Біблія і астрологія – Старий Завіт

Даниїл тлумачить сон

Багато дослідників астрології вважають, що батьківщиною цієї псевдонауки є Месопотамія ІІІ тисячоліття до Р.Х. Народи в цьому регіоні ототожнювали сонце, місяць, зірки і планети з різними богами і богинями і вірили, що їх рух по небу позначається на долі народу і царів. Ассирійці, що завоювали північне Ізраїльське царство в 722-721 рр. до Р.Х., і вавилоняни, що захопило південне Іудейське царство в 587-586 рр. до Р.Х., посилено займалися астрологією. Цей інтерес до небесних тіл поза сумнівом передався частині скорених юдеїв.

Одне з найперших посилань на астрологію в Старому Завіті – заборона на поклоніння зіркам у Втор. (4:19). У цьому вірші Бог прямо попереджає обраний народ не поклонятися небесним тілам: “Щоб ти, глянувши на небо і побачивши сонце, місяць і зірки [й] усе воїнство небесне, не спокусився і не поклонився їм і не служив їм, оскільки Господь, Бог твій, віддав їх усім народам під усім небом“.

У законі Мойсеєвому є заборона на будь-які види магії під страхом смертного покарання (Лев. 19:31; 20:6): “Не звертайтеся до тих, хто викликає мертвих, і до чарівників не ходіть, і не доводьте себе до опоганення від них. Я Господь, Бог ваш. І якщо яка душа звернеться до тих, хто викликає мертвих і до чаклунів, щоб блудно ходити услід їм, то Я зверну лице Моє на ту душу і знищу її з народу її“.

Старозавітні пророки провадять вперту і тривалу боротьбу, щоб викоренити астрологічні переконання і пов’язане з ними шанування зірок в ізраїльтян. Ісая звертається до втіленої їм “дочки халдейської”, щоб висміяти “спостерігачів небес і звіздарів і віщунів”. Їх даремність доводиться тим, що вони зазнають повне фіаско і отримують вічне покарання від Господа: “Ось вони, як солома: вогонь спалив їх, – не визволили душі своєї від полум’я; не залишилося ні вугілля, щоб погрітися, ні вогню, щоб посидіти біля нього” (Іс. 47:14).

Пророк, який передрікає загибель Вавилону за його нечестя і згубне заняття магією і астрологією, від Божого імені з іронією каже: “Залишайся ж зі своїми чаклуваннями і з безліччю чародійств твоїх, якими ти займалася від юности твоєї: можливо, допоможеш собі, можливо, встоїш. Ти стомлена безліччю порад твоїх; нехай же виступлять спостерігачі небес і звіздарі й віщуни по новомісяччях, і спасуть тебе від того, що повинно статися з тобою. Ось вони, як солома: вогонь спалив їх, – не визволили душі своєї від полум’я” (Іс. 47:12-14). Тут прямо вказується на безсилля усіх видів магії перед волею і силою Божою і на неминучий кінець людей, які займаються магією і астрологією або прибігають до допомоги окультистів.

При зіткненні магів з пророками та іншими духоносними мужами сини пітьми зазнають поразки. Так, у Книзі Вихід (7-9) читаємо про те, як чародії, які опираються Мойсеєві, здійснюють багато чудес перед фараоном, але не можуть протистояти силі Божій і врешті-решт вимушені визнати свою поразку. У Книзі Буття (41) розповідається про тріумф праведного Йосифа над єгипетськими мудрецями. При усьому своєму чарівному мистецтві вони не в силах вірно розтлумачити фараонів сон. Пророк Даниїл також багаторазово осоромлює халдейських мудреців і магів (Дан. 2:4-5). Він каже, що сини світла завжди здійснюють свої чудеса і пророцтва за допомогою сили Божої. Маги і астрологи, які використовують своє магічне мистецтво, діють за допомогою демонічної сили і, ясна річ, зазнають поразки, коли намагаються боротися з Богом.

Пророк Єремія також виступає проти астрології. Від імені Божого він наказує своєму народу: “Не вчіться шляхів язичників і не страшіться знамень небесних, яких язичники страшаться” (Єр. 10:2). Він засуджує і тих юдеїв, які поклоняються вавилонській цариці Іштар, названою “богинею неба”, і що ототожнювалася з планетою Венерою. На її честь вони палять фіміам “у містах Іуди і на вулицях Єрусалима“, роблять узливання, печуть і роздають хліб з її зображенням. Після того, як культ Іштар був заборонений пророком, ідолопоклонники скаржаться, що щастя покинуло їх: “Терпимо в усьому нестаток і гинемо від меча і голоду” (Єр. 44:15-19). Усі ці попередження і заборони пророків були б немислимими, якби велике число ізраїльтян не поклонялося небесним тілам.

Відомі знання з астрономії були потрібні для створення і підтримки юдейського сонячно-місячного календаря. Як видно, виявилося неможливим знищити до кінця релігійні аспекти спостереження зірок у древньому Ізраїлі. У рукописах есейської общини з Кумрана, сучасній Христу, шукається тотожність між рухами небесних сфер і рисами людського обличчя, між астрологією і фізіогномікою. Подібні ідеї відсутні в Старому Завіті і ймовірно сприйняті під грецьким впливом. Люди з подібними інтересами прямо зв’язують макрокосмос з мікрокосмосом, внутрішні закони всесвіту і зовнішні характеристики тіла. З наукової і релігійної точки зору такі погляди є грубим забобоном.

Автор: архімандрит Павло (Стефанов)

Попередній запис

Чи так наївні вірні?

Світ звинувачує вірних у надмірній довірливості, начебто вони беззастережно вірять різноманітним байкам священиків і пастирів. Байкам, які до реального життя ... Читати далі

Наступний запис

Астрологія прийшла з Вавилону, а не з Біблії

Астрологи стверджують, що долі людей і цілих народів зумовлені розташуванням зірок. Які ці долі – можна з'ясувати за допомогою ретельного ... Читати далі