Любов і егоїзм

Сьогодні я б хотів поговорити про любов і егоїзм. У мене є відчуття, що секрет нашої перемоги, секрет Пробудження – у любові, що перемагає.

Між любов’ю і вірою є певне співвідношення. Є місце в Писанні, яке говорить, що віра без любові, – це ніщо. Але ніде не написано, що любов без віри – теж ніщо. Любов – це сукупність усієї досконалості.

Любов – це рушійна сила віри. Йдеться про любов, що перемагає. Ми повинні навчитися любити. Що означає “любити”? Це означає жити не для себе. Це означає жити для ближнього свого.

Любові потребують усі. Любові потребує всяке Боже творіння: діти і дорослі, хлопчики і дівчатка, бабусі і дідусі, тварини і птахи. Земля наша теж потребує Божої любові. І уряд наш теж потребує любові Божої. От хто-хто, а ці люди особливо потребують Божої любові.

І цікаво, що ми, люди, по суті своїй, можемо приймати любов: “Даруй мені подарунки, і я прийматиму. Запрошуй мене на дні народження, приходитиму. Даруй мені компліменти, посміхатимуся. Жертвуй мені, і збереш, що посіяв”. Це мистецтво просте. Але ця однобокість небезпечна, бо ґрунт егоїзму – це дуже непривабливий ґрунт, на якому мало що добре зростає. І тут полягає секрет. “Давайте любити один одного” – от перша моя думка.

І наступна: “любов – це те, що доводиться”. Я переконаний, що в основі нашого служіння ближньому своєму, в основі нашого служіння церкві, в основі нашого служіння Богові, в основі нашого служіння світу, що гине, лежить любов.

Усе дуже просто: якщо мені людина симпатична, я їй говоритиму про Ісуса, я їй свідчитиму, я молитимуся за неї. Якщо мені якась людина не симпатична, ніякий сотник не змусить мене молитися за неї. Якщо людина мені не симпатична, ніякий пастор з усією своєю вірою і помазанням не змусить мене стояти в проломі за неї.

І тут дилема: або пастора потрібно змінити, щоб перестав говорити про це (що дуже маловірогідне), або серце твоє потрібно змінити, щоб воно все-таки від байдужості і від черствості могло якось перекроїтися в бік симпатій і любові. Ймовірно, другий шлях – наш. Нам необхідно, щоб Бог з нашими серцями щось зробив, щоб Бог наші серця зробив м’якими, здатними до співчуття.

Ми говоримо про надзвичайно важливі речі. Поки ми тут, друзі, говоримо про перспективи нашого майбутнього служіння, диявол вже дуже давно діє через своїх служителів. Бог сильний у Своїх служителях, диявол сильний у своїх. Це і є світ, який нас оточує. Це світ, про який ми говоримо. Це той світ, який, за Божим задумом, ми повинні полюбити. Це той світ, в який ми повинні увійти як Божі представники.

Не для того, щоб злитися з цим світом і стати частиною цього беззаконня і гріха. У Бога інші плани. Він хоче, щоб люди з чистими серцями могли увійти до цих кругів пекла і спустошити його для Царства Божого. Ми врятовані, але поруч існує цей світ, що гине. І друзі, якщо ми житимемо тільки для себе, то скільки ще життів погубить диявол через нашу бездіяльність? Життя егоїста – нудне, сіре, тупе. Людина цікавиться тільки власною персоною: моя освіта, моя сім’я, моя спальня, моя кухня, мої маршрути, мій мобільник, мій одяг, мій комп’ютер, мій сайт, моє коло друзів.

Є, звичайно, у цьому свій резон. Коли ти живеш для себе, коли відгородився від всього світу: “Цей нерви не тріпатиме, цей голову дурним забивати не буде, цей дратувати не буде. Усе!” І ти як стіну звів. І ти думаєш, коли будуєш ці стіни, що ти будеш щасливим у цьому кам’яному мішку, коли тебе ніхто торкатися не буде. Це помилка! Щасливим у такому ізольованому маленькому світі ніхто не буде. Адже Бог створив людину не для самотності, не для ізольованого життя. Бог створив людину і вклав у неї потребу в соціальному житті. Людина хоче бачити людей, хоче мати друзів, хоче бачити, як живуть тисячі інших людей у всьому світі. І в цьому є своя краса і своя привабливість.

А ці стіни, які роками люди зводять навколо себе, виявляються в’язницею, в яку вони заганяють себе самі. І поступово людина починає розуміти, що щасливою вона стає саме тоді, коли ці стіни починає розбивати. І коли вона тяжко розбиває ці стіни, на це йдуть роки. І до старості на уламках цих стін вона розуміє, що життя прожите неправильно. Невже здібності наші, енергія, роки, гроші існують тільки для того, щоб ми усе життя здійснювали над собою якісь тупі, абсолютно нелогічні експерименти?! Витрачати гроші, час, енергію на те, що ні тебе, ні оточення не зробило щасливими.

В егоїзмі є своєрідна привабливість. Але вона така короткочасна, як одна доза героїну. Прийняв, трохи покайфував, і далі – нічого. І хочеться ще в цьому дурмані пожити. Але є зовсім інша привабливість у любові. У любові-віддачі, коли живеш не для себе. Ти послужив людині – і бачиш її щасливі, вдячні очі. Що можна порівняти з цим кайфом? Що можна порівняти з тим задоволенням, яке ти переживаєш, коли тобі кажуть: “Величезне тобі дякую. Ти вчасно зателефонував”.

А з чим можна порівняти задоволення, цей кайф, коли людина, за яку ти молився, реально пережила диво: вона воскресла, вона встала. Ходив живий труп, і раптом усе змінилося. І тепер він здоровий і повноцінний. Чи порівнянні ці ступені задоволення? Я думаю, ні. Жити для інших крутіше. Бог є Любов. І в сутності Самого Бога немає егоїзму. Бог усе створив у цьому світі, і всяке творіння просто просякнуте цим режимом любові.

Режим любові – це працювати на віддачу. Режим любові – це віддавати себе, як свічка, яка згорає. І комусь від неї ясно, і хтось починає бачити навколо себе реальність речей.

Свічка, що горить, – це прообраз любові Божої. Свічка горить, полум’я тягнеться вгору, а віск як би плаче, і свічка стає меншою.

Ті свічки, які не горять, залишаються в колишньому стані рік, два, три і п’ять. Вони ті самі. Сильні, міцні, не пошкоджені. Голос у них не пошкоджений, обличчя в них не пом’яті, сили в них не витрачені. Вони усі, як ось ці укладені в коробку свічки, не затребувані і не використані. Упаковані у свої маленькі міщанські інтереси. Але чи для того існують свічки, щоб їм лежати в цих коробочках? Євангеліє каже: “Засвічену свічку вносять у будинок для того, щоб усім було світло”. Вік свічки не такий вже і довгий. Але чи варто довго жити, якщо ти нікому не потрібен і від тебе жодного задоволення немає оточуючим людям? Скиглити 80 років? Ворони живуть 300 років, харчуючись падаллю. Чи цьому заздрити?

Свічки згорають швидко. Але в цей час хтось був зігрітий під час холоднечі, а хтось, можливо, знайшов правильну дорогу, завдяки цьому світлу. Дорогі мої молоді брати і сестри. Моя молитва про те, щоб Божа любов, тобто Боже єство, Божий характер, Божа суть як така, поглинула нашу сутність.

Коли Божий Дух наповнює нас, тоді любов Божа обійме нас, і ми змінюємося. Є якась велика перевага любові над егоїзмом. Чи важкий це шлях? Що таке “важко”? Якщо ти отримуєш від чогось кайф, ти про труднощі забуваєш.

Я знаю, що любов і егоїзм – це не стільки почуття, скільки вибір кожного. Якщо людина приймає рішення перед Богом, якщо вона приймає рішення перед самою собою жити не для себе, але жити для інших – це і є основа служіння. Егоїсти не можуть молитися за інших людей. Вони “економитимуть” голос. Егоїсти-“євангелісти” не можуть рятувати грішників. У них завжди брак часу, і вони намагаються дуже швиденько випалити своє свідоцтво і, навіть не вислухавши, що їм відповідають, поспішають назад.

Егоїзм заважає служити Богові. Егоїзм заважає посидіти за Біблією. Краще телевізор ввімкнемо і вирячуватимемося в нього три години. А для того, щоб від Бога отримати одкровення і принести його людям, бракує часу. Любов – це абсолютна перемога над егоїзмом. А егоїзм – це абсолютна перемога над любов’ю. А от: любов або егоїзм? – це наш вибір. Що ми хочемо перемогти в собі? Чи любов, щоб віддати лаври першості егоїзму. Чи ти хочеш перемогти в собі егоїзм і віддати лаври першості любові, яка є Бог, Який є Любов.

Диявол теж зробив одного разу цей вибір. Не завжди це виходить правильно. Не завжди виходить ідеально. Але є корінь, є основа, є фундамент твого рішення. І я б дуже хотів, щоб кожен, зіткнувшись з Божим помазанням у Божій присутності, прийняв рішення зненавидіти це сіре життя егоїста.

«Бо любов Христова обіймає нас, що міркуємо так: якщо один помер за всіх, то всі померли» (2Кор. 5:14).

А Христос за всіх помер, щоб живі вже не для себе жили, але для померлого за них і воскреслого. Ісус Христос прожив коротке життя. Лише 33,5 роки, з яких Його знали люди лише три роки. Ця свічка згоріла швидко. Але про це пам’ятає все людство до сьогоднішнього дня.

Він не жив для Себе. Як минало Його життя? Він жив для дітей, яких Він брав на руки і благословляв. Він жив для тисяч інвалідів, калік, одержимих, які щодня тисячами оточували Його. І можна було б обуритися: “Скільки можна?! Одне і те ж: “Зціли, зціли. Допоможи, допоможи”.

Але в любові своя філософія. Коли Іоанна Хрестителя обезголовили, це була для Нього важка втрата! Це було так важко! Писання говорить, що Ісус віддалився в пустинне місце. Для Нього це була стресова ситуація, це був такий удар. І Ісус намагався, усамітнившись, стабілізувати Свою позицію усередині Себе. І раптом бачить: здалека знову тисячі людей йдуть до Нього. Кульгаві, косі, убогі: “Зціли!” І, по-людськи, можна було б сказати: “Пішли геть усе! У Мене траур, у Мене така втрата, а ви зі своїми болячками!”

Егоїзм так би і вчинив. Але любов Божа що робить? Свої проблеми заховає кудись чим глибше і продовжує служити людям. Коли я дивлюся на Ісуса, коли я читаю про Ісуса, про Його служіння, то себе бачу абсолютним егоїстом!

“Боже, зміни нас! Адже Ісус жив для нас, Ісус служив нам”. “У любові немає страху, але довершена любов проганяє страх“. “Любов Божа обіймає нас, хто міркує так”.

Можна по-різному ставитися до тієї обстановки, яка тебе оточує. Можна розглядати як непосильний тягар, який тебе гнітить. Це доля слабких людей. Але якщо почати молитися за оточення, то Дух Святий почне показувати, хто ці люди, на яких ти плюєш, на яких ти, не вникаючи, кажеш: “Виродки!” Але вони народилися в таких умовах. Батьків не вибирають. Друзі, дуже легко вийти з релігійної трясовини, нудьги і неробства, якщо почати молитися. Нудьгуючі християни – бездіяльні люди, що не знають, чим зайнятися. Але тільки почни правильно міркувати, – і помазання опуститься на тебе, і любов Божа буде просто закутувати тебе.

«І сповістили Давида, говорячи: ось, филистимляни напали на Кеїль і грабують токи. І запитав Давид Господа, говорячи: чи йти мені, і чи подолаю я цих филистимлян? І відповів Господь Давиду: йди, ти подолаєш филистимлян і врятуєш Кеїль. Але ті, що були з Давидом сказали йому: ось, ми боїмося тут в Юдеї, як же нам іти в Кеїль проти ополчень филистимських? ми потрапимо в полон до филистимлян. Тоді знову запитав Давид Господа, і відповів йому Господь і сказав: встань і йди в Кеїль, тому що Я віддав филистимлян у руки твої. І пішов Давид з людьми своїми в Кеїль, і воював з филистимлянами, і забрав худобу їхню, і наніс їм велику поразку, і врятував Давид жителів Кеїля» (1 Цар. 23:1-5).

От зіткнення двох систем. Ізраїльське місто Кеїль. На нього напали филистимляни, які почали спустошувати це місто, грабувати його, насилувати, вбивати. І Давид запитує: “Що мені робити?”

Як ми сьогодні: можемо дивитися на свою рідню, своїх друзів, свою школу, свій район, і думати: “Филистимляни напали”. Всякий гріх і беззаконня напали. Вони були твоїми друзями, але тепер вони знаходяться в полоні в цих “филистимлян”. І ти думаєш: йти тобі туди чи ні? І ти молишся: “Господи, що мені робити?” І Господь каже: “Йди. Я дам тобі владу, і ти врятуєш цих людей, це місто від филистимлян”. Але поряд з тобою знаходяться релігійні друзі, фарисеї, які кажуть: “Куди ти прешся? Куди ти сунешся? Ми в Юдеї сидимо і то боїмося. А ти підеш проти филистимлян?”

Я знаю ці голоси, які намагаються тебе відрадити: “Куди ти? Заспокойся. Тобі там голову знесуть”. – Ні! Тобі там голову не знесуть. І от, Давид… Відчуйте, це боротьба відбувається: йти або не йти, служити або не служити. І ти стоїш на роздоріжжі і знову молишся: “Господь, так що?”

Господь вже на підвищених тонах: “Йди, Я сказав! Годі слухати людей!” І Давид не послухався людей, Давид послухався Господа, пішов і узяв цей Кеїль. Друзі, любов рухає вірою, і в любові немає страху.

“Ми от сидимо тут в Юдеї і боїмося”, на кшталт: “Ми в церкві сидимо і то боїмося, а куди ще за церкву йти?” Егоїсти завжди бояться. А нічого боятися! Любов робить людину сміливою і рішучою. Друзі мої, жити для себе – це вибір. Як рівно і жити для інших – це теж вибір. Коли я бачу Ісуса, що висить на хресті, обливається кров’ю, терпить моторошні муки і страждання, безгрішного, вмираючого за грішників (за що?! чому?!), завжди спливає Іоанна 3:16: “Бо так полюбив Бог світ, що віддав і Сина Свого Єдинородного, щоб усякий, хто вірує в Нього, не загинув, а мав життя вічне“.

Я нескінченно вдячний Богові за те, що через жертву Ісуса я можу бути врятованим. Я дякую Богові за те, що кожен з вас врятований через Ісуса Христа.

І тепер наш вибір: жити для Воскреслого або жити для себе. Коли люди дозрівають для служіння? – А коли Божа любов наповнює їх серце. От і вся зрілість. Там не треба великої науки. Там потрібна атмосфера Божого благословення і Божої любові.

І є велика нагорода і велике щастя в тому, щоб побачити щасливих врятованих, майже воскреслих, що прийшли з того світу. Амінь.

Автор: Олексій Ледяєв

Попередній запис

Егоїзм: що каже Біблія про це?

Слово "егоїзм" походить від латинського "ego" – я. Великий енциклопедичний словник дає наступне визначення егоїзму: "Себелюбство; поведінка, що цілком визначена ... Читати далі

Наступний запис

Подяка за ворогів

Гордовита людина не може потрапити до раю, доступ до нього відкривається лише людині упокореній. Те саме стосується і людини егоїстичної ... Читати далі