Лихословити іншого, щоб прикрити свою сірість

Коли люди в суспільстві починають змагатися, хто кого перечорнить, це віддає бісовщиною. Відомі гучні скандали так захоплюють усіх, що суспільство розділяється.

Завдання всіх цих суперечок не в тому, щоб прийти до істини, це змагання, яка із сторін одна одну обчорнить сильніше. Хто в результаті цього втрачає? Усі. Мені здається, що це такий спосіб зайняти людей, відвернути їх від якихось серйозних проблем, від роботи над собою.

Потрібно змагатися не в тому, хто кого сильніше обчорнить або образливіше придумає прізвисько, а в іншому – хто краще побачить свої недоліки і вибачиться за них. Мають бути любов і пошана до гідності кожної людини, ким би вона не була, якою би вона не була, – це людина, образ та подоба Божі.

У будь-якому конфлікті ми маємо можливість вплинути на одну із сторін – на себе. На другу сторону ми вплинути не можемо. Треба розуміти, що є межа, яку ми переходити не можемо, бо це для нас, передусім, не корисно. І яку б грубість і лихослів’я ми не зустрічали на своєму шляху, це не привід переходити на ту ж лексику, на ту ж манеру поведінки, на ту ж істеричність і емоційність. Треба прагнути бути християнином.

Лихослів’я як інструмент для підняття власного рейтингу

Усім добре відомий епізод з Біблії про братів Каїна та Авеля. Обидва приносять Богові жертву, але в Авеля Бог жертву приймає, а в Каїна ні. У Каїна виникає почуття несправедливості, і він бачить в Авелі джерело своїх невдач. І тому в Каїна виникає не просто заздрість, а бажання знищити Авеля для того, щоб потім вже на цьому тлі, позбавленому конкурентів, скажімо так, виглядати гідно.

Так от, частенько лихослів’я психологічно виникає саме на цьому ґрунті. Для того, щоб людина виглядала краще, вона починає лихословити іншу. Чому вона так робить? У нашому занепалому світі якщо людина когось лихословить, когось ганьбить, то робить це з позиції людини більш досконалої, більш гідної. І таким чином вона прагне підняти свій рейтинг.

Лихослів’я – це тонка пристрасть, яка походить з дуже багатьох складових. Це, по-перше, гординя і самолюбність, бажання прославити себе. Це, по-друге, звичайно ж, заздрість до того, кого ти лихословиш. І, нарешті, це та ненависть, якою закінчується каїнів гріх, тобто це бажання смерті людини. Якщо не смерті фізичної, то смерті моральної – зганьбити людину так, щоб її вже за людину не вважали.

Як боротися з лихослів’ям

Кожній пристрасті протистоїть певна чеснота. Пристрасті лихословити людину протистоїть уміння бачити в кожній людині добре. Як Христос побачив добре в Закхеї, якому ніхто руки не подавав, а Він сказав: “Закхею, злізь скоріше, бо сьогодні Мені належить бути в тебе в домі” (Лк. 19:5). І виявилось, що душа Закхея відразу відігрілася. І те добре, що побачив Христос у Закхеї, проявилося: “Половину добра мого я віддам убогим і, якщо кого скривдив чим, поверну вчетверо“(Лк.19:8). Лихослів’я, звичайно, жодного зцілення душі не приносить.

Взагалі християнство стоїть на боці слабкого і сприймає гріх не як непоправну порочну рису вдачі чи особистості людини, а як недугу, як хворобу, маючи на увазі, що кожна людина створена Богом для спасіння, а не для погибелі. Тому для нас повинен стати головним принцип: люби грішника і ненавидь гріх. Як лікар ненавидить хворобу, з нею бореться, але при цьому він не бореться зі своїм пацієнтом, а разом з ним бореться проти його хвороби. І якщо ми говоримо, що той або інший гріх – це погано, ми не засуджуємо людину, ми засуджуємо гріх.

Це складні, тонкі речі, в яких часто відбувається плутанина. І мені здається, треба дуже чітко розуміти, що таке засудження. Ніхто з нас не має права ні про кого говорити, що це погана, пропаща людина, яку не любить Господь, яка позбавлена спасіння. Ніхто з нас не знає милості Божої, і яких людей Господь витягує і з якого бруду. Адже Він прийшов грішників спасти, прикликати їх до покаяння.

Автор: священик Петро Коломійцев

Попередній запис

Дар любові

Епіграфом цьому допису найкраще послужить наступний біблійний вірш: «І якщо роздам усе добро моє і віддам тіло моє на спалення, ... Читати далі

Наступний запис

Дещо про лихослів'я

Спілкуючись з людьми, я дійшла такого висновку: що нагадування про такий, здавалося б, нешкідливий гріх, як лихослів'я виводить із себе ... Читати далі