Покаяння

Через певний час після скоєного гріха цар Давид написав псалом, в якому видно його якнайглибше розкаяння. У наступні віки цей текст (Пс. 51) став однією з найвідоміших покутних молитов юдаїзму і християнства. Він читається публічно, але пов’язаний із страшним таємним гріхом, скоєним царем.

І дивлячись як в оточуючому світі більшість людей, цілком можливо і ми, намагається уникнути відповідальності, або, принаймні, виправдати себе, це зайвий раз переконує нас у тому, наскільки незвично повівся Давид. Він – цар! – виступив з покаянням відкрито, навіть записав його у вигляді псалму, який став однією з народних молитов. Давиду чесні стосунки з Богом були дорожчі за власну репутацію.

Щось у нас опирається покаянню. Ми заперечуватимемо, брехатимемо, вивертатимемося, виправдовуватимемося, – усе, що завгодно, аби не каятися. Адже Ісус розпочав Свою проповідь словами: «Покайтеся!» Тема покаяння проходить через усі Євангелія. Ісус сповіщає його багатим і бідним, сильним і слабким, вірним і невіруючим.

Якщо я бачу таке глибоке протиріччя між Ісусовим закликом і власним опором цьому, мені потрібно розібратися: як я дійшов до такого життя? Що мені заважає виконувати ясні слова Спасителя? Роздумуючи про це, я бачу два основні фактори, що перешкоджають покаянню.

По-перше, заважає прагнення заслужити прощення, якщо можна так виразитися, технічно. Більшість релігій виробили складну техніку: паломництва, довгі колінопреклоніння, жертвопринесення і обряди очищення. Обрядова робота залишає почуття внутрішньої задоволеності. Ти немов загладив гріх ритуальними діями, заплатив за нього.

Проте християнство говорить про благодать, милість Божу. Самотужки свої гріхи ми ніяк не зможемо ні вилучити з минулого, ні загладити. Але Бог вже заплатив за них, і нам потрібно лише прийняти Його дар, довіритися Цілителеві. Благодать є вільний Божий дар, і шлях до нього лежить через покаяння.

По-друге, заважає бажання добре виглядати в очах людей. Мені хочеться, щоб про мене думали як про людину сильну і благородну. Після покаяння на тебе дивляться вже інакше. Невдачі і слабкості, які хотілося б приховати, спливли на поверхню…

Письменник Кіт Міллер відмічав, що парадоксальним чином єдиний спосіб змусити замовкнути свій внутрішній викривний голос, позбутися відчуття провини – це чесне визнання гріха перед людьми. Як скаже будь-який психотерапевт, наші таємниці нас контролюють. Їх влада ґрунтується на загрозі, що розкриється ганебна правда про минуле. Якщо ж ми добровільно ділимося цими таємницями з членами церковної общини, каже Міллер, викривні голоси замовкають.

Найважчий крок програми «Дванадцять Кроків» – п’ятий: «Визнати перед Богом, собою і якоюсь іншою людиною істинну природу наших помилок». Так, зізнатися іншій людині у своїх проблемах найважче. Але похмура таємниця тягне на дно, і доки вона залишиться таємницею, я не зцілюся.

В одній з брошур товариства «Анонімних Алкоголіків» сказано, що тверезість – це 10% стриманості і 90% чесності: «Не виліковуються ті люди, які не можуть або не хочуть цілком підпорядкувати своє життя цій простій програмі; звичайно це чоловіки і жінки, які органічно не можуть бути чесними самі із собою… Вони за вдачею своєю не здатні засвоїти і підтримувати спосіб життя, що вимагає невблаганної чесності. Вірогідність їх одужання нижча за середню. Серед нас є люди, що страждають від серйозних емоційних або психічних розладів, але багато хто з них все-таки видужує, якщо в них є така риса, як чесність». Якщо людина уперто заперечує наявність у себе проблеми, центрам реабілітації доводиться йти на крайні заходи: звати родичів, колег і навіть барменів, які змусили б алкоголіка розкритися і визнати безсторонню істину.

Моє власне ставлення до покаяння змінилося так же сильно, наскільки і моє розуміння Бога. В отроцтві я уявляв собі покаяння приблизно як допит у суді. Я, обвинувачений, сиджу на лаві підсудних, а прокурор розкручує справу. Усе, що я скажу, може бути використане проти мене. Якщо я визнаю якийсь свій недолік або прорахунок, прокурор (тобто, Бог) не забуде скористатися цим визнанням як доказом моєї провини.

У Новому Заповіті теж є аналогія із судом, але виглядає вона інакше: «А коли хто згрішить, то маємо Заступника перед Отцем, Ісуса Христа, Праведного» (1Ів. 2:1). Бог відновлює нас через Сина Свого, який виступає в ролі нашого заступника, адвоката.

І знову я повертаюся до образу Великого Цілителя. Нещодавно я був у лікаря: турбувала інфекція в роті. Якби я заперечував симптоми, намагався не помічати біль і тримав рот на прийомі закритим, вилікуватися мене не вдалося б. Замість цього я довірився фахівцеві: роззявив рот чим ширше, відсовував язик відповідно до вказівок лікаря, дозволив узяти пункцію і пішов з рецептом і рекомендаціями з лікування. Покаяння діє схожим чином. Мета полягає не в тому, щоб спричинити мені біль (хоча іноді без болю не обійтися), а в тому, щоб повернути здоров’я. А для цього потрібна моя співпраця.

Клайв Л’юїс сказав: «Покаяння, цього добровільного упокорювання, свого роду смерті, Бог зажадає від вас перш, ніж прийме вас назад. Говорячи про покаяння, я лише описую вам, як повернутися до Бога».

Покірливо приймаючи свою недосконалість, я починаю ясніше бачити світ. Я відразу помічаю, що мої гріхи заважають духовному зростанню і здоров’ю. Як у лікаря: прийти, сказати про свою хворобу та отримати зцілення.

Попередній запис

Провина

Відчуття провини – перший знак небезпеки, перша звісточка про розлад. «Людина – єдина тварина, здатна червоніти. Втім, тільки їй і ... Читати далі

Наступний запис

Наслідки гріха

Давид тужить про сина Амнона, Джеймс Тіссо Багато людей ставляться до гріхів як до штрафних квитанцій ... Читати далі