Історія динозаврів

У всьому світі час від часу знаходять скам’янілі кістки тварин, яких ми звикли називати динозаврами. Багато знахідок складаються лише з певних фрагментів, але іноді виявляються і майже цілі скелети. Виходячи з відмітних характеристик, таких, як структура черепа, кінцівок і т. д., учені змогли описати безліч різновидів динозаврів. Але виникають проблеми у визначенні динозавра як такого.

Звідки взялися динозаври?

У Біблії говориться, що Бог створив усіх мешканців суші в шостий день тижня Творіння (Бут. 1:24-25). Оскільки динозаври теж відносяться до наземних тварин, виходить, усі їх різновиди теж були створені в шостий день.

Еволюціоністи вважають, що динозаври пішли від рептилій, а ті, у свою чергу – від амфібій. Але для доказу цієї версії їм необхідно продемонструвати явні перехідні (проміжні) форми, чого вони зробити не в змозі, оскільки в них немає останків, що підтверджують їхню теорію. Тому еволюціоністи не можуть довести, що динозаври пішли від якихось інших тварин.

Хто відкрив динозаврів?

Світські книги свідчать, що перше відкриття тварин, згодом названих динозаврами, відбулося в 1677 році, коли лікар Роберт Плот знайшов кістки на стільки величезні, що належати вони могли, як вважалося тоді, або величезному слонові, або людині-велетневі.

Сер Річард Оуен

У 1822 році Мері Ментел прогулювалася англійською сільською місцевістю, коли знайшла на дорозі камінь, що яскраво виблискував на сонці. Вона показала його чоловікові – збирачеві скам’янілостей, який виявив, що цей камінь містить зуб дуже схожий на зуби сучасних рептилій, але був набагато більшим. Він дійшов висновку, що зуб належав величезній вимерлій рептилії, яка мала зуби, як в ігуани. У 1825 році він придумав назву для володаря зуба – “ігуанодон” (тобто “зуб ігуани”). Саме лікар Ментел став першим популяризатором ідеї про “епоху рептилій”.

Саме слово “динозавр” з’явилося в 1841 році. Сер Річард Оуен, знаменитий англійський учений-анатом, розглядаючи кістки ігуанодона і мегалозавра, дійшов висновку, що вони є унікальною, ще не систематизованою групою рептилій. Він і винайшов термін “динозавр” – від грецької “жахливий ящір”.

Скелет мегалозавра
Так на думку вчених виглядав мегалозавр
Порівняння розмірів мегалозавра та дорослої людини

Проте з біблійного погляду ці відкриття – далеко не перші! Першим відкрив динозаврів Адам, коли давав імена всім наземним тваринам, які були створені Богом на шостий день тижня Творіння (Бут. 2:19-20).

Як виглядали динозаври?

Ученим рідко доводиться мати справи з неушкодженими останками динозаврів. Навіть якщо вдається виявити цілий скелет, усе рівно він складає менше 40% загальної маси тіла, і на його основі не так легко реконструювати зовнішній вигляд тварини. Так, кістки нічого не розкажуть нам про колір шкіри динозавра, хоча серед скам’янілих останків знаходилися і такі, що дозволяли визначати структуру шкіри. Сучасні рептилії відрізняються великим кольоровим різноманіттям; можливо, це саме відбувалося і з динозаврами – вони теж могли різко відрізнятися один від одного кольором і структурою шкіри. Реконструюючи вигляд динозаврів на основі останків, учені роблять найрізноманітніші припущення і при цьому рідко приходять до спільної думки.

Чим живилися динозаври, і який мали спосіб життя?

Фільми зображують динозаврів агресивними хижаками. Але наявність гострих зубів сама по собі не може свідчити про певний спосіб життя чи раціон тварини. Проте вченим вдалося встановити, чим живилися деякі динозаври, завдяки вивченню їх скам’янілих екскрементів (копролітів).

Так виглядають копроліти

Спочатку, до гріхопадіння, усі тварини, у тому числі і динозаври, були травоїдними. Буття 1:30 свідчить: “А всім звірам земним, і всім птахам небесним, і всякому плазуну на землі, в якому душа жива, дав Я всю зелень трав’яну в їжу. І стало так“.

Отже, добре відомі хижі тиранозаври до гріхопадіння живилися тільки рослинною їжею. Багатьом захочеться на це заперечити: “Але ж у тиранозаврів були великі гострі зуби: значить, вони полювали на інших тварин та їли їхнє м’ясо?” Ні, це означає лише те, що в тиранозаврів дійсно були великі гострі зуби – і більш нічого.

Зуби тиранозавра
Зуби тиранозавра

Багато сучасних тварин з гострими зубами залишаються переважно травоїдними. Велика панда з дуже гострими (як у хижаків) зубами живиться бамбуком. Можливо, її зуби були створені такими, якими вони є, саме для такого раціону. Але еволюціоністи, намагаючись пояснити цей феномен, стверджують, що панда еволюціонувала як хижак і лише потім почала їсти бамбук.

Різні види кажанів живляться плодами, комахами, нектаром рослин, кров’ю; проте будова зубів кожного з видів не свідчить чітко про раціон тварин. Зуби ведмедів влаштовані практично так само, як зуби великих хижаків сімейства котячих (наприклад, левів), але при цьому більшість видів ведмедів живляться переважно (а деякі – виключно) рослинною їжею.

Зуби ведмедів
Попередній запис

Куди поділися динозаври?

Багато хто звик думати, що існування і загибель динозаврів оточені непроглядною завісою таємниці, і нам ніколи не дізнатися, коли саме ... Читати далі

Наступний запис

Коли жили динозаври?

Прибічники теорії еволюції вважають, що динозаври жили мільйони років тому. Проте слід зауважити, що на скам'янілих кістках динозаврів навряд чи ... Читати далі