Що каже Біблія про сни? Сонник і Біблія

Час від часу люди стикаються з думкою подібного змісту: якщо Бог може говорити через сни, ми повинні знати, що наші сни означають. І більше того, тлумачення сонників часто збуваються, значить, сонниками варто послуговуватися. Чи це так?

Проте, ні, не так. Якщо Бог може говорити через сни, це зовсім не означає, що Він робить це в обов’язковому порядку. Ми повинні мати здоровий, зважений підхід до питання про сни і розуміти, що іноді Бог говорить через сни, але це не далеко найчастіший і найпоширеніший спосіб, коли Господь відкриває людині Свою волю або майбутнє. Наскільки розумію, люди, що намагаються зрозуміти сенс сну, хвилюються за своє майбутнє і хотіли б зрозуміти, що Бог для них приготував. Іншими словами, вони цікавляться волею Божою.

Але християни знають, що критерієм визначення, що виходить від Бога, а що ні, є Його написане Слово – Священне Писання. Тому досліджуйте, що Біблія каже про ваше життя, це і допоможе вам рухатися в правильному напрямку.

З приводу пророчих снів Писання наводить як позитивні, так і негативні приклади. У Старому Завіті ми знаходимо історії про те, як Господь являвся Якову (Бут. 28:12-15), Йосифу (Бут.35:5-11), Соломону (1Царів (3Царств) 3:5-15) уві сні. Також Бог дав Йосифу (Бут. 41:14-15) і Даниїлу дар тлумачення сновидінь (Дан. 5:12). Але далеко не всі сни, звичайно ж, були пророчими. Кращий метод перевірити, чи від Бога сон – це подивитися, чи виконається він.

В один з найважливіших періодів людської історії, народженні Спасителя, Господь також відкривався через сни і явлення Ангелів Божих – коли Ангел явився Йосифу і сказав прийняти Марію; коли волхвам він повелів не повертатися до Ірода (Мф. 1,2 роз.). Цей же Ангел попередив про небезпеку для Немовляти і він же повернув святе сімейство з Єгипту.

Наприкінці земного служіння Ісуса ми знаходимо історію, коли дружина Пилата переказала своєму чоловіку, щоб він нічого не робив “Праведникові Тому, бо я багато потерпіла сьогодні уві сні через Нього” (Мф. 27:19).

Ці приклади, хоча вони і численні, не доводять того, що всі сни приходять від Бога. Біблія свідчить, що буває дуже багато помилкових і навіть хибних сновидінь.

Проповідник Екклезіаст каже: “Бо, як сновидіння бувають при великій кількості турбот, так голос нерозумного пізнається при великій кількості слів” (Еккл. 5:2). Сучасна наука зробила немало відкриттів з властивостей сну, і одне з них – що частіше за все сновидіння є результатом активності головного мозку, який продовжує розумову діяльність уві сні, коли ми сильно про щось хвилюємося, знаходимося в пошуку рішення. Найбільш яскрава і відома історія, що підтверджує цю теорію – відкриття таблиці хімічних елементів Д. І. Менделєєвим. Він побачив її уві сні, але це не було раптовим осяянням: учений постійно роздумував про це, намагався упорядкувати елементи, його мозок був напружений, так що, врешті-решт, він знайшов рішення, хоча це і сталося уві сні.

У мене теж були подібні ситуації в житті: я роздумував про щось, і потім Господь давав мені уві сні розуміння, що робити. Але це було не надприродне осяяння, а наслідок постійних роздумів, який, я вірю, Господь використовував на благо.

У пророках сказано, що була небезпека для народу Божого спокушатися снами. Приміром, пророк Єремія каже не раз, що люди йшли шляхом хибних снів.

Ось, Я – на пророків неправдивих снів, – говорить Господь, – які розповідають їх і вводять народ Мій в оману своїми обманами і звабою, тоді як Я не посилав їх і не повелівав їм, і вони ніякої користи не приносять народу цьому, – говорить Господь” (Єр. 23:32).

В іншому місці пророк каже: “Бо так говорить Господь Саваоф, Бог Ізраїлів: нехай не зваблюють вас пророки ваші, які серед вас, і ворожбити ваші; і не слухайте снів ваших, які вам сняться” (Єр.29:8).

Сьогодні в цьому світі, що не знає Бога, люди різними способами намагаються дізнатися про майбутнє. Вони звертаються до окультистів – до ворожок, астрологів, – намагаючись через сни, по лініях руки зрозуміти, що обіцяє їм майбутнє. Мотивовані вони не стільки бажанням знати волю Божу, скільки страхом і хвилюванням за власну долю. Саме тому такі популярні сонники. Їх автори намагаються мало не автоматизувати і поставити на потік тлумачення снів, надаючи кожному предмету, явищу чи особі, побаченим уві сні, якийсь особливий сенс.

Але це серйозна помилка, тому що Бог не збирався починати конвеєрне виробництво одкровень через сни. Тлумачення за допомогою сонників – прояв окультизму, це небезпечно для духовного життя всякої людини.

Я не зможу сказати конкретній особі, який сон від Бога, як не зможе і будь-який інший служитель. Проте декілька порад я все ж дати можу.

  1. Потрібно вирішити, що не всякий сон від Бога. Є сновидіння, які породжені суєтністю нашого розуму, нічними мозковими процесами, нашими денними внутрішніми переживаннями чи підсвідомим страхом. (“Бо, як сновидіння бувають при великій кількості турбот, так голос нерозумного пізнається при великій кількості слів” Еккл. 5:2).
  2. Не потрібно тлумачити кожен сон. У більшості випадків поставтеся до нього не більше, ніж як до перегляду фільму. (“Бо у безлічі сновидінь, як і в безлічі слів, – багато суєти; але ти бійся Бога” Еккл.5:6).
  3. Ніколи не використовуйте сонники, книги з тлумачення снів, і не звертайтеся до ворожок та інших представників окультного світу. Якщо ви робили це – покайтеся перед Богом і відречіться від цих дій. (“Ось, Я – на пророків неправдивих снів, – говорить Господь, – які розповідають їх і вводять народ Мій в оману своїми обманами і звабою, тоді як Я не посилав їх і не повелівав їм, і вони ніякої користи не приносять народу цьому, – говорить Господь” Єр. 23:32; “ Бо так говорить Господь Саваоф, Бог Ізраїлів: нехай не зваблюють вас пророки ваші, які серед вас, і ворожбити ваші; і не слухайте снів ваших, які вам сняться” Єр. 29:8; “Не повинен знаходитись у тебе той, хто проводить сина свого або дочку свою через вогонь, віщун, знахар, ворожка, чаклун, чорнокнижник, що викликає духів, чарівник і той, хто викликає померлих; бо мерзенний перед Господом усякий, хто робить це, і за ці ось мерзоти Господь Бог твій виганяє їх від лиця твого” Втор.18:10-12).
  4. Біблія як Слово Боже важливіша за всякий сон. Вона має бути пріоритетом для ухвалення рішень, визначення шкали цінностей, отримання сенсу життя, призмою, через яку ми дивимося на світ. Всякий сон слід перевіряти згідно Писання. (“Все досліджуйте, доброго тримайтеся” 1Сол. 5:21; “Улюблені! Не всякому духові вірте, але випробовуйте духів, чи від Бога вони, бо багато лжепророків з’явилось у світі” 1Ін. 4:1).
  5. Сни від Бога не суперечитимуть стандартам і заповідям Писання. Приміром, якщо уві сні чоловік зрозумів, що слід розлучитися з дружиною і піти до іншої жінки – то будьте впевнені, що це не сон від Бога, яким би він не був яскравим і скільки б не повторювався. (“Усякий, хто розведеться з жінкою своєю і одружиться з іншою, перелюбствує; і кожен, хто жениться на розведеній з чоловіком, чинить перелюб” Лк.16:18; “А одруженим заповідаю не я, а Господь: жінці з чоловіком не розлучатися” 1Кор.7:10; “І коли скажуть вам: зверніться до викликачів померлих і до чаклунів, до шептунів і утробомовців, – тоді відповідайте: чи не повинен народ звертатися до свого Бога? чи запитують мертвих про живих? Звертайтеся до закону й одкровення. Якщо вони не говорять, як це слово, то немає у них світла” Іс.8:19-20; “Пильнуй себе самого та навчання; займайся цим постійно: бо, так роблячи, і себе спасеш і тих, що слухають тебе” 1Тим.4:16).
  6. Якщо немає розуміння сну, то не треба хвилюватися про це. Сприйміть це спокійно. Забувши сон, не напружуйтеся, щоб його згадати. Коли щось від Бога, це буде не просто яскраве нічне сновидіння, але буде і ясний здоровий сенс, розуміння, яке не суперечить Біблії і підтверджується реальністю. (“Приховане належить Господу Богу нашому, а відкрите – нам і синам нашим довіку, щоб ми виконували всі слова закону цього” Втор.29:29; “Бог говорить один раз і, якщо того не помітять, удруге: уві сні, у нічному видінні, коли сон находить на людей, під час дрімоти на постелі. Тоді Він відкриває в людини вухо і закарбовує Своє наставляння, щоб відвести людину від якого-небудь наміру і віддалити від неї гордість, щоб відвести душу її від прірви і життя її від ураження мечем” Іов.33:14-18).
  7. Найчастіше те, що сон був від Бога, ми можемо побачити потім, у його виконанні, причому, яке не суперечить Біблійним стандартам. (“Якщо постане серед тебе пророк, або сновидець, і покаже тобі знамення або чудо, і збудеться те знамення або чудо, про яке він говорив тобі, і скаже притому: “ходімо услід богів інших, яких ти не знаєш, і будемо служити їм”, – то не слухай слів пророка цього, або сновидця цього; тому що через це спокушає вас Господь, Бог ваш, щоб довідатися, чи любите ви Господа, Бога вашого, від усього серця вашого і від усієї душі вашої” Втор. 13:1-3; “Якщо пророк скаже ім’ям Господа, але слово те не збудеться і не сповниться, то не Господь говорив це слово, але говорив це пророк із зухвалости своєї, – не бійся його” Втор.18:22).
  8. Якщо ж сон налякав вас, то краще помоліться, щоб це не виконалося, але в жодному разі не починайте зациклюватися на побаченому у сновидінні, переказуючи це собі або іншим. Пам’ятайте, що “дав нам Бог духа не страху, а сили, і любови, і цнотливости” (2Тим.1:7). Залиште всякі страхи і живіть вірою в Господа.

З повагою, Денис Подорожний

Наступний запис

Чи отримуємо ми наші сновидіння від Бога?

Чи правда те, що Господь говорить з людьми через сни? У Біблії ми знаходимо неодноразові підтвердження того, що Господь промовляв ... Читати далі