Глибинна причина зла

Багато хто помиляється, вважаючи, що віра в Бога рятує людину від усіляких прикрощів і негараздів. Звичайно, у певному сенсі це так, проте часом віра стає причиною гонінь і пов’язаних з ними прикростей і поневірянь. І в цьому немає нічого дивного, адже Христос напередодні Своїх хресних страждань попереджав учнів, а разом з ними і наступні покоління Своїх послідовників: «Якщо Мене гнали, то гнатимуть і вас» (Ін. 15:20). Так що не треба дивуватися, що після Учителя світ почав переслідувати Його учнів.

Причини подібного ставлення Христос пояснив наступним чином: «Світло прийшло у світ, а люди полюбили темряву більше, ніж світло, бо діла їхні були лихі; бо кожен, хто чинить зло, ненавидить світло і не йде до світла, щоб не викрилися діла його, бо вони злі» (Ін. 3:19,20). Так що причина гонінь на Христа і Його послідовників криється не в них самих і не в звістці, яку вони несуть світу, а в самому світі, який не хоче приймати її і тому пручається їй. Аж до відкритого переслідування християн та навіть їх катувань і вбивств.

Що ж робити з усім цим? Може боротися? – Не факт, що допоможе, бо історія людства свідчить, що намагання боротися з несправедливістю та стражданнями призводили до ще більшої несправедливості і численних людських жертв – історія СРСР прекрасний тому приклад. Тоді не робити нічого? – Теж не варіант, бо потурання несправедливості знову ж таки породжує ще більшу несправедливість. Тоді що робити? – Єдиний варіант – виявити глибинну причину несправедливості, і з’ясувавши її, намагатися виправити, якщо не цілий світ, то хоча б власне життя, щоб самому не бути причиною несправедливості, тим більше чиїхось страждань, а заодно і своїх.

То в чому полягає глибинна причина несправедливості та людських страждань? – Щоб виявити цю причину, не треба вирушати в далекі мандри чи занурюватися в глибини людської підсвідомості – відповідь на це запитання міститься на початку Біблії, у 3-му розділі Книги Буття: «І сказав змій жінці: ні, не вмрете, але знає Бог, що того дня, коли ви з’їсте їх, розкриються очі ваші, і ви будете, як боги, що знають добро і зло» (Бут. 3:4,5). Саме намагання людей посісти Боже місце, їх бунт проти благого Творця, а через це – їх відпадання від Нього і є глибинною причиною усього зла, що коїться у світі. Ми ж, хто нині населяє цю планету, продовжуємо множити і ширити зло, несправедливість, людські страждання, зокрема і власні, у цьому світі. Так би мовити, продовжуємо справу попередніх поколінь.

Зупинити цю вакханалію, цей тріумф зла нам не під силу. Надто нерівні сили: зла, що коріниться в нас і шириться через нас, і наших благих намірів, як про це висловився апостол Павло: «Добра, якого хочу, не роблю, а зло, якого не хочу, роблю» (Рим. 7:19). Здолати все це зло лише під силу Господові: «Для людей це неможливо, та не для Бога, бо все можливо Богові» (Мк. 10:27). Власне для того, щоб спасти нас самих від того зла, що ми коїмо у світі, Христос і прийшов на землю: «Бо не послав Бог Сина Свого в світ, щоб судити світ, а щоб світ спасся через Нього» (Ін. 3:17).

Проте Господь шанує нашу свободу вибору, як шанував цю свободу і в Едемському саду, і через це не буде рятувати особисто кожного від зла без його власної згоди. Але «люди полюбили темряву більше, ніж світло» і через те у світі стільки зла, несправедливості та людських страждань, зокрема послідовників Христових. Але завершити цей допис варто на позитивній ноті, зважаючи на обітницю Христову: «Неправедний нехай ще чинить неправду; нечистий нехай ще оскверняється; праведний же нехай ще творить правду, і святий нехай ще освячується. Ось, прийду скоро, відомщення Моє зі Мною, щоб воздати кожному за ділами його. Я є Альфа й Омега, початок і кінець, Перший і Останній. Блаженні ті, які дотримуються заповідей Його, щоб мати їм право на дерево життя і ввійти в місто воротами. А зовні – пси і чародії, і любодії, і убивці, й ідолослужителі, і всякий, хто любить і чинить неправду» (Одкр. 22:11-15).

Що ще можна додати до цих слів? Хіба що повторити вслід за Іваном: «Амінь. Так, гряди, Господи Ісусе!» (Одкр. 22:20).

Тріумф Християнства, Гюстав Доре

Редакція сайту

Щоб завантажити цей запис у форматі doc натисніть на посилання:
docГлибинна причина зла


Ваш коментар:

Попередній запис

Боже оцінювання

Страшний суд (фрагмент), Фра Беато Анджелико «Один чоловік сказав Йому: Господи, невже мало таких, що спасаються? ... Читати далі

Наступний запис

Дві сторони однієї медалі

Триптих "Страшний суд", Фра Беато Анджеліко Багато-хто нарікає на те, що в розмовах про Божу справедливість, ... Читати далі