У чому різниця між милістю і благодаттю?

Милість і благодать часто плутають. Хоча ці слова мають схожі значення, благодать і милість не є одним й тим самим. Коротко підсумувати різницю можна таким чином: милість полягає в тому, що Бог не карає нас згідно з нашими гріхами, а благодать – у тому, що Бог благословляє нас, не дивлячись на те, що ми не заслуговуємо на це. Милість є позбавленням від суду. Благодать поширює доброту на негідних.

Згідно Біблії, ми всі згрішили (Еккл. 7:20; Рим. 3:23; 1Ін. 1:8). У результаті цього гріха, ми всі заслуговуємо на смерть (Рим. 6:23) і вічне засудження в озері огненному (Одкр. 20:12-15). Враховуючи це, кожен прожитий нами день є актом Божої милості. Якби Бог дав нам згідно з тим, на що ми заслуговуємо, ми б усі були прямо зараз засуджені. У Псалмі 50:3-4 Давид вигукує: «Помилуй мене, Боже, з великої милости Твоєї, і з великого милосердя Твого прости провини мої. Особливо омий мене від беззаконня мого і від гріха мого очисти мене». Звернення до Бога про милість є проханням до Нього утримати суди, які ми заслуговуємо, і замість цього надати нам прощення, яке ми жодним чином не заслужили.

Ми нічого не заслужили від Бога. Бог не повинен нам нічого. Будь-які блага, які ми отримуємо, є результатом Божої благодаті (Еф. 2:5). Благодать є лише незаслуженим благоволінням. Бог дає нам блага, які ми не заслуговуємо і ніколи не могли б заробити. Будучи звільненими від суду по Божій милості, благодать – це все, що ми отримуємо понад милість (Рим. 3:24). Загальна благодать відноситься до суверенної благодаті, яку Бог дарував усьому людству, незалежно від його духовного стану перед Ним, тоді як рятівна благодать є спеціальним розподіленням благодаті, яку Бог дарував Своїм обраним для їх відродження і освячення.

Милість і благодать найкраще ілюструються в спасінні, яке доступне через Ісуса Христа. Ми заслуговуємо засудження, але якщо приймаємо Ісуса Христа як свого Спасителя, то отримуємо милість від Бога і позбавлення від засудження. Замість засудження, ми отримуємо спасіння по благодаті, прощення гріхів, життя з лишком (Ін. 10:10) і вічність на небесах – найчудовіше місце, яке тільки можна собі уявити (Одкр. 21-22). У відповідь на милість і благодать Божі ми повинні схилитися перед Ним у поклонінні і подяці. Послання Євр. 4:16 каже: «Тому з дерзновенням приступаймо до престолу благодаті, щоб одержати милість і знайти благодать для своєчасної допомоги».

За матеріалами сайту http://www.gotquestions.org

Попередній запис

Відповідальна місія

Одна з причин, через яку світ не хоче/не готовий прийняти Христову Благу вість, полягає у відмінності поглядів на людську природу, ... Читати далі

Наступний запис

Благодать або справи?

«Ще Царство Небесне подібне до скарбу, захованого на полі, який знайшов чоловік і приховав, і на радощах іде й продає ... Читати далі