони можуть побудувати хорошу і добру сім’ю, в якій діти навчаться любові до Бога і служіння Йому.
  3. Чоловік має бути вірний своїй дружині все своє життя.
  4. Бог ненавидить розлучення; чоловіки не повинні кидати дружин і брати собі нових.

Ми повинні глибше поглянути на ідею “благочестивого потомства”. Найпершу заповідь, яку Бог дав першій сімейній парі, можна знайти в першому (!) розділі книги Буття:

І благословив їх (Адама і Єву) Бог, і сказав їм Бог: плодіться і розмножуйтеся, і наповнюйте землю, і володійте нею, і владарюйте над рибами морськими і над птахами небесними, і над усякою твариною, що плазує по землі” (1:28).

Якщо поставити цей вірш поряд з наведеним вище віршем з Малахії, можна ясно засвоїти Божу мету. Бог хоче, щоб земля наповнилася людьми, але це мають бути люди, які бояться Бога і служать Йому. Цей обов’язок і покладається на чоловіків і дружин в усі часи і в усіх народах.

Місце сексуальних стосунків

Ми бачили з Мф. 19, що фізичний союз чоловіка і жінки в шлюбі є дар Божий. Шлюб – це любов і ніжність двох людей, які стали одним цілим. Біблія каже, що цей союз треба шанувати і зберігати в чистоті, і невірністю можна тільки зруйнувати його.

Шлюб у всіх нехай буде чесний і ложе непорочне; блудників і перелюбників судить Бог” (Євр. 13:4). Біблія учить, що дві людини в шлюбі стають однією плоттю (1Кор. 6:16), але саме дві. До шлюбу ні чоловік, ні жінка не повинні мати сексуальних контактів з ким би то не було. Одружившись, чоловік має бути вірний дружині, дружина має бути вірна чоловікові. Давайте ще раз подивимося на слова Христові:

Чи не читали ви, що Той, Хто створив на початку, чоловіком і жінкою створив їх? І сказав: заради цього залишить чоловік батька свого й матір і з’єднається з жінкою своєю, і будуть обоє однією плоттю. Тож вони вже не двоє, але одна плоть. Отже, що Бог з’єднав, того людина нехай не розлучає” (Мф. 19:4-6).

  1. Чоловік повинен залишити батька і матір – це зовсім не означає, що батьки викреслюються назавжди з життя, і що після укладання шлюбу знімається всяка відповідальність по догляду за ними в старості. А означає це лише те, що набута дружина стає в його сім’ї на перше місце, і турбота про неї переважає над усім.
  2. Чоловік “з’єднується” з дружиною. Слово, використане Ісусом, означає “дуже тісний контакт”, і дуже маловірогідно, що Ісус зображує таким чином стосунки сексуальні. Швидше, Він учить тут про союз, передусім, душевний і духовний; тут має бути присутня найтісніша єдність поглядів, помислів, бажань. На це і треба, у першу чергу, звертати увагу при виборі потенційної нареченої. Треба чітко уявляти, що дійсно є головним для кожного з молодих людей, перш ніж вступати у шлюб.
  3. Двоє стають однією плоттю, сексуальні стосунки починаються тільки після одруження.
  4. Дружина дана чоловікові Богом як помічниця (Бут. 2:18), щоб разом вони могли працювати для Господа і разом чекати настання Царства Божого. Коли Ісус радив Своїм учням узяти на себе Його ярмо (Мф. 11:29), Він використовував дуже схоже слово; ми повернемося до цієї ідеї пізніше.

Коли ми обмірковуватимемо шлюб так само, ми краще зрозуміємо всю його важливість, і чому слід звертати серйозну увагу на Божу вимогу по обопільному дотриманню вірності в шлюбних стосунках. Люди, які переступають Божі веління, що стосуються сексуальних стосунків, називаються в Біблії розпусниками чи перелюбниками (перше має на увазі сексуальні зв’язки поза шлюбом, друге – сексуальний зв’язок чоловіка і дружини “на стороні”). Такі “Царства Божого не успадкують” (1Кор.6:9,10).

Багато що в книзі Притч було написано царем Соломоном. Він був людиною, яка мала у своєму гаремі величезну кількість дружин і наложниць, загальним числом у 1000 осіб, як повідомляє Біблія (3Цар.11:3)! І жодна з них не зробила його дійсно щасливим; а щастя може прийти тільки за умови побудови сім’ї на біблійних принципах. Можливо, маючи на увазі свій гіркий досвід, Соломон і присвятив багато притч сексуальним стосункам. Наприклад, у 6 розділі книги Притч (27-35) він яскраво і мальовничо перераховує наслідки перелюбу, порівнюючи його шкоду з вогнем у пазусі, який нічим не можна приборкати. Подібні діяння ламають життя багатьом, завдаючи глибоких ран серцю і позбавляючи людину короткого земного щастя.

За матеріалами сайту www.dobrіe-vestі.ru

Попередній запис

Біблійний погляд на сім'ю (закінчення)

ІІІ. Новозавітне вчення про шлюб і сім’ю Одружуватися чи не одружуватися? Біблія не забороняє одружуватися, але заохочує: "Дух же ясно ... Читати далі

Наступний запис

Підготовка до одруження

Вибираючи дружину Істинний учень Христовий знає, що брати в дружини треба тільки ту дівчину, яка розділяє з ним одну віру. ... Читати далі