Вилікуй свою мову і вилікуєш себе!

Мова – це твоя сила й водночас твоя слабкість. Вона є силою, якщо промовляєш переконливо, заохочувально, позитивно. І стає слабкістю, якщо говориш негативно, проклинаєш і святотатствуєш.

Мова не тільки виявляє те, що міститься в серці, але й може давати йому те, чого воно прагне. Якщо серце переповнює смуток, часом достатньо кілька разів промовити слова радости, втіхи, довіри, і темні хмари розвіються. Якщо ж тобі не вдалося з першого разу досягти мети, досить буде сказати: «Але наступного разу в мене все вийде», – і це означатиме, що ти відважно прийняв поразку. Якщо ти впав і вдарився так, що з ноги, пальця або голови тече кров, іноді достатньо сказати: «Усе буде добре, адже могло бути й гірше», – усміхнутися, і твої шанси на одужання одразу поліпшаться. Якщо ти втратив кохану людину чи когось близького, якщо тебе накрила хвиля поразок, розпачу й безнадії, потрібно, щоб серед цього мороку ти промовляв слова довіри, як-от: «Тому, хто вірує, все можливе» або «Для того, хто любить Бога, все на добре обернеться».

Також тобі допоможе, якщо цілий день повільно повторюватимеш: «Кожна ніч закінчується світанком».

Такі моменти в житті часом можливо витримати, а часом – ні. Якщо ти вранці встав з лівої ноги, у тебе поганий настрій, надворі похмурий день і в тебе починає боліти голова, корисно буде декілька разів повторити: «Ага, сьогодні Божа ласка спливає з неба».

А тоді усміхнися й спробуй відчути, як у тобі зароджується нова сила. Слова довіри, слова позитивні, слова Святого Письма, слова, які додають відваги та втішають, – усі вони відчиняють двері до джерел нескінченної та всемогутньої сили, роблять нас здатними подолати будь-яке зло й освітити будь-який морок.

Натомість негативні слова можуть знищити навіть найліпші задуми та справи. Пригадай собі, наприклад, як ти із захопленням розповів комусь про свій план або проект, а він одразу підрізав тобі крила, висміявши твої ідеї, поглумившись із твоїх задумів, принизивши тебе. Це було так, наче він убив тебе. Як багато людей не може досягти в житті успіху лише тому, що в дитинстві їм казали: «З тебе ніколи нічого не вийде» або «З тебе виросте хіба що злодій або нікчема». А скільки чудових людей занапастили життя тільки тому, що свого часу не зустріли когось, хто додав би їм відваги та надії і підтримав на шляху до мети. Не менше є і таких, які занедбали свої таланти лише через те, що ніхто не сказав їм про їхні здібності та не допоміг реалізувати їх. А ще в житті буває так, що хтось своїм гидким блюзнірством псує, плямує брудом серце юнака, який хотів би бути невинним і порядним. А скільки злих слів і промов підштовхнуло цілі народи до жахіть війни. Пригадаймо виступи Гітлера, його гасла в концентраційних таборах, лозунги Сталіна в Сибіру, цинічні слогани в таборі праці Ґолі Оток[1] та в багатьох інших місцях.

Мова народжує, мова й убиває. Мова може допомогти людині, що впала в глибокий відчай, подолати розпач. Мова може звільнити людину від депресії та відчуття жалю до себе. Слова, які додають відваги й утішають, здатні допомогти зраненій людині швидко подолати біль, що його спричиняють рани. Добра мова може вилікувати подружжя, відновити дружні стосунки, а на роботі створити чудові умови для творення нових ініціятив.

Якщо збагатиш свою мову творчими словами, оригінальними думками, цікавим способом висловлювання, тоді станеш великою, успішною та святою людиною. Своєю мовою ти наказуєш силам у собі. Твоя душа слухається тебе так само, як пес твоїх команд, як кінь повідка вершника.

Вилікуй свою мову і вилікуєш себе.

Один анекдот розповідає про те, що до овальної кімнати із дзеркалами на стінах забіг пес. Побачивши власне відображення, він почав гарчати, гавкати й люто кидатися на нього, намагаючись вкусити. Чим більше він шаленів, тим злішим ставало його відображення. Чим сильніше гавкав, тим голосніше гавкав і пес у дзеркалі. Пес бігав кімнатою доти, доки не втомився і впав, вибившись із сил, на підлогу. Йому було невтямки, що досить було підійти до дзеркала, привітно помахуючи хвостом і весело поглядаючи навколо, і тоді все пішло б інакше.

Почни вчитися говорити сьогодні. Знайди хоча б десять добрих слів, сховай їх до якоїсь «кишені» свого серця, щоб кожної миті могти вийняти їх, промовити і змінити своє життя. Запам’ятай: найсильнішими є Божі слова, бо містять у собі Бога. Візьми їх зі Святого Письма і вивчи напам’ять.

Вони здійснять чуда у твоєму житті.


[1] Ґолі Оток – острів у хорватській частині Адріатичного моря, на якому 1949 р. – одразу після розірвання між лідером Югославії Тіто й керівником СРСР Сталіним політичних і економічних стосунків – було створено однойменний концентраційний табір. Полишений на самого себе та не маючи більше змоги розраховувати ані на Захід, ані на Радянський Союз, югославський лідер спробував створити державний організм, який об’єднав би етнічно поділену країну. Тих, хто виступав проти цього, відправляли до концентраційних таборів, схожих на Ґолі Оток, який називали пеклом Адріатики, бо була це не лише в’язниця строгого режиму, а й табір каторжної праці. Табір перестав діяти 1989 р.

Попередній запис

Утіха для розбитого серця

Бог лікує розбиті серця. У Своїй проповіді, виголошеній у Назареті, Ісус сказав, що Бог послав Його лікувати розбиті серця. Серце ... Читати далі

Наступний запис

Духовний вимір людини

Твоє життя минає під впливом двох полюсів енергії – добра і зла. Добро – це те, що чинить тебе щасливим, ... Читати далі