Дієта закоханого

Пристрасть кохання є важкою хворобою. Але горе тому, хто хоче від неї вилікуватися.

Вона спричиняє сильні і сміливі рішення, ширші за будь-який закон, більші за будь-яку логіку.

Хто починає жити мистецтвом кохання, той живе охоплений пристрастю, муками радості.

Гранатовий сік

О, якби ти був мені брат, який ссав груди матері моєї! тоді я, зустрівши тебе на вулиці, цілувала б тебе, і мене не осуджували б. Повела б я тебе, привела б тебе у дім матері моєї. Ти навчав би мене, а я напувала б тебе духмяним вином, соком гранатових яблук моїх. (Пісн. 8:1-2)

Складники:

  • 6 плодів граната
  • вода

Розрізати наполовину гранати і витиснути з них сік звичайною соковитискачкою для цитрусових фруктів (якщо маєте електричну, це буде значно простіше зробити). Процідити сік через тонку марлю і залишити його на деякий час у холодильнику.

Перш ніж подавати на стіл, розмішати добре сік. Дехто трохи розводить його свіжою водою. Чистий сік також можна заморозити, аби отримати яскраві кольорові льодові кубики, щоб уживати їх улітку як льодяники.

Гранатові яблука – символ достатку

Гранатове яблуко (як ми звикли казати, гранат) вважалося цінністю і було символом родючості й достатку, оскільки фрукт має повно солодких зернят. Коли ізраїльський народ був зайнятий переходом через пустелю, серед інших єгипетських речей, за якими шкодували вони, були власне гранатові яблука. У подальшому народ був утішений тим, що вони знову їх зустріли в землі Ханаану як характерні для цієї місцевості дерева.

Хто є автором Пісні пісень?

Пісня пісень – це форма найвищого ступеня порівняння. Можна сказати, найгарніша пісня, чи найкраща з пісень. Її приписують Соломонові, якого вважали великим шанувальником любові, але тут не йдеться про текст мудрості: тут нема впорядкованих рекомендацій на тему кохання, але є збірка любовних поезій, дійовими особами яких є «він» і «вона», що називають один одного: «Мій коханий/кохана» (у перекладі Огієнка – ред.), «Мій любий/люба» (у перекладі Хоменка – ред.).

Із текстом Пісні немало спільного має єгипетська любовна поезія. З тієї причини деякі думають, що її написали в Єгипті.

У древності пристрасний та еротичний характер Пісні створював для неї багато труднощів: деякі рабини не бажали бачити її серед біблійних книг: багато християнських авторів надавали перевагу інтерпретації її змісту лише в алегоричний спосіб (коханий мав бути Христом, а кохана – Церквою чи Марією, чи християнською душею…).

Справді, тут ідеться про прославлення людської любові, а отже, й подружньої, що є даром Божим і демонструванням любові, якою Він любить Свій народ. Тут ідеться, отже, також про любов, з якою людина здатна любити Бога, коли відкриває для себе, що Бог її любить.

Любов сильна як смерть

Це, без сумніву, є одним із найкрасивіших рядків Пісні пісень, який каже, що «любов бо, як смерть сильна; ревнощі люті, немов пекло» (пор. Пісн. 8:6). Або ж невідворотне, непереможне, немов річ, від якої прагнеш захиститися, але виходиш переможеним: «Водам великим любові не вгасити, ані рікам її не затопити» (пор. Пісн. 8:7). Так само можна сказати про голод чи ще краще – про спрагу: без їжі можна вижити впродовж кількох днів, але без води не так довго. Можна прожити дуже довго без влади і багатств, але не без любові.

Печиво з родзинками

Головний персонаж – дівчина з Пісні пісень, хвора на кохання і просить, аби її зміцнили медом і виноградним печивом (див. Пісн. 2:5). Ось рецепт.

Складники:

  • 300 г. борошна
  • 20 г. дріжджів
  • 200 г. родзинок
  • 150 г. меду
  • 200 мл. молока
  • 50 г. оливкової олії extra vergine
  • сіль

Вимочити родзинки у молоці впродовж 10 хвилин. Розчинити дріжджі у невеликій кількості теплої води. У місткій мисці замісити муку з медом, розчиненими дріжджами і молоком, у якому мочили родзинки. Додати розмочені родзинки і знову вимішати до отримання однорідної маси. Накрити рушником і залишити киснути у теплі приблизно на годину. Тісто викласти на попередньо змащене деко для випікання до товщини приблизно півтора сантиметра. Накрити рушником і знову залишити, щоб збільшилося в об’ємі вдвічі. Змастити олією, що залишилася, і випікати у духовці при 180°С 35 хвилин.

Попередній запис

Тушковане м’ясо, яке приготувала теща

Для того, аби полюбити, потрібна відвага. Тому що така любов є більш автентичною відтепер і назавжди. Вона здатна перебороти обмеження ... Читати далі

Наступний запис

За столом з Ісусом. Вступ

Ісус у домі Марти і Марії, Йоахим Букелаер Це відомий епізод, головними дійовими особами якого є ... Читати далі