Чи є життя після смерті?

Біблія каже нам: “Людина, народжена жінкою, короткочасна і пересичена печалями: як квітка, вона виростає й опадає; тікає, як тінь, і не зупиняється… Коли помре людина, то чи буде вона знову жити?” (Іова 14:1-2,14).

Як і Іова, майже всіх нас турбує це питання. Що саме відбувається з нами після смерті? Невже ми просто перестаємо існувати? Чи життя – це постійне повернення на землю для здобуття особистої досконалості? Чи існує рай і пекло насправді, або ж це просто стан душі?

Біблія каже нам, що існує не лише життя після смерті, але й вічне життя, настільки славне, що “не бачило око‚ і вухо не чуло, і на серце людини не приходило те, що Бог приготував тим, хто любить Його” (1 Кор. 2:9). Ісус Христос – Бог у тілі – прийшов на землю, щоб дати нам дар вічного життя. “Але Він укритий виразками був за гріхи наші і мучимий за беззаконня наші; покарання світу нашого було на Ньому, і ранами Його ми зцілилися” (Ісаї 53:5).

Ісус узяв на Себе покарання, заслужене кожним із нас, і пожертвував Своїм власним життям. Трьома днями пізніше Він підтвердив Свою перемогу над смертю, воскреснувши в дусі і тілі. Він залишався на землі протягом сорока днів, і тисячі людей бачили Його до вознесіння у Свій вічній дім на Небесах. У Посланні до Римлян 4:25 записано, що Він “був виданий за гріхи наші і воскрес для виправдання нашого“.

Воскресіння Христове було добре відомою подією. Апостол Павло закликав людей переконатися в його дійсності від очевидців, і ніхто не міг заперечити йому. Воскресіння є наріжним каменем християнської віри – завдяки Христу, воскреслому з мертвих, ми можемо вірити, що також воскреснемо.

Апостол Павло докоряв першим християнам у невірі: “Коли ж про Христа проповідується, що Він воскрес з мертвих, то як же деякі з вас говорять, що нема воскресіння мертвих? Якщо нема воскресіння мертвих, то і Христос не воскрес” (1 Кор. 15:12,13).

Христос був лише першим з тих, хто буде знову покликаний до життя. Фізична смерть ввійшла через одну людину, Адама, з яким ми всі пов’язані. Але всі, хто прилучився до Божої сім’ї через віру в Ісуса Христа, отримають нове життя (1 Кор. 15:20-22). Так само, як Бог воскресив Ісусове тіло, так і наші тіла будуть оживлені під час повернення Ісуса (1 Кор. 6:14).

Хоча ми всі свого часу воскреснемо, не всі попадуть на Небеса. Кожній людині слід у цьому житті зробити вибір, від якого залежить, де він або вона проведе вічність. Біблія каже, що нам “визначено один раз умерти, а потім суд” (Євр. 9:27). Ті, хто досягнув праведності, отримають вічне життя на Небесах, а невірні будуть відправлені на вічне покарання, або в пекло (Мф. 25:46).

Пекло, як і Рай, – буквальне і дуже реальне місце. Це місце, де неправедні відчують вічний Божий гнів. Вони переживатимуть емоційні, психологічні і фізичні муки, страждаючи від досади, розчарування та безчестя.

Пекло описане, як безодня (Луки 8:31; Одкровення 9:1), як вогненне та сірчане озеро, де мешканці пекла “будуть мучитися день і ніч на віки віків” (Одкровення 20:10). У пеклі буде плач і скрегіт зубів, викликані горем і гнівом (Матфея 13:42). Це місце, “де черв їхній не вмирає і вогонь не вгасає” (Марка 9:48). Без сумніву, Бог не отримує задоволення від страждань грішників – Він хоче, щоб вони відвернулися від своїх грішних шляхів й отримали життя (Єзекиїля 33:11). Але Він не буде примушувати нас до покори; якщо ми вирішимо відкинути Його, у Нього не залишиться іншого вибору, як тільки дати нам бажане – життя без Його присутності.

Життя на землі – перевірка, підготовка до майбутнього. Для вірних – це буде вічним життям у безпосередній присутності Бога. То як же ми можемо стати праведними й отримати це вічне життя? Є лише один шлях – через віру в Божого Сина, Ісуса Христа. Ісус сказав: “Я є воскресіння і життя; хто вірує в Мене, якщо і помре, оживе. І кожен, хто живе і вірує в Мене, не помре повік” (Іоанна 11:25-26).

Дар вічного життя доступний усім, але заради нього ми маємо відмовитися від деяких задоволень цього світу і пожертвували себе Богові. “Хто вірує в Сина, має життя вічне, а хто не вірує в Сина, не побачить життя, але гнів Божий перебуває на ньому” (Іоанна 3:36). У нас не буде можливості розкаятися в наших гріхах після смерті, оскільки після зустрічі з Богом віч-на-віч у нас не залишиться вибору, як тільки повірити в Нього. Проте Він хоче, щоб ми просто зараз прийшли до Нього у вірі та любові. Якщо ми приймемо смерть Ісуса Христа як плату за наше гріховне повстання проти Бога, то нам гарантоване не тільки повноцінне життя на землі, але й вічне життя в присутності Христа в Царстві Божому.

За матеріалами сайту www.gotquestions.org

Попередній запис

Тілесне воскресіння: як це буде?

Те, що Церква говорить про воскресіння - це догмат, а не просто богословська думка, що міститься в Символі віри: "Чекаю ... Читати далі