Надія

А тепер ми звертаємося до другого твердження в наведеному вище уривку: «Тримаймо непохитне визнання надії». Дуже часто надія, або сподівання, розуміється вірними неправильно. Це слово не має нічого спільного із сумнівом, ніби «може бути». Швидше, це поняття означає «упевнене очікування».

Коли Бог уперше з’явився Аврааму, Він обіцяв: «Я тобі щит, нагорода твоя вельми велика» (Бут. 15:1). У реальних обставинах в Авраама не було жодної надії народити дітей від безплідної дружини, тому його відповідь прозвучала досить понуро: «Господи, Господи, що даси Ти мені, коли я бездітний ходжу, а керівник мого господарства він Елі-Езер із Дамаску… Отож, Ти не дав нащадка мені, і ото мій керівник спадкоємець мені» (Бут. 15:2,3).

Було зрозуміло, що в цієї людини було мало надії або її не було зовсім, але Бог знав, що Авраам не зможе отримати Його обіцяння, поки не повірить. Тому Бог того вечора ж вивів його з будинку назовні, показав зірки на небі і велів їх злічити. Думаю, це сталося от як: Авраам, напевно, просто заснув, намагаючись злічити незлічену кількість зірок. На наступний ранок Господь розбудив його питанням: «Ти злічив усі зірки?»

Авраам відповів: «Ні, їх надто багато».

Бог отримав відповідь, на яку розраховував, і сказав йому: «Таким буде потомство твоє!» (Бут. 15:5). Бог помістив у нього Божественну віру – ясну картину Свого обіцяння Аврааму – незлічена кількість нащадків. Кожного разу, коли Авраам дивився на небо і бачив зірки, він згадував про Боже обіцяння і чув своїх численних нащадків, які вигукували: «Отче Аврааме! Отче Аврааме!» Торкаючись цієї теми, Новий Заповіт каже про Авраама: «Він проти надії увірував у надії, що стане батьком багатьох народів, за сказаним: Таке численне буде насіння твоє!» (Рим. 4:18).

Що було обіцяне Аврааму? «Таким буде потомство твоє!». Не маючи надії в реальному світі, Авраам вступив у Божественні сфери, і вони перевершили видиме своїм обіцянням. Божественна надія дивиться в Божественні сфери поверх очевидного з упевненим очікуванням. Авраам вважав за краще дивитися поверх очевидного, у Божественні реалії. Насправді Писання стверджує, що Авраам «був зовсім певний, що Він має силу й виконати те, що обіцяв» (Рим. 4:21). Він отримав обіцяння по вірі, яка була сильна надією. Нам сказано: «А віра то підстава сподіваного, доказ небаченого» (Євр. 11:1).

Наша віра матеріалізує надію або обіцяння Божі. Як ми бачили у випадку з Авраамом, Божественна надія – це розуміння, або проект Божої волі, яке фізичними очима бачити доки неможливо. Божественна надія виключно важлива, бо без надії віра нічого матеріалізувати не зможе. Слово Боже не лише вкладає в наші серця віру, воно дає нам також надію, а вірі дає розуміння.

Усе це можна порівняти з купою будівельного матеріалу, як, наприклад, черепиця, віконні рами, цемент, дерево, цегла і т. ін. Ми можемо усе це зібрати, але без проекту і креслень процес будівництва перетвориться на кошмар! Ви можете подумати: Я зможу побудувати без проекту. Можливо, проект є у вас у голові, але все одно вам знадобиться хоч якийсь план.

Увійти до Його присутності за завісою

Що стосується наближення до Бога, давайте ще раз поглянемо на наш головний текст: «Отож, браття, ми маємо відвагу входити до святині кров’ю Ісусовою, новою й живою дорогою… то приступімо з щирим серцем, у повноті віри, окропивши серця від сумління лукавого та обмивши тіла чистою водою! Тримаймо непохитне визнання надії, вірний бо Той, Хто обіцяв» (Євр. 10:19-23).

Павло ясно каже про наближення до Господа. Знову погляньте на слова: «Тримаймо непохитне визнання надії». Пам’ятайте, надія – це ваш проект, ваше розуміння Божественної картини того, що фізичними очима побачити неможливо. Пам’ятаючи про це, уважно прочитайте наступне: «Бо люди клянуться вищим, і клятва на ствердження кінчає всяку їхню суперечку. Тому й Бог, хотівши переважно показати спадкоємцям обітниці незмінність волі Своєї, учинив те при помочі клятви, щоб у двох тих незмінних речах, що в них не можна сказати неправди Богові, мали потіху міцну ми, хто прибіг прийняти надію, що лежить перед нами, що вони для душі як котвиця, міцна та безпечна, що аж до середини входить за заслону» (Євр. 6:16-19).

Ви бачите? З’єднайте обидва уривки разом і отримаєте: «То приступімо з щирим серцем, у повноті віриТримаймо непохитне визнання надії, вірний бо Той, Хто обіцявНадію, що лежить перед нами, що вони для душі як котвиця[1], міцна та безпечна, що аж до середини входить за заслону» (Євр. 10:22, 23; 6:19).

У Новому перекладі англійської Біблії це місце перекладене так: «Вона [надія] веде нас через завісу небес у Боже внутрішнє святилище». Саме Бог дав Аврааму ясне розуміння Божественної надії. Коли справа доходить до близькості, Святий Дух дає Божественне розуміння того, чого наші земні очі бачити не можуть, а саме, він показує Самого Господа, Який мешкає в тронному залі небес.

Коли ми наближаємося до Бога, ми звертаємося до Духа Божого всередині нас і проходимо через завісу нашого тіла і обмежене природне мислення, і потім входимо в Його присутність. Потрапивши туди, ми проходимо через внутрішнє святилище небес, де зустрічаємося з Ісусом і Отцем. У цьому внутрішньому святилищі ми відчуваємо безпосередню близькість з Господом слави!

Вірні часто намагаються уявити собі, що під час молитви входять у тронний зал. Але без надії Святого Духа це можна порівняти з нездатністю Авраама усвідомити обіцяння Боже, поки він не отримав наочне видіння цього обіцяння. І тільки після того, як Сам Господь зобразив ясну картину того, що буде, Авраам утямив все те, що обіцяв йому Бог.

Ми не можемо відчути істинне і близьке спілкування з Богом у внутрішньому святилищі без Святого Духа. Він дає нам надію, або ясне розуміння того, що фізичні очі побачити не можуть. З цим видінням ми наближаємося з повною вірою і відвагою до того, за що так дорого заплатив Ісус і в чому ми можемо жити. О, дякую Тобі, Ісусе, за пролиття Твоєї царственої крові за нас, так що ми можемо приступати з повною вірою в саму присутність Божу як тепер, так і у вічності!


[1] Якір

Попередній запис

Близькість з Богом прямо пропорційна нашій вірі

Якщо простежити далі за життям Саула, можна побачити постійне погіршення якості його віри. Ви побачите, що він все швидше віддаляється ... Читати далі

Наступний запис

Житейські паралелі

Ви можете наважитися наблизитися до Нього, бо Він дав вам запрошення на будь-який час. У цьому останньому розділі ми обговоримо ... Читати далі