«У сто раз більше»

Тепер подивимося, що зробив Ісус після того, як цей багатий юнак пішов: «І поглянув довкола Ісус, та й сказав Своїм учням: Як тяжко отим, хто має багатство, увійти в Царство Боже! І учні жахнулись від слів Його. А Ісус знов у відповідь каже до них: Мої діти, як тяжко отим, хто надію кладе на багатство, увійти в Царство Боже!» (Мр. 10:23,24).

Одного разу я роздумував над цією історією, і Дух Святий спрямував мою увагу до важливої деталі. Я уявляв собі цього багатого юнака, шанованого в суспільстві, який повільно йде від Ісуса в глибокій печалі, з опущеною головою і пригніченим виразом на обличчі. Я раптом усвідомив, що Учитель не побіг за ним, не схопив його за плечі і не сказав: «Почекай хвилину, друже мій. Я нагадаю тобі Соломонову мудрість, написану в Книзі Приповістей (19:17): «Хто милостивий до вбогого, той позичає для Господа, і чин його Він надолужить йому». Я сказав тобі продати те, що маєш, і віддати бідним; але пам’ятай, як сказано в Приповістях, усе, що ти віддаси бідним, Господь віддасть тобі. Не лише віддасть, Він поверне тобі в сто разів більше, ніж ти віддав!»

Цей багатий юнак, швидше за все, був хорошим бізнесменом. Тому, якби Ісус звернувся до нього з такими словами, бажаючи досягти його, ця людина напевно зацікавилася б і сказала: «Невже?»

Тоді Ісус відповів би: «Так! Тепер ти бачиш, як Я піклуюся про помноження твоїх статків, про фінансовий урожай? Ти станеш найбагатшою людиною не лише в місті, але і в усій країні». Почувши такі слова, ця людина, швидше за все, погодилася б йти за Ісусом.

У Слові Божому дійсно сказано, якщо ми почнемо віддавати наявне в нас, ми отримуватимемо назад, так само як насіння повертається до фермера багаторазово. Ця істина підтвердилася відразу після того, як хлопчина відійшов геть, бо Петро, частково протестуючи, частково запитуючи, випалив: «От усе ми покинули, та й пішли за Тобою слідом. Ісус відказав: Поправді кажу вам: Немає такого, щоб дім полишив, чи братів, чи сестер, або матір, чи батька, або діти, чи поля ради Мене та ради Євангелії, і не одержав би в сто раз більше тепер, цього часу, серед переслідувань, домів, і братів, і сестер, і матерів, і дітей, і піль, а в віці наступному вічне життя» (Мр. 10:28-30).

У цей момент Ісус подивився на них, які вже залишили усе, йдучи за Ним, і сказав: «Ви отримаєте в сто разів більш того, що ви залишили, зараз, у цьому житті (домівки і землі в гоніннях), і у віці наступному – життя вічне».

Чому Ісус не сказав ці слова чи Соломонові слова з Книги Приповістей багатому юнакові, що дуже хотів наслідувати вічне життя? Чому Він, здавалося б, утримує цю інформацію? Відповідь проста: Ісус ніколи не використав благословення, нагороди, подяки і вигоди Царства для залучення людей. Коли Він закликав Петра, Якова, Івана та інших, Він просто сказав їм: «Йдіть за Мною». Він не сказав: «Йдіть за Мною, і Я дам вам благословення, мир, процвітання, краще життя і усе інше». Він не сказав: «Йдіть за Мною і побачите, що Я можу зробити для вас». Він сказав: «Йдіть за Мною через те, Хто Я є. Я є Ісус Христос, ваш Творець, Учитель і Цар всесвіту».

Якби Петро, Яків, Іван та Андрій пішли за Ісусом через гроші, вони б ніколи не залишили свій бізнес. Той день, коли вони залишили його, був найвдалішим днем в усій їх риболовецькій кар’єрі. Завдяки Ісусу вони витягнули на берег два повні рибою човни! Вони не знали про обіцяння «у сто раз більше». Вони уперше чули про нього. Але вони точно знали, що в Ісуса слова життя, тому покинули все. Гроші не були для них визначальним чинником.

Бог не вимагає від людини досконалості, щоб йти за Ісусом. Він просить готовності і бажання слухатися Його! Ймовірно, цей молодий керівник був талановитіший за Петра. Проте Петро був готовий робити усе, про що Господь просив його. Ісус як і раніше чекає цього від нас, закликаючи залишити усе і йти за Ним.

Мій план і Його план

Коли в 1979 році я прийняв Ісуса Христа своїм Господом, Бог миттєво почав говорити мені про моє служіння. Я вчився на факультеті механічної інженерії в Університеті Перд’ю і був у списку відмінників, брав участь у тенісних турнірах від університету і збирався продовжувати навчання за програмою MBA в Гарварді. Я планував одружитися на дивовижній дівчині і надалі працювати в корпоративних продажах або менеджменті. Мені зовсім не хотілося займатися служінням. Усі служителі, яких я знав, здавалися мені людьми, не здатними займатися чимось іншим у житті. Вони жили в задушливих будинках, а їх діти росли дивними створіннями. Я виріс у містечку з населенням 3000 людей, тому в мене було дуже обмежене уявлення про християнське служіння. Тоді я ще не познайомився з хорошими служителями, а згодом дізнався, що таких дуже багато.

Але Дух Святий одного разу зійшов на мене під час богослужіння в церкві і сказав: «Джоне, Я призвав тебе в Моє служіння. Що ти робитимеш у зв’язку з цим?»

Я подумав: «Усі мої родичі відвернуться від мене, бо вони католики. Як усі інші служителі, я стану жити погано і убого». Але послух Богові для мене був важливішим, тому я схилив голову і помолився: «Так, Господи. Я буду Тобі слухняний і почну проповідувати, чого б мені це не коштувало! Я піду, куди Ти вкажеш мені, і скажу усе, що Ти накажеш мені».

У реальності після цього рішення нічого, що я собі уявляв, не сталося, але в той момент Бог не показав мені, як усе складеться. Він просто хотів знати, чи готовий я усе залишити і піти за Ним.

Якщо досліджувати служіння Петра, Павла та інших учнів у книзі Дій і листах, то ви побачите, що їх послання точно співпадають з тим, що Ісус проповідував молодому багачеві! Сьогодні ми зійшли зі шляху, і в цьому докорінна причина духовного падіння Америки. От чому багато людей думають, що вони належать Ісусу, хоча насправді це не так. Ми повинні визнати Ісуса Господом, тоді ми набудемо здорової основи. Ми як і раніше живимося не від того дерева. Те, що нам у житті здається хорошим, краде в нас краще.

Ми упускаємо багато великих благословінь, які Бог має для нас, бо істинне біблійне послання ми замінили на ринкове. Давайте будемо чесними, якби цей багатий юнак прийшов у будь-яку з більшості наших сучасних церков, він би «врятувався» і досить швидко став почесним членом, ймовірно, його запросили б навіть у церковну раду.

Занадто часто церква пропонує хороше послання спасіння окремо від підпорядкування Господові. Заради того, щоб не обманювати людей, заради багатьох людей, які інакше одного разу можуть почути «відійди від Мене», заради сили церкви, заради істинного ходіння в благословіннях Божих давайте залишимо наше неточне, «хороше» євангельське послання і повернемося до дерева життя – біблійного послання про спасіння.

Попередній запис

Багатий шукач

Послухайте, що Ісус сказав про людину, що прагнула мати життя вічне: «Знаєш заповіді: Не вбивай, не чини перелюбу, не кради, ... Читати далі

Наступний запис

Ваш внутрішній навігатор

Я не упускаю з виду мету, до якої тягне мене Господь... Фил. 3:14 (The Message, пер. з англ.) Закохатися в ... Читати далі