За столом зі Старозавітними Патріархами. Вступ

Зустріч Авраама з Мелхиседеком, Дірк Бутс

Неважко знайти зображення зустрічі між Авраамом і Мелхиселеком. На цій фламандській картині добре видно хліб і графин із вином у руках священика. Перед ним Авраам сповнює щось на зразок колінопреклоніння. Причиною цього є те, що благословення за допомогою хліба і вина виглядало для християнських авторів як прообраз євхаристійної їжі.

* * *

Праотець віруючих, перший із патріархів чи просто товариш Бога. Так називають Авраама, народженого в Урі Халдейському (сучасний Ірак), що згодом проживав у містах, котрі лежали на караванних шляхах Харану, Північної Сирії. Тут десь коло 1850 р. до Христа його застає Божий поклик, голос, що лунає невідомо звідки, неочікуваний: «Вийди, залиш, іди». Й Авраам сходить до Ханаану, а потім ще південніше, в Єгипет, щоби згодом знову піднятися вгору й осісти на межі пустелі Неґев. Він постійно перебуває в русі, готовий до малопередбачуваних зустрічей, як наприклад, зустріч із царем-священиком Мелхиседеком, котрий благословляє його хлібом і вином.

Життя Авраама є життям багатого скотаря, глави численного клану, спроможного наполегливо проникати у невідомі землі. Цей чоловік здатний приймати, виявляти справжню гостинність, проявляти покірність Богові. Трьом загадковим особам, котрі його відвідують, він пропонує хліб, телятину і молочні продукти. Він приймає їх під своїм шатром, посередині стійбища, недалеко від загорожі для худоби, де ніколи не бракує м’яса та молока.

Минають роки – і нащадки Авраама стають щораз більше осілими. Вигодовують худобу, ходять на полювання, але понад усе вирощують плоди землі. Тому й не дивно, що Яків, онук Авраама і майбутній родоначальник дванадцяти племен Ізраїля, пропонує своєму братові-близнюкові Ісавові, що вмирав від утоми, вегетаріанську страву: юшку зі сочевиці, за яку, зрештою, брат заплатить дуже дорого.

У ту ж епоху Старозавітних патріархів, коли Яків уже дуже зістарівся, завдяки тому ж Якову і його синові Йосифу, котрий, після багатьох пригод, став співробітником фараона, світ відкрив для себе Ізраїль. Двоє чоловіків обмінюються найкращими продуктами – дарами землі Єгипту і типовими продуктами землі Ханаану.

Історія цих перших патріархів Ізраїля описана в книзі Буття, а саме у 12-50 розділах.

Наступний запис

Хліб і вино для початку

Деякі фундаментальні події людського життя надзвичайно прості. Скажімо, спільно спожиті кусень хліба і чаша вина здатні започаткувати дружбу, що триватиме ... Читати далі