Біблійний погляд на сім’ю (закінчення)

ІІІ. Новозавітне вчення про шлюб і сім’ю

  1. Одружуватися чи не одружуватися?

Біблія не забороняє одружуватися, але заохочує:

  • Дух же ясно говорить, що в останні часи відступлять деякі від віри, слухаючи духів спокусників і вчення бісівські, через лицемірство лжесловесників, спалених у совісті своїй, що забороняють одружуватися” (1Тим. 4:1-3).
  • Отже, я хочу, щоб молоді вдови заміж виходили, народжували дітей, управляли домом і не давали противникові ніякого приводу до лихомовства” (1Тим. 5:14).
  • Шлюб у всіх нехай буде чесний і ложе непорочне; блудників і перелюбників судить Бог” (Євр. 13:4).
  • А про що ви писали мені, то добре чоловікові не торкатися жінки. Але ж, щоб уникнути блудодіяння, кожний нехай має свою жінку, і кожна жінка нехай має свого чоловіка” (1Кор. 7:1,2).
  1. Християнський шлюб:

Бог забороняв шлюби Ізраїльтян з Хананеями, бо вони могли призвести до відпадання Ізраїлю від Бога: “Не вступай у союз із жителями тієї землі, щоб, коли вони будуть блудодіяти услід богам своїм і приносити жертви богам своїм, не запросили і тебе, і ти не спожив би жертви їхньої; і не бери з дочок їхніх дружин синам своїм і дочок своїх не давай заміж за синів їхніх, щоб дочки їхні, блудодіючи вслід богам своїм, не ввели і синів твоїх у блуд вслід богам своїм” (Вихід 34:15,16); “І не вступай з ними у споріднення: дочки твоєї не віддавай за сина його, і дочки його не бери за сина твого; тому що вони відвернуть синів твоїх від Мене, щоб служити іншим богам, і тоді запалає на вас гнів Господа, і Він незабаром знищить тебе” (Второзаконня 7:3,4).

Біблія забороняє віруючим одружуватися з невіруючими:

Вам не тісно в нас, але в серцях ваших тісно. Такою ж відплатою‚ – кажу як дітям, – будьте розширені і ви. Не схиляйтеся під чуже ярмо з невірними, бо яке спілкування праведности з беззаконням? Що спільного у світла з темрявою? Яка згода між Христом і Веліаром? Або яка співучасть вірного з невірним? Яка сумісність храму Божого з ідолами? Бо ви – храм Бога Живого, як сказав Бог: “Оселюся в них‚ і ходитиму в них‚ і буду їхнім Богом, і вони будуть Моїм народом. І тому вийдіть із середовища їхнього і відлучіться, – говорить Господь, – і не доторкайтесь до нечистого, і Я прийму вас. І буду вам Отцем, і ви будете Моїми синами і дочками,” – говорить Господь Вседержитель” (2Кор. 6:12-18).

Жінка зв’язана законом, доки живий її чоловік; якщо ж помер її чоловік, вона вільна вийти заміж за кого хоче, тільки в Господі” (1Кор. 7:39).

  1. Взаємини між подружжям:

Жінки, коріться своїм чоловікам, як Господеві, бо чоловік є голова жінки, як і Христос глава Церкви, і Він же Спаситель тіла. Але як Церква підкоряється Христу, так і жінки своїм чоловікам у всьому. Чоловіки, любіть своїх жінок, як і Христос полюбив Церкву і віддав Себе за неї, щоб освятити її, очистивши водяною купіллю через слова; щоб поставити її перед Собою славною Церквою, яка не має плями‚ чи вади, чи чогось подібного, але щоб вона була свята і непорочна. Так повинні чоловіки любити своїх жінок, як свої тіла: хто любить свою жінку, любить самого себе. Бо ніхто ніколи не мав ненависти до своєї плоті, а годує і гріє її, як і Господь Церкву, бо ми члени тіла Його, від плоті Його і від кісток Його. Тому залишить чоловік батька свого і матір і пристане до жінки своєї‚ і будуть двоє одна плоть. Тайна ця велика; я говорю щодо Христа і Церкви. Отже, кожен із вас нехай любить свою жінку, як самого себе; а жінка нехай боїться свого чоловіка” (Еф. 5:22-33);

Жінки, слухайте чоловіків своїх, як личить у Господі. Чоловіки, любіть своїх жінок і не будьте до них суворі” (Кол. 3:18,19);

“…щоб наставляли молодих любити чоловіків, любити дітей, бути доброчесними, чистими, дбайливими про дім, добрими, покірними своїм чоловікам” (Титу 2:4,5);

Також і ви, жінки, будьте покірні своїм чоловікам, щоб деякі з них, які хоч і не підкоряються слову, життям своїх жінок без слова приєднувались, коли побачать ваше чисте, богобоязне життя. Hехай буде прикрасою вашою не зовнішнє – заплітання волосся, золоте вбрання або нарядність в одязі, а потаємна людина серця в нетлінній красі лагідного і мовчазного духу, що дорогоцінне перед Богом. Так колись і святі жінки, покладаючи надію на Бога, прикрашали себе, підкоряючись своїм чоловікам. Так Сарра підкорялась Авраамові, називаючи його господарем. Ви – діти її, якщо робите добро і не лякаєтесь ніякого страху. Також і ви, чоловіки, поводьтеся розсудливо з жінками, як немічному сосуду, віддаючи їм честь‚ як співспадкоємницям благодатного життя, щоб не було вам перешкод у молитвах” (1Петра 3:1-7).

Нехай чоловік віддає своїй жінці належну любов; так само і жінка своєму чоловікові. Жінка не володіє своїм тілом, а чоловік; також і чоловік не володіє своїм тілом, а жінка. Не ухиляйтеся один від одного, хіба за згодою, до часу, щоб перебувати в пості та молитві, і знову будьте разом, щоб не спокушав вас сатана нестриманістю вашою. А втім, це кажу вам як дозвіл, а не як повеління. Бо бажаю, щоб усі люди були як і я; але кожен має від Бога своє дарування, один таке, інший – інше.

Безшлюбним та вдовам кажу: добре їм залишатися, як я. Але якщо не можуть стримуватися, нехай одружуються, бо краще одружитися, ніж розпалюватися. А одруженим заповідаю не я, а Господь: жінці з чоловіком не розлучатися, – якщо ж розлучиться, то нехай буде безшлюбна або помириться з чоловіком своїм, – і чоловікові не залишати своєї жінки. Іншим же кажу я, а не Господь: коли який брат має жінку невіруючу, і вона згодна жити з ним, то він не повинен залишати її; і жінка, яка має чоловіка невіруючого, і він згодний жити з нею, не повинна залишати його. Бо невіруючий чоловік освячується жінкою віруючою, невіруюча жінка освячується віруючим чоловіком. Інакше діти ваші були б нечистими, а тепер святі. Якщо ж невіруючий хоче розлучитися, нехай розлучається; брат чи сестра в таких випадках не зв’язані; до миру покликав нас Господь. Звідки ти знаєш, жінко, чи не спасеш чоловіка? Або ти, чоловіче, звідки знаєш, чи не спасеш жінки?” (1Кор. 7:3-16).

Яке вчення Біблії про сім’ю, виходячи з наведених вище віршів? Давайте узагальнимо:

  1. Людина може не одружуватися.
  2. Проте, для того, щоб не впасти в гріх, Бог рекомендує кожному мати дружину/чоловіка.
  3. Якщо людина одружилася, вона пов’язана сімейними узами до тих пір, поки обидва з подружжя живі.
  4. Біблія дозволяє розлучення в двох випадках: По-перше, у разі перелюбу одного з подружжя. По-друге, якщо один з подружжя увірував у Господа Ісуса Христа, а другий не хоче з ним жити.
  5. У випадку розлучення в подружжя є тільки два вибору: або примиритися і повернутися один до одного, або залишатися безшлюбними до кінця життя.
  6. У випадку смерті одного з подружжя, другий, згідно Біблії, має право одружитися чи вийти повторно заміж, але обов’язково в Господі, тобто новий обранець/обраниця має бути віруючою людиною.
  7. Якщо віруючий хоче створити сім’ю, він повинен одружуватися чи виходити заміж тільки за віруючу людину.

За матеріалами сайту Біблійний дискусійний клуб

Попередній запис

Біблійний погляд на сім'ю

І. Інститут шлюбу встановив Господь Бог Термін "одружуватися" в Старому і Новому Завітах перекладається наступними словами і поняттями: "бути паном", ... Читати далі

Наступний запис

Шлюб і сімейні відносини

Принципи шлюбу Стосунки між чоловіком і дружиною – найбільш важливі людські відносини, що відбуваються в житті. Саме в шлюбі навчаємося ... Читати далі